POBESNELI MAKS RATUJE S PUTINOM! ISKOPAVA RUSKE GRANATE I DAJE IH SVOJIMA: Ukrajinski vojnik s najopasnijim zanimanjem na svetu

Autor:

Svet

09.04.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maksim Poljuhovič stekao nadimak jer je u močvari i glini našao 14.000 neeksplodiranih projektila

POBESNELI MAKS RATUJE S PUTINOM! ISKOPAVA RUSKE GRANATE I DAJE IH SVOJIMA: Ukrajinski vojnik s najopasnijim zanimanjem na svetu

Foto: Tanjug/AP/Efrem Lukatsky/Mikhail Klimentyev

Maksim Poljuhovič nije običan ukrajinski vojnik. Njega zovu Pobesneli Maks zato što ide po močvarama i minskim poljima da bi prikupio neeksplodirane ruske artiljerijske granate za ukrajinske topove. Dosad je Pobesneli Maks doneo u baterije 14.000 granata.


TOPOVI BEZ MUNICIJE


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stalno traži sa Zapada još vojne pomoći, naročito artiljerijsku municiju i rakete za PVO. Uprkos tome, proizvodnja na zapadu je suviše mala da bi obezbedila dovoljne količine, dok je u Rusiji uključen proizvodni lanac iz sovjetskog vremena i još stižu granate iz Severne Koreje i Irana. Tako je Pobesneli Maks postao važan dobavljač ukrajinske artiljerije. On traži netaknute granate u močvarama oko Izjuma, gde su ih Rusi bacili u vreme povlačenja u jesen 2022.


Oficiri ukrajinske 92. jurišne brigade, koja se bori u blizini sela Andreevka, kažu da je nedostatak artiljerijskih granata toliko ozbiljan da nemaju čime da pucaju na ruske ciljeve, čak ni kad ih vide kao na dlanu. Načelnik ukrajinskog generalštaba Aleksandar Sirski saopštio je da ruske trupe ispaljuju oko pet puta više granata nego njegove snage.
Suočen s ovim nacionalnim problemom, 36-godišnji Poljuhovič rešio je da nešto sam preduzme. On je prošle godine zavrnuo pantalone iznad kolena i krenuo u močvare oko Izjuma u Harkovskoj oblasti, gde je našao 2.500 upotrebljivih granata.


- Dugo su bile u vodi, ali ih ona nije oštetila, kao ni punjenja. A u selu Kamenka, gde su se 2022. nalazili ruski artiljerijski položaji otkrio sam oko 1.000 granata. Tamo je bilo toliko topova, da sam siguran da negde u okolini ovog sela mora biti barem 10.000 sakrivenih granata - priča Poljuhovič.


Oficiri 92. brigade su izjavili da je samo njima Poljuhovič dao više od 8.000 granata. Međutim, ova količina ne može da nadoknadi smanjeno snabdevanje sa zapada. Ukrajinske oružane snage sada na celom frontu, dugom oko 1.000 kilometara, ispaljuju 2.000 granata dnevno, dok su prošle godine trošili i do 10.000.


DEFICITARAN KALIBAR


Poljuhovič uglavnom pronalazi granate sovjetskog kalibra 152 milimetra. Osim Ukrajine, proizvodi ih i šalje još Bugarska, ali to nije dovoljno. Ukrajinci se oslanjaju i na zapadne haubice od 155 milimetara, za koje imaju tri puta više granata nego za oruđa sovjetskog kalibra, koja zbog toga miruju, osim kad Pobesneli Maks nađe neko novo skrovište.

GRANATE SU ISPRAVNE IAKO SU DUGO LEŽALE U VODI

Od mina pravi bombe za dronove


Poljuhovič je organizovao i proizvodnju municije za dronove od neeksplodiranih manjih ruskih projektila. On često zađe na ničiju zemlju i traži ruske protivtenkovske mine. Iz njih kasnije vadi eksploziv i pravi bombe koje se bacaju s dronova.


Masakr u Moskvi finansiran preko firme povezane s Bajdenovima


Istražni komitet Rusije otvorio je istragu o finansiranju terorističkog napada na moskovski Krokus siti hol, u kom je ubijeno 155 ljudi. Kako navode državni mediji, teroristima je novac poslat preko ukrajinske naftne i gasne kompanije "Burisma Holdings".
U savetu direktora ove kompanije bio je Hanter Bajden, sin Džoa Bajdena, koji je u to vreme bio potpredsednik SAD u administraciji Baraka Obame. U Hanterovom laptopu postoje podaci o razgovoru njegovog oca i predstavnika te kompanije, ali je Džo Bajden kasnije negirao da je umešan u njihove poslove.

Obaveštajac po kazni poslat na front


Načelnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Maljuk suspendovao je šefa Odeljenja za informacionu bezbednost Ilju Vitjuka i poslao ga na front.
Ukrajinski mediji objavili su materijal o imovini porodice Ilje Vitjuka, posle čega su na vrata novinara zakucali pripadnici vojnog odseka da im uruče pozive u rezervu. Sad je šef SBU objavio da će Vitjuk služiti u borbenoj jedinici na frontu do okončanja istrage.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading