DA LI TREBA ISKLJUČIVATI ELEKTRIČNE UREĐAJE KAD GRMI: Evo šta najviše privlači udar groma!

Autor:

Vesti

22.05.2024

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom oluje važno je pridržavati se sigurnosnih mera kako bismo zaštitili sebe od potencijalne opasnosti.

DA LI TREBA ISKLJUČIVATI ELEKTRIČNE UREĐAJE KAD GRMI: Evo šta najviše privlači udar groma!

Foto: Shutterstock

Oluje su prirodni fenomeni koji često prate intenzivna atmosferska pražnjenja poput munja, gromova i grmljavina. Ovi događaji mogu biti vrlo impresivni i zastrašujući, ali je važno razumeti njihovu prirodu i kako se ponašati tokom njih.

Munja predstavlja atmosfersko pražnjenje elektriciteta između oblaka i zemlje, a najčešće se javlja kod olujnih oblaka kumulonimbusa. Ona može nastati unutar oblaka, između oblaka i vazduha, ili u vazduhu. S druge strane, grom je zvučna pojava koja nastaje kao posledica atmosferskog pražnjenja i često je praćen jakom grmljavinom.

Zanimljiva činjenica je da je brzina svetlosti mnogo veća od brzine zvuka. Zbog toga uvek prvo vidimo grom ili munju, pa tek onda čujemo grmljavinu. Brzina svetlosti iznosi čak 300.000 km u sekundi, što objašnjava zašto grmljavina kasni u odnosu na vizuelni prikaz munje.

Kada čujemo grmljavinu, to znači da je munja već udarila, pa nema potrebe za prevelikim strahom. Ipak, tokom oluje važno je pridržavati se sigurnosnih mera kako bismo zaštitili sebe od potencijalne opasnosti.

Opasnost od groma je prisutna gde god da se nalazite na otvorenom, ali je ipak znatno veća na mestima koja su pored vode ili u šumi.

U zatvorenom prostoru treba izbegavati tuširanje, kontakt sa fiksnim telefonom, električnim uređajima i utičnicama jer munja koja udari u električni vod može da se prenese dalje kroz instalacije.

Udari groma i česti nestanci struje kvare uređaje, a nekada mogu i potpuno da ih unište. Mnogi ipak ne znaju da napon struje koji prolazi kroz kuću nije uvek isti – dešava se da skače i pada, a na te skokove umnogome utiče i udar groma.

Udar groma može da oslobodi napon od čak nekoliko miliona volti, što znači da ukoliko grom udari negde u blizini vaše kuće, ili u samu kuću, ostaćete bez elektronskih uređaja koji ne mogu da izdrže toliki napon.

Jedini način da to sprečite je da kada čujete ovakve najave nevremena, prosto isključite sve aparate iz struje. I još jedna bitna stvar je da, ukoliko ostanete bez struje nikako ne uključujete uređaje čim se ona vrati. Treba da sačekate makar nekoliko minuta kako bi se napon stabillizovao.

Oluje mogu izazvati različite probleme, uključujući prekide u snabdevanju električnom energijom, poplave, oštećenja objekata i druge neprijatnosti. Zbog toga je važno pratiti vremenske prognoze i preduzeti odgovarajuće korake kako bismo se zaštitili od potencijalnih negativnih posledica.

Važno je znati kako prepoznati opasnost od oluje i atmosferskih pražnjenja kako bismo adekvatno reagovali. Edukacija o simptomima i karakteristikama ovih pojava može pomoći u smanjenju rizika i zaštiti života i imovine.

Atmosferska pražnjenja poput munja, gromova i grmljavina su fascinantni prirodni fenomeni koji zahtevaju oprez i poštovanje. Razumevanje njihove prirode i pravilno reagovanje tokom oluja ključno je za očuvanje bezbednosti i smanjenje potencijalnih šteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading