JOSIP BOZANIĆ NIJE VIŠE NADBISKUP: Papa Franja prihvatio ostavku, evo ko će ga naslediti u Zagrebu!

Autor:

Svet

15.04.2023

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj je obavestila sve da je Sveti Otac prihvatio odricanje nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralne uprave.

JOSIP BOZANIĆ NIJE VIŠE NADBISKUP: Papa Franja prihvatio ostavku, evo ko će ga naslediti u Zagrebu!

Foto: Profimedia/AFP

Josip Bozanić

Papa Franja prihvatio je odricanje zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića od upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom navodi se u saopštenju apostolske nunicjature u Hrvatskoj.

Njega će naslediti monsinjor Dražen Kutleša, dodaje se.

- Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavestiti vas da je Sveti Otac prihvatio odricanje nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralne uprave Zagrebačke nadbiskupije. Njega će naslediti monsinjor Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije - navodi se u saopštenju, prenosi Jutarnji list.

Navedeno saopštenje nije objavljeno na sajtu Hrvatske biskupske konferencije, a iz Nadbiskupije su za Index rekli da za sada ne mogu da komentarišu ove navode.

Ko će naslediti nadbiskupa Bozanića?

Splitsko-makarski nadbiskup i predsednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražen Kutleša još u februaru je imenovan za nadbiskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije, a time i za naslednika kardinala Josipa Bozanića.

Kako piše Jutarnji, Kutleša, koji je prošlog oktobra izabran za novog predsednika HBK na petogodišnji mandat, trebalo je da nasledi 73-godišnjeg Bozanića kada napuni 75 godina.

Prema izveštajima medija, papa Franja ga je imenovao za nadbiskupa koadjutora nakon procesa poverljivog ispitivanja kandidata koji odlaze u Rim, gde ih papa na kraju odobrava i potvrđuje. Za nadbiskupa splitsko-makarskog izabran je 11. jula 2020. godine, a u službu je stupio 13. maja 2022. godine.

- Episkopi nisu gospodari nasleđa već uzori pastvi (up. 1Pt 1,5), pozvani da tiho i nenametljivo čuvaju od Boga povereno nam nasleđe vere. Pozvani smo da budemo čuvari vere, čuvari Božijih misli o čoveku, kreativni i konkretni u ljubavi i hrabri u odbrani istine o čoveku i njegovom dostojanstvu. U ovom trenutku obećavam svoju blizinu i molitve svim vernicima Zagrebačke nadbiskupije, posebno svim porodicama, mladima, deci, bolesnima i nemoćnima, socijalno ugroženima i marginalizovanima. Vas, dragi vernici Zagrebačke nadbiskupije i cele Domovine, na početku preuzimanja ove časne službe, molim da se pridružite mojoj molitvi da mi Gospod da snagu, mudrost i 'pronicljivo srce da mogu... razlikovati dobro od zla' (1. Carevima 3:9), da, vođen Duhom Svetim, mogu što bolje obavljati službu koju mi je poverio - naveo je Kutleša u svom saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading