BIO ŠPIJUN KGB, PA ZARADIO NA NAFTI: Još jedan ruski oligarh pronađen mrtav

Autor:

Svet

23.02.2023

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vjačeslav Rovnejko bio je blizak prijatelj porodice Jeljcin.

BIO ŠPIJUN KGB, PA ZARADIO NA NAFTI: Još jedan ruski oligarh pronađen mrtav

Foto: Tanjug/AP

Najveći ruski naftni tajkun i suosnivač ruskog energetskog giganta Urals Energi pronađen je mrtav u vikendici u blizini Moskve. Vjačeslav Rovnejko (59) veliki naftni oligarh s kraja 1990-ih i početka 2000-ih, sada je pronađen u besvesnom stanju u svojoj kući na Rubljovsko-Uspenskom autoputu.

Međutim, uprkos svim naporima Hitne pomoći, nije bilo moguće da ga spasu, izvestila je lokalna ruska novinska grupa.

U policijskom izveštaju se navodi da "nisu pronađeni znaci nasilne smrti na njegovom telu".

Veruje se da je Rovneiko bio špijun KGB-a iz doba hladnog rata koji je radio u Belgiji sa Sergejem Nariškinom, sada šefom SVR, ruske spoljne obaveštajne agencije. Takođe se navodi da je bio blizak milijarderu Genadiju Timčenku, koji se smatra jednim od Putinovih najlojalnijih oligarha. Prema izveštajima, imao je poslovne interese povezane sa Velikom Britanijom, Belgijom, Luksemburgom i Kiprom, piše Mondo.

Prijavljeno je 2006. da je imao belgijski pasoš. Rovneiko je diplomirao na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose (MGIMO), školi za obuku špijuna i diplomata.

BIO TAJANSTVEN 

Ruske poslovne baze podataka prikazivale su bivšeg špijuna kao čoveka bez lica, a bio je poznat kao veoma tajanstven. Bio je oženjen koleginicom studentkinjom MGIMO Irinom (63), a njihov sin Nikolaj (40) radio je kao investicioni bankar u Londonu, a studirao na Univerzitetu Kingston u jugozapadnom delu grada.

Rovneikov bivši poslovni partner bio je Leonid Djačenko, čija je tadašnja supruga Tatjana bila moćna ćerka Borisa Jeljcina, prvog predsednika Rusije. Par je osnovao Urals Energi, jednog od nekoliko velikih naftnih igrača sa kojima je bio povezan, piše Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading