ZAUSTAVILI SMO RUSE KOD HARKOVA: Oglasio se Zelenski posle neočekivanog KOPNENOG napada neprijatelja na milionski grad

Autor:

Svet

10.05.2024

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je na platformi Telegram istakao da su ukrajinske snage 'pouzdano držale svoje pozicije i nisu izgubile ni metar

ZAUSTAVILI SMO RUSE KOD HARKOVA: Oglasio se Zelenski posle neočekivanog KOPNENOG napada neprijatelja na milionski grad

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske snage zaustavile su ofanzivu ruskih trupa u pravcu Harkova, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom.

"Rusija je pokrenula talas kontraofanzivnih dejstava u ovom pravcu. Ukrajina ih je tamo dočekala sa našim trupama, brigadama i artiljerijom. Oni su pojačali svoje snage u ovom pravcu, to je činjenica. Ali naša vojna komanda je znala za to i dočekala neprijatelja artiljerijskom vatrom", rekao je on, prenosi Ukrinform.

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinegubov saopštio je da je u ruskom granatiranju poginulo najmanje dvoje ljudi, a petoro je povređeno.

On je dodao da je jedna osoba ubijena i petoro povređeno u Vovčansku, dok je drugi čovek nastradao obližnjem selu.

Ranije danas, Sinegubov je poručio da su ruske diverzantske grupe pokušale da probiju granicu s Ukrajinom, dok su ruske snage granatirale grad Vovčansk u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov.

On je na platformi Telegram istakao da su ukrajinske snage ''pouzdano držale svoje pozicije i nisu izgubile ni metar“, prenosi Rojters.

Napomenuo je da da Rusija nema resurse da napreduje na grad Harkov i da su njene akcije na granici ''provokacija“.

''Oko 5 časova ujutru došlo je do pokušaja neprijatelja da probije našu odbrambenu liniju pod okriljem oklopnih vozila. Za sada, ovi napadi su odbijeni, ali se nastavljaju borbe različitog intenziteta'', poručilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Iz Ministarstva je dodato da je Kijev poslao dodatne snage u oblast Harkova kao pojačanje. Ukrajinski civili evakuisani su iz Vovčanska i okolnih mesta.

Tamaz Gambarašvili, načelnik vojne uprave Vovčansk, rekao je da je većina ljudi napustila grad sopstvenim prevozom, a da vojna uprava i humanitarni centar organizuju transport za one koji nemaju automobile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading