"NEMAMO PLANOVE ZA PRODAJU" Oglasio se vlasnik kompanije TikTok, zabranu u SAD može da spreči JEDNA stvar

Autor:

Svet

25.04.2024

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasniku kompanije dat je period od devet meseci da ugovori prodaju, uz mogući produžetak od tri meseca, prema kopiji zakona objavljenoj ranije ovog meseca, navodi CBS.

"NEMAMO PLANOVE ZA PRODAJU" Oglasio se vlasnik kompanije TikTok, zabranu u SAD može da spreči JEDNA stvar

Foto: shutterstock,pixabay.com

Vlasnik platfrome TikTok, kompanija ByteDance, sa sedištem u Pekingu, nema planove da proda aplikaciju, saopšteno je danas iz firme na društvenim mrežama.

''The Information'' je ranije danas objavio da ByteDance preispituje različite scenarije za prodaju TikTok-a u Americi bez algoritma koji preporučuje video zapise korisnicima aplikacije, prenosi Rojters.

Predsednik SAD, Džozef Bajden, je u sredu potpisao zakon koji zabranjuje TikTok u zemlji ukoliko ByteDance ne proda platfromu.

Deo paketa pomoći koji je potpisao američki lider namenjen je potencijalnoj zabrani aplikacije TikTok u ovoj zemlji usled zabrinutosti zakonodavaca i bezbednostih eksperata da bi vlasnik ove platforme, kompanija ByteDance mogla da podeli podatke o američkim korisnicima sa kineskom vladom.

Kako navodi CBS, zakonodavci ciljaju da primoraju BajtDens da proda svoj vlasnički udeo, a ukoliko do toga ne dođe, ovim zakonom predviđena je zabrana TikToka u SAD.

Vlasniku kompanije dat je period od devet meseci da ugovori prodaju, uz mogući produžetak od tri meseca, prema kopiji zakona objavljenoj ranije ovog meseca, navodi CBS.

Klejton Alen, analitičar ''Eurasia Group'', kompanije za procenu političkih rizika, istakao je da se ovaj rok poklapa sa predsedničkom inauguracijom u januaru, a da bi ova politika prema TikToku mogla da se preokrene ukoliko bivši predsednik, Donald Tramp, osvoji drugi mandat u novembru.

- Ovo bi moglo postati pitanje za sledeću administraciju. Nisam siguran da bi Tramp bio toliko obavezan da sledi ono što bi administracija Bajdena želela. Tramp bi ovo mogao da iskoristi za pregovore s Kinom - ocenio je Alen.

Analitičar kompanije  ''Wedbush Securities'', Den Ajvs, izjavio je da kompanije koje bi ciljale da otkupe udeo ByteDance u TikTok-u uključuju Majkrosoft, Orakl i privatne deoničke grupe.

On, ipak, smatra da je malo verovatno da će ByteDance prodati TikTok sa osnovnim algoritmima, vitalnim softverom koji korisnicima pruža video preporuke na osnovu njihovih interesovanja i navika gledanja.

- Vrednost TikTok-a bi se dramatično promenila bez algoritama i čini konačnu prodaju ili ukidanje TikTok-a veoma složenim poduhvatom, sa mnogim potencijalnim strateškim i finansijskim ponuđačima koji sa nestrpljenjem čekaju da ovaj proces počne - primetio je Ajvs u istraživačkoj belešci.

Rivali kao što je Meta mogli bi imati koristi ukoliko Bajden potpiše ovaj zakon. ''Wedbush'' procenjuje da bi u tom slučaju otprilike 60 odsto korisnika TikTok-a prešlo na Metin Instagram i Facebook, a Gugl bi takođe imao koristi, dodao je Ajvs.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading