PUTIN SPREMA NAJJAČI UDAR NA UKRAJINU: Šalje na front 500.000 vojnika - ovog datuma sve počinje

Autor:

Svet

02.02.2023

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je rekao da Rusi na godišnjicu od početka rata u Ukrajini spremaju "nešto veliko".

PUTIN SPREMA NAJJAČI UDAR NA UKRAJINU: Šalje na front 500.000 vojnika - ovog datuma sve počinje

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski ministar odbrane rekao je da Rusija priprema novu veliku ofanzivu i upozorio da bi ona mogla da počne već 24. februara. Aleksij Reznikov rekao je da je Moskva prikupila hiljade vojnika i da bi mogla da "pokuša nešto“ veliko kako bi obeležio godišnjicu početne invazije prošle godine.

Napad bi takođe obeležio ruski Dan branioca otadžbine 23. februara, kojim se slavi vojska. U međuvremenu, tri osobe su poginule u napadu na grad Kramatorsk. Još osam je ranjeno u gradu u Donjeckoj oblasti nakon što je ruska raketa pogodila stambenu zgradu, rekao je guverner pokrajine.

"Jedini način da se zaustavi ruski terorizam je poraz. Tenkovima. Borbenim avionima. Raketama dugog dometa" napisao je Zelenski na društvenim mrežama o napadu.

Ukrajina je nedavno obnovila pozive za borbene avione kako bi se zaštitila od vazdušnih napada nakon što su se Nemačka, SAD i Velika Britanija složile da im pošalju tenkove. Reznikov je rekao da je Moskva mobilisala oko 500.000 vojnika za potencijalnu ofanzivu. U septembru je ruski predsednik Vladimir Putin najavio opštu mobilizaciju oko 300.000 regrutovanih vojnika, za koju je rekao da je neophodna da bi se osigurao "teritorijalni integritet zemlje“.

Ali gospodin Reznikov je sugerisao da bi stvarna brojka regrutovana i raspoređena u Ukrajinu mogla biti daleko veća.

"Zvanično su najavili 300.000, ali kada vidimo trupe na granicama, prema našim procenama to je mnogo više", rekao je on francuskoj mreži BFM. BBC ne može nezavisno da potvrdi ovu cifru.

Uprkos nekim teškim borbama u istočnom regionu Donbasa, rat je ušao u neku pat poziciju poslednjih meseci otkako je Ukrajina povratila južni grad Herson. Sa izuzetkom ruske zauzimanja grada Soledara, nijedna strana nije napravila veći teritorijalni napredak.

Ali ruska prolećna ofanziva – i ukrajinska kontraofanziva – dugo su se smatrali verovatnim. Američki Institut za proučavanje rata (ISV) nedavno je saopštio da bi Moskva mogla da pokuša da "preduzme odlučnu akciju“ i pokrene "veliku ofanzivu“ na istoku. Reznikov je rekao da će ukrajinski komandanti nastojati da "stabilizuju front i pripreme se za kontraofanzivu" uoči ruskog napredovanja o kome se pričalo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

"Verujem da 2023. godina može biti godina vojne pobede“, rekao je on i dodao da ukrajinske snage "ne mogu da izgube inicijativu“ koju su postigle poslednjih meseci.

Ministar odbrane boravio je u Francuskoj kako bi postigao dogovor o kupovini dodatnih radara za protivvazdušnu odbranu MG-200, za koje je rekao da će "značajno povećati kapacitet oružanih snaga za otkrivanje vazdušnih ciljeva, uključujući krilate i balističke rakete, i dronove različitih tipova“. 

Komentari gospodina Reznikova dolaze kada ukrajinski obaveštajci navode da je predsednik Putin naredio svojim snagama da zauzmu Donbas pre kraja proleća. Ali, govoreći u ponedeljak, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da nema indicija da je Putin ograničio svoje vojne ciljeve na zauzimanje istočnih regiona Ukrajine.

"Da oni aktivno nabavljaju novo oružje, više municije, povećavaju sopstvenu proizvodnju, ali i nabavljaju više oružja od drugih autoritarnih država kao što su Iran i Severna Koreja“, rekao je Stoltenberg.

"I najviše od svega, nismo videli nikakav znak da je predsednik Putin promenio svoj opšti cilj ove invazije – to je da kontroliše suseda, da kontroliše Ukrajinu. Dakle, sve dok je to slučaj, moramo biti spremni za na duge staze“. U međuvremenu, zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar rekla je da se intenzivne borbe nastavljaju u regionu Donbasa, gde ruske snage i plaćenici Vagner grupe pokušavaju da zauzmu grad Bahmut.

Ona je dodala da moskovske trupe takođe pokušavaju da zauzmu Lajman - bivši ruski logistički centar koji su ukrajinske trupe ponovo zauzele u oktobru. "Ruske trupe aktivno pokušavaju da dođu do granica Donjecke i Luganske oblasti“, napisala je ona u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. "Naši vojnici brane svaki centimetar ukrajinske zemlje“, rekla je ona.

Govoreći u sredu uveče, Zelenski je upozorio da situacija na prvim linijama sukoba ispituje njegove snage."Postoji izvestan porast ofanzivnih dejstava okupatora na frontu – na istoku naše zemlje,Situacija postaje još teža", rekao je Zelenski.

Dok je Vagnerova grupa tvrdila da je bila u velikoj meri umešana u nedavna napredovanja Rusije na istoku, bivši komandant koji je pobegao u Norvešku rekao je za Rojters da je bio svedok ubijanja i maltretiranja ruskih zatvorenika koji su odvedeni u Ukrajinu da se bore za grupu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading