ČARLS TREĆI BI DA BUDE KAO ISUS HRIST: Papa Franja britanskom kralju za krunisanje dao deliće Časnog krsta (FOTO)

Autor:

Svet

19.04.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delići za koje se veruju da su sa Časnog krsta, na kojem je raspet Isus Hrist, ugrađeni su u srebrni krst koji će se koristiti prilikom krunisanja britanskog kralja Čarlsa Trećeg u Vestminsterskoj opatiji.

ČARLS TREĆI BI DA BUDE KAO ISUS HRIST: Papa Franja britanskom kralju za krunisanje dao deliće Časnog krsta (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Ove relikvije je za anglikansku procesiju proglašenja novog britanskog monarha dao lično papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve, što je prilično čudno, imajući u vidu odnose ove dve crkve.

Foto: www.profimedia.rs

Delić Časnog krsta ugrađen usred srebrnog krsta

Radi se o dva komadića drveta, dužine pet i deset milimetara, za koje tvrdi Vatikan tvrdi da su autentični delovi Časnog krsta korićenog prilikom Isusovog raspeća ispred kapija Jerusalima pre više od 2.000 godina.

Foto: Tanjug/AP

Britanski kralj Čarls Treći

Na srebrnom krstu su ispisane reči Svetog Davida na velškom jeziku, a Endrju Džon, anglikanski nadbiskup Velsa, blagoslovio je krst namenjen ceremoniji krunisanja i rekao da je oduševljen što će se delovi Časnog krsta koristiti u Vestminsterskoj opatiji.

Foto: www.profimedia.rs

Endrju Džon, anglikanski nadbiskup Velsa, sa srebrnim krstom namenjenom krunisanju Čarlsa Trećeg

On je naveo da je "izuzetno značajan" papski poklon pokazao da je kralj "naišao na naklonost Vatikana" i da je u "veoma dobrim odnosima" s papom Franjom.

Foto: www.profimedia.rs

Druga strana srebrnog krsta sa natpisom na velškom jeziku

- To je izuzetno značajno. Izuzetna je stvar što je kralj uspeo da pridobije naklonost Vatikana i kao rezultat tog vrlo dobrog odnosa, papa Franja je pristao da pokloni ove male delove Časnog krsta - rekao je on.

Ovaj poklon dolazi skoro 500 godina nakon što je papa Pavle Treći ekskomunicirao engleskog kralja Henrija Osmog.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading