ZAIGRALA MEČKA I PRED VRATIMA BRITANACA: Tviter je doneo krucijalnu odluku, stali na putu licemerju! POMINJE SE BBC!

Autor:

Svet

10.04.2023

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski javni servis označen kao režimski na društvenoj mreži Tviter.

ZAIGRALA MEČKA I PRED VRATIMA BRITANACA: Tviter je doneo krucijalnu odluku, stali na putu licemerju! POMINJE SE BBC!

Foto: Tanjug/AP

BBC je dobio beleg.

Britanski javni servis je etiketiran na društvenoj mreži Tviter kao medij koji finansira vlada zbog čega su oštro negadovali i zatražili  da se oznaka što pre ukloni jer se, kako tvrde, finansiraju iz pretplate.

- BBC jeste i uvek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost kroz pretplatu - naveo je britanski javni servis.

Novi vlasniikk Tvitera Ilon Mask rekao je da veruje da je BBC jedan od najmanje pristrasnih medija i naveo da razmišlja o obezbeđivanju etikete koja bi povezivala "tačne izvore finansiranja", te oni kao korporacija teže maksimalnoj transparentnosti i tačnosti.

Foto: Ap photo

BBC: Finansiramo se iz pretplate

 

- Povezivanje sa vlasništvom i izvorom sredstava verovatno ima smisla. Mislim da bi medijske organizacije trebalo da budu samosvesne i da ne tvrde lažno potpuno odsustvo pristrasnosti - napisao je Mask.

On je naglasio da su sve organizacije pristrasne, neke očigledno mnogo više od drugih i da primećuje da prati BBC njuz na Tviteru jer misli da je među najmanje pristrasnim.

Tviter je ovu praksu započeo još 2021. kada je su mediji širom sveta, među kojima i neki u Srbiji dobili "etiketu" da sarađuju sa Vladom. Ni ovaj britanski medij kao ni drugi mediji koji nisu etiketirani nisu osudili ovakvo etiketiranje, ali je sada mečka zaigrala i pred njihovim vratima.

Inače, visinu godišnje naknade za licencu od 159 funti, koja je po zakonu obavezna za gledanje TV prenosa ili živog programa u Velikoj Britaniji, određuje vlada, ali je plaćaju pojedinačna britanska domaćinstva.

Iako je BBC nalog, koji ima 2,2 miliona pratilaca, dobio oznaku, mnogo veći nalozi povezani sa vestima BBC i sportskim rezultatima trenutno se ne opisuju na isti način. Nalog prvenstveno deli novosti o TV programima, radio emisijama, podkastovima i drugom materijalu koji se ne nalazi u vestima koje proizvodi BBC.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading