BOMBA IZ VATIKANA Treći papin šamar Hrvatima, ovaj ih boli kao nijedan! KONAČNA RAMPA ZA STEPINCA!

Autor:

Svet

20.04.2023

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Propao pokušaj Hrvata da Stepinca ubace na listu svetaca.

BOMBA IZ VATIKANA Treći papin šamar Hrvatima, ovaj ih boli kao nijedan! KONAČNA RAMPA ZA STEPINCA!

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

Od početka svog mandata, pre deset godina, papa Franja se borio protiv kanonizacije ustaškog vikara. Poglavar Rimokatoličke crkve sada je Hrvatima lupio treći šamar, koji ih je najviše zaboleo, baš zato što je označio definitivan kraj, bar na mnogo dugo vreme, svim nastojanjima da ovaj postane svetac.

Prvi papin šamar Hrvatima bio je kada je Međugorje precrtano sa mesta na koja treba ići u hodočašće, iako su to hercegovačko mesto Hrvati decenijama veličali i pravi svetim, jer se navodno baš tamo ukazuje Gospa. Potom je Franja posmenjivao čitavu bulumentu proustaških biskupa, na šta je imao pravo bez saglasnosti zagrebačkog nadbiskupa. Na kraju, naterao je i samog nadbiskupa Josipa Bozanića da se povuče, čime je, pišu hrvatski mediji, zacementirao to da Alojzije Stepinac neće postati svetac, za šta se Bozanić zdušno zalagao.

Poslednji od tri šamara koje je Hrvatima zalepio papa zaboleo je kako crkvu tako i vladu u Zagrebu. - Papa Franja je na konkretan način pokazao šta misli o pokušajima Hrvata da se predstave kao poseban, izabran narod.

Pravdanje ustaških zločina nad Srbima, nipodoštavanje srpskih, jevrejskih i romskih žrtava razlog su zbog kojih su dobili treći crveni karton - objašnjava za Republiku verski analitičar Predrag Đokić.

U razgovoru za Republiku, naš sagovornik obrazložio je šta se krije iza svakog od šamara koji su Hrvati dobili od pape, ističići da patrijarh Porfirije ime velike zasluge za novi, prema Srbima povoljniji kurs Vatikana.

- Još dok je službovao u Zagrebu, patrijarh Porfirije je pružao ruku i gradio mostove prijateljstva. Čak je pokušao da uspostavi bolju saradnju i sa Bozanićem. Nije to uvek nailazilo na dobar prijem, ali je naša velika sreća što je na čelu SPC čovek koji je uspsotavio više nego prijateljske odnose sa islamskom, jevrejskom zajednicom, sa protestantima... Svojevrstan ambasador dobre volje koji želi dobru saradnju sa verskim zajednicima kako u Srbiji tako i van naše zemlje - ističe Đokić.

Naglašava da je pored tri šamara Hrvatima, koji inače već godinama vode agresivnu kampanju i politiku mržnje prema Srbiji, papa još jednom odlukom pokazao poštovanje prema našoj zemlji:

- Ne smemo da zaboravimo da su Vatikan i papa dosledni u stavu da ne priznaju nezavisnost lažne države Kosovo. To je za našu zemlju najvažnije pitanj, a podrška Svete stolice i nepromenjen stva po tom pitanju izuzetno su važni za nas. Slučaj nadbiskupa Bozanića povezan je sa pokušajem kanonizacije ustaškog nadbiskupa.

Đokić objašnjava da je takozvana Stepinčeva crkva bila projekat koji je gurao najureni nadbiskup:

- Iako je u početku delovalo da će Bozanić raditi u intersu hrišćanstva, ubzo se pokazalo daod tog posla nema ništa. I sam je dopuštao da se oragnizuju svakakve molitve za ustaške zločince, pa i za samog Pavelića. To ni Vatikan nije oprostio.

Prema Đokićevim rečima, papa Franja uočio je problem koji datira još iz vremena Drugog svetskog rata. Nije pristao da se maskiraju zločini niti da se srpske žrtve ponovo ubijaju:

- Vatikan je svestan velikih rana koje su ustaški zločinici naneli srpskom narodu. Svesni su i da je Stepinac imao veliku ulogu u činjenju tih zločina. Dokazi koje je mešovita komisija u kojoj su bili i predstavnici SPC prezenetovala bili su razlog zbog kojeg je pokšaj Zagreba da koljača i zlikovca progura među svece osujetio upravo papa Franja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Međugorje kao džuboks za keš

Ni Međugurje u koje se Hrvatima ukazivala Gospa nije ulivalo poverenje papi Franji. Đokić kaže da je razlog tome činjenica da ne postoje dokazi o čudotvornosti:

- Postoje dokazi i činjenice da je su to koristili kao aparat u cirkusu. Ubacite pare, a onda vam stigne odgovor. Nekome da će ozdraviti, nekome da će rešiti muku sa decom, sa poslom... Međugorje je bio biznis koji su zajedno tamošnja crkva i država, koje su inače u tesnoj sprezi obilato koristile. Ijedni i drugi kako bi punili kase. I ne čudi što je papa sasekao tu česmu koji su Hrvati neprestano koristili.

Komentari (0)

Loading