UZBUNA! Pentagon: Procurela dokumenta neće uticati na tok rata u Ukrajini

Autor:

Svet

11.04.2023

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodaje se da je objavljeni materijal Kremlju pružio neke korisne detalje, ali da je malo toga u dokumentima što bi moglo da dovede do potpunog preokreta na terenu.

UZBUNA! Pentagon: Procurela dokumenta neće uticati na tok rata u Ukrajini

Foto: pixabay.com

Pentagon, zgrada Pentagon

Procurela dokumenta Pentagona koja su se pojavila na internetu, najverovatnije neće značajno uticati na tok sukoba u Ukrajini, navodi se u današnjem redakcijskom komentaru "Vašington posta".

Dodaje se da je objavljeni materijal Kremlju pružio neke korisne detalje, ali da je malo toga u dokumentima što bi moglo da dovede do potpunog preokreta na terenu.

Rusiji će, kako se navodi, možda biti od pomoći podaci o količini oružja i municije koju poseduje ukrajinska vojska, kao i saznanje da je Pentagon zabrinut zbog statusa ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane, međutim, Moskvi bi više značilo da je otkrila obim američkih obaveštajnih sposobnosti pomoću kojih je Vašington uspeo da prikupi te podatke.

Foto: pixabay.com

 

List napominje da objavljena dokumenta nisu pružila nikakve informacije koje bi mogle da nateraju Ukrajinu da suštinski promeni svoje planove.

- Iako će Rusija verovatno biti zainteresovana za procurele procene o nestašicama sa kojima se suočava ukrajinska protivvazdušna odbrana, još uvek je ostalo dosta toga što ne može da sazna iz ovih dokumenata, uključujući brzinu kojom Kijev dobija novu zapadnu protivvazdušnu municiju - piše "Vašington post" i navodi da su neke informacije koje su procurile možda već zastarele.

Američki mediji su ranije javili da su Pentagon i Ministarstvo pravde SAD otpočeli istragu o curenju poverljivih dokumenata koja se odnose na planove NATO-a i Vašingtona da osposobe ukrajinske snage za kontraofanzivu, piše TASS i podseća da su materijali u kojima se otkrivaju rasporedi isporuke oružja i broj vojnika postavljeni na društvene mreže Telegram i Tviter.

Prethodno je Rojters izvestio da bi to moglo da bude najveće curenje podataka otkako je Vikiliks 2013. godine objavio više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša. Međutim, agencija dodaje da bi dokumenta koja su objavljena mogla da budu lažna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading