PUTIN JE BIO MRŠAVKO KOJI NIJE ZNAO KAKO DA SE OBUČE! Praunuka Nikite Hruščova o promeni ruskog lidera za 20 godina - Za njega je to velika POBEDA

Autor:

Svet

20.02.2023

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usled široke međunarodne osude invazije na Ukrajinu i teških sankcija nametnutih Rusiji, Putin se našao sve izolovaniji, čak i na domaćem terenu.

PUTIN JE BIO MRŠAVKO KOJI NIJE ZNAO KAKO DA SE OBUČE! Praunuka Nikite Hruščova o promeni ruskog lidera za 20 godina - Za njega je to velika POBEDA

Foto: Printscreen/CNN, Shutterstock, Tanjug/AP

Nina Hruščova, profesorka međunarodnih studija i praunuka bivšeg sovjetskog premijera Nikite Hruščova imala je priliku da vidi Vladimira Putina kad je on prvi put izabran na vlast, a sada kaže da se ruski lider drastično promenio za više od dve decenije na vlasti.

- Pa, 22 godine na vlasti. Apsolutna moć kvari apsolutno. Kad je došao bio je mršavi mladić koji nije znao ni kako da se obuče. Voleo je obaveštajnu službu i tako sam ga upoznala. Ali nakon svih tih godina u Kremlju, svetskih lidera, pažnje koju prima čak i danas… Pogledajte, svi pričaju o njemu. Neko tog statusa, neko ko je potpukovnik – nije čak bio ni general u KGB-u – imao je veoma nizak čin, a sada svi pričamo o njemu. Za njega je to velika pobeda… - rekla je ona CNN-u o Putinovoj transformaciji u izolovanu figuru.

Foto: Printscreen/CNN

Nina Hruščova

Ruski predsednik izbegava većinu javnih angažmana. Nikad do sada nije se ni približio ratnom području niti je prisustvovao sahrani nekoga ruskog vojnika, što je u suprotnosti s imidžem moćnog muškarca i sportski nastrojenog čoveka koji je godinama negovao, navodi Index.hr.

Izolovani Putin

Usled široke međunarodne osude invazije na Ukrajinu i teških sankcija nametnutih Rusiji, Putin se našao sve izolovaniji, čak i na domaćem terenu. Više od dve decenije otkako je došao na vlast, njegov stisak nad ruskim narodom počinje da slabi. Rat u Ukrajini otvorio je rupu u kredibilitetu vlasti i po prvi put mnogi Rusi više ne osećaju da mogu da veruju onome što im njihov predsednik govori.

Početkom decembra je penzionisani britanski general Ričard Širef, bivši zamenik vrhovnog komandanta saveznika NATO u Evropi, ocenio da je Putinov stisak u Rusiji “u opasnosti” kako napreduja ukrajinska kontraofanziva, prenosi Blic.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin

- Putin je izgubio ovaj rat i trebaće mu vremena da to konačno shvati – rekao je ser Ričard za Radio Tajms, dodajući da da će Putinova poziciji “biti sve više u opasnosti”, da “Rusija ide nizbrdo”, i da bi mogla da “popuca po šavovima u sledećih pet godina”.

U kombinaciji sa ekonomskim sankcijama, preraspodelom sredstava za rat i nepopularnom mobilizacijom širom zemlje, sve je teži podneti troškove rata u Ukrajini, piše “Dejli bist”.

"I lojalni Rusi sada imaju pitanja za Putina"

Čak i lojalni Rusi sada imaju mnogo pitanja za Putina, dok Kremlju ponestaje načina da se nosi sa pritiskom. Svaki nedavni pokušaj da se Putin predstavi kao snažan i odlučni lider je propao, čak i Rusiji, do te mere da nakon devet meseci razornog rata u Ukrajini Kremlj ostaje bez ideja, naveo je portal dodajući da je čak otkazana i velika Putinova godišnja konferencija za štampu, po prvi put za deceniju.

Putin smatra rat u Ukrajini za prekretnicu kad se Rusija konačno suprotstavila Zapadu. Ali, neki pripadnici ruske elite strahuju da je ubacio zemlju u dugo i beskorisno trošenje ljudskih života i resursa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Ne verujem u veliku ofanzivu ili u mogućnost ruske pobede protiv čitavog civilizovanog sveta - rekao je nedavno Rojtersu izvor blizak Kremlju, dodajući da je Rusija u nepovoljnom položaju i što se tiče vojne tehnologije i motivacije, ali da će se rat nastaviti “na veoma dugo vreme”.

Oklopni voz

Da je Putin sve izolovaniji, pokazuje i nedavni izveštaj da je ruski predsednik koristio posebno napravljen oklopni voz za svoja službena putovanja, dok je u blizini njegovih rezidencija izgrađena tajna železnička mreža.

Prema istraživačkoj grupi "Dosije", Putin voli da putuje vozom koji je specijalno napravljen za njega 2015. Voz je oklopljen, navodi se u izveštaju iz februara i dodaje da je Putin počeo da ga koristi u drugoj polovini 2021. dok su se ruske snage spremale da napadnu Ukrajinu. Kako se ističe, Putin je počeo da koristi vozove umesto aviona kako bi izbegao moguće praćenje njegovih letova, jer je mnogo teže pratiti kretanje vozova.

Hruščova se u razgovoru za CNN takođe osvrnula na voz ruskog predsednika, poredeći Putina sa Josifom Staljinom.

- On sada ima voz koji je potpuno zaštićen od svega... On zaista igra tradicionalnog autokratskog lidera kao što je bio Staljin u Drugom svetskom ratu - rekla je ona.

Putinov rat će uništiti Rusiju

Hruščova je u novembru rekla da današnji Kremlj vraća zemlju nazad u autoritarnu noćnu moru prošlosti, a ranije prošle godine je u članku za Theglobeandmail.com ocenila da će Putinov rat uništiti Rusiju.

- Kako god da je počeo, rat će verovatno završiti na jedan od četiri načina. Rusija bi mogla da preuzme kontrolu nad delom ili nad celom Ukrajinom, ali samo na kratko -  rekla je Hruščova u članku u aprilu, ukazujući na ruske muke da zauzmu ukrajinske gradove i zadrže kontrolu na zauzetima.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ruska vojska

U drugom scenariju, navela je, Ukrajina pristaje da prizna Krim, Donjeck i Lugansk kao ruske teritorije, ali bi Rusija ostala izolovana na globalnom planu.

U trećem scenariju, frustrirani Putin raspoređuje u Ukrajini taktičko nuklearno naoružanje, a u finalnom Putin uklonjen sa vlasti. S obzirom da Rusija nema tradiciju vojnih pučeva, ovo je malo verovatno, a čak i da se dogodi sistem koji je Putin izgradio bi ostao na mestu. Ipak, Rusija bi ostala izolovana i pod pritiskom.

Iako sudbina Ukrajine, Evrope i ostatka sveta nakon prestanka borbi tek treba da se vidi, ishod za Rusiju je previše očigledan -  budućnost mračna kao njena najmračnija prošlost, navela je Hruščova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Goran Bojanović

20.02.2023 18:04

Nikita Hruščov. To je lik koji je poklonio Ruski Krim fašistima iz Ukrajine. E došlo vreme da nezahvalni poklonoprimac mora da vrati ono što nikada nije bilo njegovo. Naravno i sve ruske zemlje uključujući i Kijev.