VELIČALA NDH I POSTALA POGLAVNICA FAKULTETA: Hrvatska istoričarka za laži nagrađena mestom dekana

Autor:

Svet

20.04.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlatka Vukelić javno negirala zločine u dečjem logoru

VELIČALA NDH I POSTALA POGLAVNICA FAKULTETA: Hrvatska istoričarka za laži nagrađena mestom dekana

Foto: Facebook, Wikipedia

Vlatka Vukelić javno negira postojanje dečjeg ustaškog logora u Sisku, iskrivljuje istorijske činjenice i fotografiše se uz ustašku zastavu, ali je na dnevnom redu sednice Senata zagrebačkog univerziteta najavljena potvrda njenog izbora za dekana Fakulteta hrvatskih studija.

Zagrebački odbor SDP uputio je apel Senatu i čelnicima univerziteta da ipak ne podrže izbor Vukelićeve zbog njenih revizionističkih stavova prema NDH i ustaškom pokretu. U apelu se navodi da je alarmantna činjenica da je Senat najstarijeg i najvažnijeg hrvatskog univerziteta doveden u situaciju da uopšte razmatra kandidaturu Vlatke Vukelić, koja je u više navrata negirala zločinački karakter NDH.

SDP je nabrojao da je Vlatka Vukelić ne samo negirala postojanje dečjeg ustaškog logora u Sisku već i u više navrata u javnim nastupima iskrivila istorijske činjenice o zločinu nad Jevrejima u NDH i da je time što se fotografisala ispod ustaške zastave na dan državnosti negirala službeni simbol Hrvatske.

Republika

Foto: Facebook

Vlatka Vukelić negira postojanje ustaških zločina

 

Vlatka Vukelić odgovorila je da SDP pokušava javni linč nad njom i povređuje njenu ustavom garantovanu slobodu naučnog stvaralaštva i da je prošlo vreme kada je partija kadrirala, čime je podsetila da je SDP proistekao iz SKH.

A naučno stvaralaštvo Vlatke Vukelić ogleda se u tvrdnji da je režim u SFRJ krivotvorio istoriju NDH, koju doživljava potpuno legalnom. Ipak, najstrašnija njena teza je da je "u Jugoslaviji konstruisana laž o logorima i ubijanju kozaračke dece". Ona je preuzela na sebe i odbranu upravnika ustaškog logora za decu u Sisku Antona Najžara, koji je streljan 1946. posle suđenja na kom je priznao da ih je gušio i ubijao injekcijama s otrovom.

Vlatka Vukelić tvrdi da je Najžar zapravo deci davao fiziološki rastvor jer su bila dehidrirana. Pritom je negirala da je ubijeno 10.000 kozaračke dece, već da ih je od bolesti umrlo 1.154. Vrhunac cinizma Vlatka Vukelić pokazala je tvrdnjom da je deo dece davan katoličkim porodicama jer su se one dobro brinule o njima. Na to se nadovezuje pranjem biografije zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, koji je, između ostalog, osuđen i za nasilno pokatoličenje Srba. Takođe, za buduću dekanku žene koje su iz gradskog zatvora prebačene na rad u dečjem logoru nisu relevantni svedoci zločina jer su bile komunisti.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kaže da je ovo dokaz da se hrvatsko društvo još nije suočilo s ustaškom, genocidnom prošlošću.

- Značajan deo hrvatske intelektualne, pa i crkvene elite smatra NDH pravom državom, a ustaške zločince patriotama i junacima. Sve to je posledica komunističkog režima, zbog čije ideologije se hrvatsko društvo nikada nije suočilo s tamnom stranom svoje prošlosti. Franjo Tuđman je devedesetih nastavio politiku Ante Pavelića, a posledice vidimo i danas. Gospođa Vukelić je samo jedna u nizu intelektualaca, koja ima taj anticivilizacijski stav o svemu što se u prošlosti dogodilo - smatra Linta.

Foto: Wikipedia

Vlatka Vukelić je nagrađena zbog veličanja ustaških zločina

Ustaška pobuna u Hrvatskom saboru

Tokom burne rasprave u Hrvatskom saboru o predlogu izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje predviđaju drastično povećanje novčanih kazni za isticanje ustaških simbola predsednik Gordan Jandroković je udaljio nekoliko poslanika sa sednice.
Prema ovom predlogu, sa do 4.000 evra kažnjavalo bi se uzvikivanje ustaškog pokliča "Za dom spremni".

Miro Bulj je udaljen nakon četvrte opomene, pa je iz sale morao da izađe Željko Sačić, a onda i Krešo Beljak. Bulj je pozvao ostale poslanike da ne podrže predložene izmene.

- Ovo što rade Gordan Jandroković i HDZ je udar na demokratiju. Oni danas kroz ubrzanu proceduru žele da uvedu verbalni delikt, ovo je dno dna demokratije. Jandroković je oličje uvlakača Andreja Plenkovića (premijera) - kazao je Bulj.

Beljak je rekao da će moći da se peva samo četnička pesma "Što se na Dinari sjaji".

- E to se sme, za to se Milorad Pupovac, kojeg inače cenim, neće setiti da se kazni. Ja sam protiv ustaške simbolike, protiv neofašizma, ali licemerno je da to ne može, a četništvo može - rekao je Beljak, koji je Jandrokovića nazvao podlom kukavicom, jadnikom i iskompleksiranim uvlakačem Sanadera, Karamarka, Jadranke Kosor i Andreja Plenkovića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading