NAJAVA KATASTROFE? U ARGENTINI ISTA POJAVA KOJA SE DESILA U TURSKOJ UOČI ZEMLJOTRESA: Građani izbezumljeni

Autor:

Svet

13.02.2023

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvene mreže gore zbog snimka ova čudne pojave.

NAJAVA KATASTROFE? U ARGENTINI ISTA POJAVA KOJA SE DESILA U TURSKOJ UOČI ZEMLJOTRESA: Građani izbezumljeni

Foto: robert bowen/twitter printscreen

Iznad argentinske provincije pojavio se oblak neobičnog oblika crvene boje, koje su građani usnimili iznad Turske 20. januara uoči razornog zemljotresa koji se desio 6. februara i koji je odneo više od 20.000 života.

Samo dve nedelje nakon pojavljivanja takvog oblaka na nebu iznad Turske, 6. februara su se desila dva razorna zemljotresa jačine 7,8 i 6,7 Rihterove skale.

Snimak je nastao 11. februara u četiri ujutru u avionu koji je u tom trenutku bio u argentinskoj provinciji Čubut. Iznad grada se jasno vidi veliki crveni oblak koji se zove "lentikularni oblak".

MEŠAJU IH SA NLO

Klimatske promene na planeti uslovljavaju stvaranje sve više oblaka koji su pre bili retkost poput Lentikularnih oblaka, koje zovu još "oblaci leteći tanjiri" ili "anđeoski oblaci".

Proces njihovog formiranja je veoma komplikovan, ali oni imaju niz zanimljivih funkcija. Na primer, Lentikularni oblaci mogu ostati na istom mestu bez obzira na to koliko jak vetar duva. Oni se često formiraju u brdovitim i planinskim predelima, a mada u retkim slučajevima se mogu pojaviti na nagli udar vetra.

Zbog kontinuiranog procesa kondenzacije vodene pare ( vertikalna pokreta ), oblak može da ostane nepokretan. Retku pojavu formiranja ovih oblaka ljudi najčešće mešaju sa NLO-om, pa privlače pažnju zaljubljenika u NLO-e. 

PILOTI IH IZBEGAVAJU

Oduvek se govorilo da piloti po svaku cenu pokušavaju izbeći letenje u područjima blizu lentikularnih oblaka. Dok se ovi oblaci formiraju kad je jak vetar i dolazi napunjen vlagom, uspon uz planinu i kondenzacija dok se penjete prilično su brzi. Visok stacionarni sloj toplotne inverzije čini da vetar dugo kruži u uzlaznom položaju.

Formacije ovih oblaka mogu se naći i kada se sudaraju dve suprotstavljene zračne mase i izazovu porast najtoplijeg dijela i hladan zrak preuzima ulogu mehaničke prepreke. 

Razlog zašto piloti ne žele leteti u tim područjima je taj što su karakteristike vetra povezane s tim oblacima vrlo jake i usmerene prema gore i mogu prouzrokovati ozbiljnu destabilizaciju u letu.

S druge strane, ova vrsta vetra vrlo je tražena na onim letovima koji ne koriste motor jer se zračne struje koriste za bolje planiranje i duže održavanje leta. Zanimljivost je da je svetski rekord u jedriličarstvu postignut zahvaljujući zračnim strujama koje stvaraju letikularne oblake.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading