Hugerbets nije predvideo ni prvi, niti ostale zemljotrese u Turskoj i Siriji!

Autor:

Svet

07.02.2023

21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandski pseudonaučnik Frank Hugerbets je tvitovima u kojima je "predvideo" zemljtrese u Turskoj i Siriji privukao mnogo pažnje.

Hugerbets nije predvideo ni prvi, niti ostale zemljotrese u Turskoj i Siriji!

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

Mnogi mediji u Srbiji i regionu se prenosili tvitove Hugerbetsa, a među njima i portal Republika. Međutim, kao ni prvi put, kada je 3. februara "predvideo" zemljotres u Turskoj, tako ni nekoliko dana kasnije, njegova "predviđanja" nisu istinita.

Na ovo nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, koji je na odiginalni tekst ocenio kao Manipulisanje činjenicama.

Nakon toga su sporni tvitovi i ostale netačne tvrdnje uklonjene iz originalnog teksta, odnosno naslova.

Podsetimo, Hugerbets je izazvao veliku pažnju u javnosti nakon što je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru objavio da će ovu zemlju pogoditi potres jačine 7,5 stepeni Rihtera.

Ovi navodi su čisto manipulisanje činjenicama, jer ne postoji naučni dokaz koji bi potkrepio mogućnost da jedan čovek zaista može da bude u stanju da predvidi prirodnu katastrofu, bez da ima uporište u naučnim dokazima.

Takođe, njegov tvit u kom najavljuje još katastrofalniji zemljotres 8. februara, o čemu je bilo reči u ovom našem tekstu koji je ispravljen prema smernicama Raskrinkavanja, takođe nije nikakvo predviđanje zemljotresa, niti se zemljotresi mogu predvideti. Nije naučnik, niti seizmolog, a tvrdnje da je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta nisu naučno utemeljene.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading