VEŠTAČKA INTELIGENCIJA JE NAJVEĆA PRETNJA ČOVEČANSTVU: Ilon Mask zabrinut za budućnost civilizacije

Autor:

Svet

17.02.2023

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O opasnostima veštačke inteligencije Mask je govorio i prošle godine kada ju je nazvao jednom od tri najveće pretnji čovečanstvu.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA JE NAJVEĆA PRETNJA ČOVEČANSTVU: Ilon Mask zabrinut za budućnost civilizacije

Foto: Tanjug/AP

Tokom virtualnog gostovanja na Svetskom samitu vlada u Dubaiju, Ilon Mask govorio je o svojoj ulozi u Tviteru i kada namerava da se povuče s pozicije izvršnog direktora, ali se dotakao i veštačke inteligencije.

Nakon predstavljanja četbota „Čet GPT” (ChatGPT), veštačka inteligencija je glavna tema tehnološke industrije te je razvoj ove tehnologije postao fokus brojnih malih i velikih IT kompanija.

Predstavljene su prilično neverovatne mogućnosti veštačke inteligencije, ali pitanje je šta bi se dogodilo kada bi neko pokušao da iskoristiti ovu tehnologiju na negativan način. Na primer neki kibernetički kriminalci već su pokušali da iskoriste četbota za razvoj malvara, međutim to je tek vrh sante leda jer kako je rekao na samitu Mask, ona predstavlja i potencijalnu egzistencijalnu pretnju čovečanstvu.

O opasnostima veštačke inteligencije Mask je govorio i prošle godine kada ju je nazvao jednom od tri najveće pretnji čovečanstvu, uz smanjenje stope rađenja i religiozni ekstremizam.

 

 

Veštačka inteligencija jedan je od najvećih rizika za budućnost civilizacije. Međutim ona je jednako pozitivna i negativna - ima velike mogućnosti i sposobnosti, no u isto vreme predstavlja veliku pretnju, objasnio je Mask.

Kao promer je spomenuo nuklearnu fiziku zahvaljujući kojoj imamo nuklearnu energiju, ali i nuklearne bombe, prenosi portal Tek Tajms.

Ilon Mask bio je jedan od suosnivača i ranih investitora u „OpenAI”, koji stoji iza ovog četbota, no kako je rekao na samitu u Dubaiju, više nema udeo u kompaniji i nije uključen u njene operacije.

U svojoj objavi na Tviteru Ilon Mask  citirao je izjavu „Čet GPT”-a o tome da je savršena veštačka inteligencija i da ne pravi greške, i da „ako postoje greške, to je zbog spoljnih faktora, kao što su problemi sa serverom, korisnički unosi, rezultati na vebu ili kvarovi na mreži”.

 - Iako „Čet GPT” nije pomenuo ljude, njegove izjave jasno govore da su nesavršeni korisnici (ljudi) - smatra Mask, prenose Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading