NATO NA NOGAMA, ALI I U STRAHU OD RUSIJE! Izjava nemačke šefice diplomatije izazvala buru među saveznicima!

Autor:

Svet

28.01.2023

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je "objavom" rata Rusiji digla saveznike u NATO na noge.

NATO NA NOGAMA, ALI I U STRAHU OD RUSIJE! Izjava nemačke šefice diplomatije izazvala buru među saveznicima!

Foto: Tanjug/AP

Samo dan ranije, zvaničnici zemalja NATO, uključujući i nemačkog kancelara Olafa Šolca, davali su sve od sebe da objasne da, iako šalju oružje i tenkove Ukrajini, "nisu strana u sukobu", pa je izjava Berbokova da evropske zemlje ne ratuju međusobno, već protiv Rusije odjeknula kao bomba.

Pošto je prespavala, izjavu je Berbokova demantovala, iako mnogi analitičari smatraju da bi bolje bilo da je ponudila ostavku. Činjenica, međutim, da Šolc ne poziva svoju ministarku na odgovornost, navodi na drugi zaključak - da se Berbokova, zapravo, izlanula, nazivajući stvari pravim imenom.

Ovo nije prvi put da je ona "uznemirila" javnost stavom o sukobu. Na skupu EU u Pragu Berbokova je, još prošlog avgusta, rekla da namerava da ispuni svoja obećanja Ukrajini "bez obzira na to šta misle njeni birači u Nemačkoj".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Analena Berbok

 

Zamoljen da pojasni poslednji komentar šefice diplomatije, nemački MIP poručio je da "je Rusija pokrenula agresorski rat u Ukrajini i da je međunarodno pravo jasno da podrška Berlina individualnom pravu Kijeva na samoodbranu, garantovanom Poveljom UN, ne čini Nemačku stranom u sukobu."

Brže-bolje je i drugi deo "evropske osovine", Francuska, uzeo da brani Analenu Berbok. Pariz je gromoglasno negirao da je Zapad u ratu sa Rusijom, a da slanje tenkova u Ukrajinu ne čini zemlju ili njene saveznike stranom u sukobu. "Odluke SAD, Nemačke i nekoliko drugih zemalja da isporuče glavne borbene tenkove Ukrajini ne znače da je NATO u ratu sa Moskvom", saopštio je francuski MIP.

 - Mi nismo u ratu sa Rusijom i niko od naših partnera nije - rekla je u četvrtak portparolka ministarstva An-Kler Ležandr. - Isporuka vojne opreme ne predstavlja takvu vrstu zajedništva.

Nemački zvaničnici dodaju, pozivajući se na Povelju UN, da "tek upućivanje vojnih trupa neke države znači da je ona u ratu". Berbokova je, međutim, toliko ustalasala javnost da ovakve mlake izjave, koje se pozivaju na opštepoznata dokumenta, teško mogu da poprave stvar.

(Republika/Alo)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zaharije Serak

19.02.2023 17:11

Naravno od rijeci niko nije poginuo,ostao bez kuce,nekoga blizeg,a od agresije DA!Niti se NATO boji Rusije,niti se Rusija boji NATO.Ovo je ekonomski rat i Amerika nece propustiti ovu priliku