SKUPO GA KOŠTALA JEDNA IZJAVA! Netanjahu po hitnom postupku smenio ministra odbrane!

Autor:

Svet

26.03.2023

20:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministrov govor u subotu uveče – kada je Netanjahu bio van zemlje u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu – učinio ga je prvim ministrom u vladi koji je pozvao na zaustavljanje kontroverznog zakona koji bi oslabio nezavisnost sudova.

SKUPO GA KOŠTALA JEDNA IZJAVA! Netanjahu po hitnom postupku smenio ministra odbrane!

Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otpustio je ministra odbrane Joava Galanta zbog protivljenja reformi pravosuđa.

Naime, u subotu uveče je Galant dao dramatičnu izjavu gde je pozvao premijera Benjamina Netanjahua da zaustavi reviziju pravosuđa.

Ministrov govor u subotu uveče – kada je Netanjahu bio van zemlje u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu – učinio ga je prvim ministrom u vladi koji je pozvao na zaustavljanje kontroverznog zakona koji bi oslabio nezavisnost sudova.

Joav Galant je član Netanjahuove partije. Njegovi komentari stvaraju raskol u izraelskoj već delikatno izbalansiranoj koalicionoj vladi što bi moglo da znači da planovi nemaju prostor za napredak, prenosi CNN.

Rekao je da je pauza potrebna „radi bezbednosti Izraela“.

- Svaka manifestacija odbijanja koja izjeda snagu izraelske odbrane i šteti bezbednosnom sistemu treba odmah da bude zaustavljena - rekao je Galant, pozivajući se na odbijanje nekih rezervista Izraelskih odbrambenih snaga da treniraju u znak protesta protiv vladinih planova.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/ILTV Israel News

Joav Galant

 

Dok je držao svoj govor, stotine hiljada demonstranata je bilo širom zemlje protestujući protiv planova 12. nedelju zaredom.

Prema predlozima, vlada bi imala kontrolu nad imenovanjem sudija, a parlament bi dobio ovlašćenje da poništi odluke Vrhovnog suda.

Vlada tvrdi da su promene neophodne za obuzdavanje Vrhovnog suda, koji oni vide kao izolovan, elitistički i koji po njima više ne predstavlja izraelski narod. Protivnici kažu da planovi ugrožavaju temelje izraelske demokratije.

Protest vojnih rezervista smatra se posebnom brigom za izraelsku vladu, jer se redovno pozivaju da se obučavaju i služe, čak i u miru.

Ubrzo nakon komentara ministra odbrane, izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir pozvao je Netanjahua da otpusti Galanta.

- Galant je večeras popustio pred ucenama i pretnjama svih onih anarhista koji pozivaju na otpor i koriste [Izraelske odbrambene snage] kao oruđe za pregovaranje - napisao je Gvir na Tviteru.

- Galant je izabran glasovima desničarskih birača i u praksi promoviše levičarsku agendu. U trenutku istine pao je pod pritiskom medija i demonstranata. Pozivam premijera da ga smesta otpusti.

Vraćajući dodatni pritisak na Netanjahua, izraelski Viši sud u nedelju mu je dao nedelju dana da odgovori na peticiju kojom se traži da bude osuđen za nepoštovanje suda.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading