PUTINOVA KRTICA FRIZIRALA PODATKE PA PUSTILA U ETAR?! Pojavile se fotografije dokumenata: OVE STVARI SU FALSIFIKOVANJE!

Autor:

Svet

07.04.2023

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Isečak tajnih dokumenata u kojima se detaljno opisuju planovi SAD i NATO za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane ofanzive, osvanuli su na društvenim mrežama. Deo je podelio spoljnopolitički dopisnik Volstrit žurnala Jaroslav Trofimov.

PUTINOVA KRTICA FRIZIRALA PODATKE PA PUSTILA U ETAR?! Pojavile se fotografije dokumenata: OVE STVARI SU FALSIFIKOVANJE!

Foto: Tanjuug/AP, Pixabay

Međutim, Trofimov ističe da postoji neslaganje u dokumentima koji se šire društvenim mrežama, za koje se sumnja da ih je moskovski trežim modifikovao, i stvarnih, autentičnih.

To se može zaključiti iz izmenjenih brojeva, pa se u levom dokumentu navodi da je Rusija pretrpela gubitke od 43.500 vojnih žrtava, dok je u izmenjenom dokumentu taj broj smanjen na 17.500.

Isto tako, broj uništenih ruskih vojnih vozila „spao“ je sa 6004 na 600. Takođe, u autentičnom dokumentu se navodi da su Rusi izgubili 72 borbena aviona i 82 helikoptera, dok je u modifikovanom smanjen na 7 borbenih aviona i 8 helikoptera.

 

 

Curenje podataka su za Njujork tajms potvrdili visoki zvaničnici Bajdenove administracije, a Pentagon istražuje ko bi mogao da stoji iza procurelih dokumenata koji su se pojavili na Tviteru i Telegramu, aplikaciji sa više od 500 miliona korisnika koja se široko koristi u Rusija.

Izmene ukazuju na mogući pokušaj širenja dezinformacija u režiji Moskve, smatraju analitičari. Međutim, objavljivanje dela originalnih dokumenata, koji uključuju fotografije grafikona očekivanih isporuka naoružanja, procene snage bataljona i drugih planova, predstavlja značajno kršenje bezbednosti od strane američkih obaveštajnih službi, navodi list.

Podsetimo, u američkoj vojsci postoji sumnja da iza svega stoji Putinova krtica u Pentagonu. Jedan krak istage, kako pišu strani mediji, vodi ka Kremlju, pošto postiji mogućnost da je krtica ruskog predsednika Vladimira Putina u Pentagonu izvela ovu složenu obaveštajno-medijsku operaciju.

Foto: pixabay.com

Pentagon

Falsifikovane i žrtve

- Bez obzira na to da li su dokumenti autentični ili ne, treba biti veoma oprezan sa bilo čim što objavljuju ruski izvori - rekao je za Njujork tajms Majkl Kofman, direktor odeljenja za ruske studije u CNA, istraživačkom institutu u Arlingtonu.

Na primer, jedan od dokumenata navodi da je u Ukrajini stradalo između 16.000 i 17.500 ruskih vojnika, dok su Ukrajinci imali oko 71.500 vojnih žrtava. I Pentagon i drugi analitičari procenjuju da su ruski gubici znatno veći – oko 200.000 poginulih i ranjenih, dok se ukrajinski gubici procenjuju na oko 100.000 poginulih i ranjenih.

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

Sigurno ima i autentičnih podataka

Bez obzira na to, analitičari kažu da delovi dokumenata izgledaju autentični i da bi Rusima mogli da pruže važne informacije kao što su vremenski okvir za isporuku oružja, važne informacije o ukrajinskim snaga.

Jedan dokument sa oznakom „strogo poverljivo“ pruža informacije o „statusu sukoba od 1. marta“. Tog dana ukrajinski zvaničnici su bili u američkoj vojnoj bazi u Vajsbadenu u Nemačkoj, gde su učestvovali u vežbi vojnih igara. Dan kasnije, bazu su posetili i predsednik Združenog štaba američkih armija Mark Mili i general Kristofer Kavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleks

08.04.2023 22:13

Za razliku od nepozdanih I sumnjivih Ruskih izvora, Americki su pouzdano i zasigurno uvek lazni i lazljivi.