PUTIN DONEO NUKLEARNI KOFER U UKRAJINU: "Čeget" prenosi naredbu za pokretanje Trećeg svetskog rata (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

18.04.2023

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin nosio je tokom posete osvojenim ukrajinskim oblastima "čeget", kofer s opremom koja šefu Kremlja omoguće da naredi lansiranje nuklearnog oružja.

PUTIN DONEO NUKLEARNI KOFER U UKRAJINU: "Čeget" prenosi naredbu za pokretanje Trećeg svetskog rata (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia

Ovo je bila prva Putinova poseta od početka agresije na Ukrajinu delu Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom, kao i samoproglašenoj Luganskoj narodnoj republici (LNR) u Donbasu.

Foto: www.profimedia.rs

Ruski predsednik Vladimir Putin po dolasku u deo Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom

Na fotografiji načinjenoj po dolasku Putina u Hersonsku oblast vidi se kako se predsednik Rusije nakon izlaska iz helikoptera rukuje sa lokalnim zvaničnikom, a pored Putina stoji njegov saradnik s aktovkom za koju britanski San navodi da bi mogla da bude čuveni nuklearni kofer.

Foto: www.profimedia.rs

Putin stigao helikopterom

Ovaj kofer je u Putinovom posedu još od 31. decembra 1999. kada je prethodni šef ruske države Boris Jeljcin podneo ostavku i proglasio Putina vršiocem dužnosti predsednika. Putinov "čeget" šalje šifre autorizacije komandantima kako bi izvršili procedure lansiranja atomskog oružja.

Ova specijalna aktovka je jedan od tri istovetna "čegeta" koja postoje, a druga dva nalaze se kod ministra obrane i načelnik Generalštaba ruske vojske. Svi su umreženi u sistem kodnog naziva "Kazbek" koji omogućuje šifrovanu komunikaciju između nosilaca najviših funkcija u Rusiji dok donose odluku o upotrebi nuklearnog arsenala. Veruje se da je za pokretanje atomskog napada potrebno da odobrenje stigne od dva od tri "čegeta".

Foto: Srpski telegraf

 

Nuklearni kofer nosio i u Beograd

Putin je četiri puta boravio u poseti Srbiji i svaki put je uz njega bio bezbednjak koji nosio nuklearni kofer. Poslednji put je "čeget" bio pored Putina u Beogradu tokom njegove jednodnevne posete srpskoj prestonici 2019. godine.

Iz Kremlja je saopšteno da se poseta Putina Hersonskoj oblasti i samoproglašenoj LNR dogodila u ponedeljak, dan nakon pravoslavnog Vaskrsa, iako su strani mediji objavili da je ruski predsednik tamo boravio nekoliko dana pre najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Foto: www.profimedia.rs

 

- Tvrdnje da je putovanje održano u neko drugo vreme su pogrešne - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je još naveo da je Putin posetio ukrajinske regione koje kontroliše Moskva, jer mu je važno da lično izvrši inspekciju vojnog štaba i dobije informacije o napretku u "specijalnoj vojnoj operaciji", kako Rusija naziva agresiju na susednu zemlju.

Foto: www.profimedia.rs

Putin u štabu armijske grupe "Dnjepar" u delu Hersonske oblasti pod ruskom konstrolom

- Predsednik sve češće posećuje nove regione. Naravno, on vrši inspekcije vojnih štabova i na licu mesta dobija aktuelne informacije iz prve ruke o napretku u specijalnoj vojnoj operaciji. To je apsolutno važno za glavnokomandujućeg, to je deo njegovog posla - rekao je Peskov.

Foto: www.profimedia.rs

 

Iz Kremlja je prethodno saopšteno da je Putin posetio je štab na jugu Ukrajine, gde je u štabu saslušao izveštaje komandanta Vazdušno-desantnih snaga general-pukovnika Mihaila Teplinskog, komandanta grupe trupa "Dnjepar" general-pukovnika Olega Makareviča i drugih vojnih komandanata.

Potom je Putin posetio štab nacionalne garde "Vostok" u samoproglašenoj LNR na istoku Ukrajine, čije je pripajanje proglasila Rusija, gde je saslušao je izveštaje o situaciji na terenu.

Foto: www.profimedia.rs

 

Na Krimu navodno bio njegov dvojnik, sada hramlje 

Putin je u martu posetio Krim, a nakon te posete pojavile su se tvrdnje u zapadnim medijima da je tu boravio dvojnik šefa Kremlja, a ne pravi predsednik Rusije. Prilikom prve posete delu Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom 70-godišnji državnik je, po navodima Sana, hramljao po izlasku iz helikoptera, a po dolasku džipom u samoproglašenu Lugansku narodnu republiku jedva je izašao iz vozila.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading