OPŠTA POTRAGA ZA MULTIMILIJARDEROM IZ ŠANGAJA: Nestao čuveni kineski bankar koji je obrnuo 148 milijardi dolara

Autor:

Svet

17.02.2023

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Čajna renesans holding" saopštila da je potpuno izgubila kontakt s Fan Baom, izvršnim direktorom njihove investicione banke.

OPŠTA POTRAGA ZA MULTIMILIJARDEROM IZ ŠANGAJA: Nestao čuveni kineski bankar koji je obrnuo 148 milijardi dolara

Foto: youtuube

Svetsko finansijsko tržište uzdrmala je vest o nestanku jednog od najbogatijih kineskih bankara Fan Bao. Njegov nestanak prijavila je kompanija "Čajna renesans holding", u kojoj je Bao bio na funkciji izvršnog direktora investicione banke. Prema vestima iz kompanije, od Fan Baoa nekoliko dana nema ni traga ni glasa, prenosi BBC.

Bao je bio vodeći poslovni posrednik u Kini, a među klijentima su mu bile vrhunske tehnološke firme "Didi" i "Meituan". Berze su odmah reagovale, pa su tako deonice "Čajna renesansa" pale ogromnih 50 odsto. Kompanija, međutim, nije precizirala koliko dugo nema kontakta s Baom. Kineske poslovne vesti Čaiksin citirale su izvore koji kažu da osoblje nije moglo da stupi u kontakt s njim puna dva dana.

Republika

Foto: youtuube

 

Bao, koji je i predsednik i izvršni direktor, osnovao je "Čajna renesans" još 2005. i to kao savetodavnu investicionu kompaniju. Ona je u ovih 18 godina izrasla u jednu od vodećih kineskih finansijskih institucija, sklapajući poslovne dogovore i spajanja nekoliko tehnoloških kompanija u zemlji. U poslednje dve godine njegova kompanija bila je posrednik u skoro 1.000 transakcija, u kojima je obrnuto 146 milijardi dolara.

Za sada se u poslovnim krugovima nagađa da bi Baov nestanak mogao da bude obračun kineskih vlasti s vodećim ljudima u finansijskom i tehnološkom sektoru. Naime, kako piše Forbs, poslednjih godina je iz javnog života nestalo najmanje šest poznatih kineskih milijardera, a svi su imali nekakve nesuglasice s Komunističkom partijom Kine. Većina njih je bila optuživana za korupciju, obično posle iznošenja kritičkih stavova. Ipak, ne zna se u kakvom bi sukobu s vladajućom, ujedno i jedinom, partijom u Kini mogao biti Fan Bao.

Američki đak

Fan Bao je rođen 1970. u Šangaju, gde je i diplomirao na Univerzitetu Fudan, ali je interesantno da je srednju školu završio u SAD. On je diplomu stekao i na Norveškoj školi za menadžment, karijeru je započeo u poznatoj američkoj kompaniji "Morgan Stenli", a pre povratka u Kinu radio je još i za čuvenu banku Kredi Svis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading