"BEŽALI SMO I MI OD RUDARENJA LITIJUMA, ALI..."! Nemačka ukazala Evropi na veoma važnu stvar!

Autor:

Svet

29.01.2023

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar Olaf Šolc uputio se u Argentinu na prvu deonicu svoje inauguracijske turneje po Južnoj Americi.

"BEŽALI SMO I MI OD RUDARENJA LITIJUMA, ALI..."!  Nemačka ukazala Evropi na veoma važnu stvar!

Foto: Tanjug/AP

Njegova vlada nastoji da smanji ekonomsku zavisnost od Kine i da ojača odnose s demokratijama širom sveta, prenosi Indeks.

Socijaldemokrata Olaf Šolc će na trodnevnoj turneji posetiti najveće ekonomije u regionu - Argentinu, Čile i Brazil - zemlje koje trenutno vode levičarski lideri.

Na dnevnom redu biće rat u Ukrajini i izvučene pouke, uključujući Berlin, kao i veća svest o potrebi smanjenja ekonomskog oslanjanja na autoritarne države. Nemačka zavisnost od ruskog gasa izazvala je energetsku krizu nakon što su se odnosi pogoršali zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Evropa nastoji da smanji svoje oslanjanje, posebno na Kinu, za kritične minerale neophodne za prelaz na ugljenično neutralnu ekonomiju - minerale kojima je Južna Amerika bogata.

- Sve ove tri zemlje su zanimljivi partneri za diverzifikaciju naših ekonomskih odnosa generalno, ali i za našu nabavku robe - rekao je zvaničnik nemačke vlade.

Važnost litijuma

S obzirom na konkurenciju Kine koja je u poslednjoj deceniji mnogo uložila u region, zvaničnik je rekao da Nemačka jednostavno treba da bude aktivnija i spremnija da prihvati sektore koje je dosad izbegavala.

- Na primer rudarenje litijuma - to je izazovan zadatak, posebno u pogledu životne sredine i društvenih standarda. I u prošlosti smo verovatno bežali od toga... ali ne možemo da dopustimo taj luksuz ako želimo da stanemo na vlastite noge -  dodao je.

Argentina i Čile su na vrhu južnoameričkog litijumskog trougla koji ima najveću svetsku riznicu ultra laganog metala za baterije. Kancelara prati delegacija od desetak poslovnih ljudi iz različitih sektora kao i zamenica ministra ekonomije Franciska Brantner.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading