NISAM MOGAO DA SUZDRŽIM SUZE: Potresna fotografija iz Turske je obišla ceo svet, a evo šta je otac nastradale devojčice rekao fotografu kad ga je ugledao

Autor:

Svet

09.02.2023

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotograf je znao da ova fotografija predstavlja tursku bol.

NISAM MOGAO DA SUZDRŽIM SUZE: Potresna fotografija iz Turske je obišla ceo svet, a evo šta je otac nastradale devojčice rekao fotografu kad ga je ugledao

Foto: Profimedia

Mesut Hančer drži ruku preminule ćerke ispod ruševina

Otac je želeo da svet vidi njegovu i tugu njegove zemlje. I svet ju je video. Fotografija se pojavila se na naslovnim velikih svetskih medija.

Bio je to trenutak koji sažima neizrecivu bol potresa u Turskoj: otac drži svoju 15-godišnju kćer za ruku, jedino što je vidljivo od njenog tela smrskanog betonom. Mesut Hancer sedeo je sam na ledenoj hladnoći na hrpi polomljenih cigala koje su nekad činile njegov dom, nesvestan sveta i slomljen tugom. Njegova ćerka Irmak bila je mrtva. Ali on je odbijao da je pusti, milujući prste koji su virili iz dušeka na kojem je devojka spavala kad je u ponedeljak pred zoru udario prvi potres.

Nije bilo spasilačkih ekipa. Preživeli su se besomučno rukama probijali kroz ruševine kako bi pronašli voljene. Okviri kreveta na razbijenim balkonima, poderana odeća i igračke pričaju priču o izgubljenim životima. Bilo je prekasno za Irmak, jednu od skoro 20.000 ljudi za koje je potvrđeno da su poginuli u najsnažnijem zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju u gotovo sto godina.

Ali AFP-ov iskusni fotograf Adem Altan koji je dojurio na mesto događaja iz Ankare, nije mogao da odvoji pogled od nepomičnog oca koji je tugovao u tišini. Usmerio je svoju kameru na Hancera s udaljenosti od 60 metara. Bio je to osetljiv trenutak. Ali umesto da ga otera, otac je fotografa pozvao k sebi.

- Snimite moje dete - rekao mu je tihim, drhtavim glasom.

Republika

Foto: Profimedia

 

Otac je želeo da svet vidi njegovu i tugu njegove zemlje. I svet ju je video.

- Dok sam snimao, ponavljao sam u sebi, "kolika je to velika bol". Nisam mogao da se suzdržim od plača. Ostao sam bez reči - rekao je Altan. Pitao je Hancera kako se zove i kako se zvala njegova ćerka.

- Teškom mukom je govorio, pa nisam mogao previše da razgovaram s njim - rekao je Altan.

Fotograf već 40 godina, uključujući 15 za AFP, Altan je znao da ova fotografija predstavlja tursku bol, prenosi Večernji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading