PUTIN "ZMAJEVIM ZUBIMA" ŽELI DA ODBRANI TERITORIJE: Izgradili su bunkere duge 800 km (FOTO)

Autor:

Svet

19.04.2023

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusi su od prošlog leta podigli ogromnu odbrambenu barijeru sa ciljem da zaustave planiranu ukrajinsku kontraofanzivu.

PUTIN "ZMAJEVIM ZUBIMA" ŽELI DA ODBRANI TERITORIJE: Izgradili su bunkere duge 800 km (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Evropa nije videla ništa slično od Drugog svetskog rata. Najbliže tome može se naći u istorijskim knjigama ili na turističkim obilascima Zigfridove linije ili Gotičke u Italiji, koje su obe izgradili Nemci pre i tokom Drugog svetskog rata.

Čak 800 kilometara sa trostrukim linijama rovova, protivoklopnim rovovima, "zmajevim zubima" (betonskim čunjevima), betonskim kulama za mitraljeze i bunkerima danas štiti teritorije koje je Rusija okupirala u Ukrajini.

Rusi su od prošlog leta podigli ogromnu odbrambenu barijeru sa ciljem da zaustave planiranu ukrajinsku kontraofanzivu.

Na drugoj strani, saveznici Kijeva su od februara ubrzali isporuku desetina specijalnih vozila kako bi prevazišli ove prepreke.

Napor koji će Oružane snage Ukrajine morati da ulože da ponovo osvoje svoju teritoriju je "titanski", mnogo veći od onog koji su preduzeli 2022. godine da bi oslobodili delove Harkova i Hersona.

Ruska armija se tada povlačila i nije imala vremena da se ukopa duž čvrstih odbrambenih linija. To je bilo dovoljno ukrajinskim snagama da napadnu sa malim pešadijskim jedinicama podržanim lakim oklopnim vozilima koja su koristila taktiku “udari i beži” da probiju ruske položaje, prenosi Columna Digital.

Strategija Kijeva u tim kontraudarima bila je zasnovana na vojnoj doktrini NATO, dajući autonomiju komandantima bataljona na terenu što je bilo praćeno visokopreciznom artiljerijom koja je udarala na pozadinske snage i linije snabdevanja. Ruske linije su tako slomljene kod Harkova, dok su kod Hersona bile prinuđene da napuste zapadne teritorije reke Dnjepar da ne bi bile odsečene.

Inače, ova moderna verzija Zigfridove linije proteže se od ruske granice sa Ukrajinom u Luganskoj oblasti na severoistoku, preko okupiranih teritorija Donjecka i Zaporožja, prateći tok reke Dnjepro dok prolazi Herson i završava na kapiji krimskog poluostrva.

Pored nekoliko kilometara dubokih rovova i zmajevih zuba, ruske snage izgradile su podzemne bunkere i utvrđenja. Ali ceo sistem je koristan samo ako se u blizini nalaze i vojnici, upozoravaju stručnjaci.

- Ako ih nema, to je korisno samo u slučaju usporavanja ukrajinske vojske tokom bekstva ruske - ocenio je ekspert Filip Vasilevski.

Vojno osoblje takođe mora biti dobro obučeno za efikasnu odbranu.

- Dok na pozicijama ne bude motivisanih, obučenih i disciplinovanih vojnika, to su samo rupe u zemlji - dodao je Vasilevski, kako piše Kurir.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading