PRAVA PRETNJA PO BEZBEDNOST IZRAELA: Vojni piloti se pobunili protiv Netanjahua, ministar odbrane ga poziva da zaustavi reforme pravosuđa

Autor:

Svet

26.03.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezervni sastav pilota izraelske vojske, koji učestvuju u borbenim misijama i upravljaju helikopterima i transportnim avionima, neće se pojaviti na redovnim sedmičnim trenažnim letovima.

PRAVA PRETNJA PO BEZBEDNOST IZRAELA: Vojni piloti se pobunili protiv Netanjahua, ministar odbrane ga poziva da zaustavi reforme pravosuđa

Foto: Tanjug/AP

Oni protestuju zbog odluke premijera Benjamina Netanjahua da nastavi s reformom pravosuđa uprkos protivljenju javnosti.

Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Protivnici reforme, kojom bi se ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda i ojačala moć Netanjahuove vlade, već više od tri meseca organizuju demonstracije.

Foto: Tanjug/AP

Protivnici Netanjahuove reforme već više od tri meseca organizuju demonstracije

List Tajms of Izrael navodi da su se protestima poslednjih nedelja pridružile stotine oficira i vojnih rezervista.

Foto: Tanjug/AP

Poslednjih nedelja protestima u Izraelu se pridružile stotine oficira i vojnih rezervista

Navodi se da je značajan broj tih vojnih lica već prestao da se javlja na dužnost, dok su drugi najavili da će to učiniti ukoliko Netanjahuova reforma bude usvojena u parlamentu.

Foto: Tanjug/AP

Pilot izraelskog borbenog aviona F-16

Tokom vikenda je oko 1.000 penzionisanih izraelskih vojnih pilota javnim pismom podržalo odluku pilota rezervista da se ne jave u jedinice gde treba da obave trenažne letove.

Foto: Tanjug/AP

Izraelski borbeni avioni F-16

Tajms of Izrael objašnjava da nepojavljivanje na redovnoj nedeljnoj obuci ima ozbiljne posledice pošto piloti koji ne obave trenažni let gube dozvolu za učestvovanje u operativnim misijama.

Foto: Tanjug/AP

Izraelski vojnici

Odluka pilota rezervista poklopila se s apelom koji je Netanjahuu uputio ministar odbrane Izraela Joav Galant poručivši mu da zaustavi usvajanje reforme pravosuđa.

On je rekao da svađe i podele povodom ove teme predstavljaju opasnost po zemlju.

Foto: Tanjug/AP

Joav Galant, ministar odbrane Izraela

- Podela koja se produbljuje se uvukla u vojsku i vojne institucije i to je jasna, nesporna, prava pretnja po bezbednost Izraela - rekao je Galant u kratkom televizijskom obraćanju.

Prethodno je desničarska Partija jevrejske moći, koja je članica Netanjahuove vladajuće koalicije, optužila Galanta da je napustio vladajući desničarski savez, nakon što je u lokalnim medijima objavljeno da će zatražiti obustavljanje sporne reforme.

Foto: Tanjug/AP

Protest tokom Netanjahuove posete Londonu

Netanjahu je prošle nedelje boravio u poseti Londonu, gde je ispred Dauning strita 10 dočekan povicima i zvižducima demonstranata nezadovoljnih najavljenom reformom pravosuđa u Izraelu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading