RUSI ZAUZIMAJU POLOŽAJE ZA VELIKU LETNJU OFANZIVU! Časov jar Putinu na dar - PADA KAO AVDEJEVKA!

Autor:

Svet

06.04.2024

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počele su ulične borbe za grad iz kog ukrajinska vojska na Donbasu može da bude uhvaćena u klešta

RUSI ZAUZIMAJU POLOŽAJE ZA VELIKU LETNJU OFANZIVU! Časov jar Putinu na dar - PADA KAO AVDEJEVKA!

Foto: AP Mikhail Metzel, Profimedia, Printscreen

Ruska vojska pod borbom je ušla u prve ulice strateškog grada Časov Jar. Ovo je izazvalo uzbunu u Kijevu jer bi gubitak Časovog Jara posle pada Avdejevke omogućio Rusima da u očekivanoj letnjoj ofanzivi obuhvate u klešta glavninu ukrajinske vojske na Donbasu.

O važnosti Časovog Jara govori i činjenica da je sadašnji načelnik ukrajinskog generalštaba Aleksandar Sirski prošle godine pet meseci vodio upornu ofanzivu, s ciljem da Ruse udalji od grada i makar ih sabije u Bahmut ako već ne može da ga povrati. Otad su ruske snage sistematično teškom artiljerijom i klizećim bombama od jedne i po i tri tone uništavale ukrajinske utvrđene položaje ispred Časovog Jara.

Konačno naređenje za napad primila je 106. vazdušno-desantna divizija iz Tule. Pod okriljem noći, ova jedinica je u bliskoj pešadijskoj borbi uspela da prođe kroz šumu do prvog gradskog kvarta. Tu je odbacila s položaja ličnu predsedničku brigadu Volodimira Zelenskog, za kojom se povukla i 42 mehanizovana. Ukrajinci su otišli u privredne objekte i betonske višespratnice u dubini kvarta. Njihov problem što im je za leđima 20 metara širok kanal s jedinim mostom za snabdevanje. Rusi zasad nisu srušili taj most, ali ga drže pod stalnom vatrom.

Međutim, taj kanal biće i najveća prepreka Rusima zato što vodi preko hrbata reljefa i zaklanja sve puteve snabdevanja ukrajinske vojske u Časovom Jaru. Kanal predstavlja i glavnu liniju ukrajinske odbrane na kojoj je ukopano nekoliko desetina američkih BVP bredli. Vazduhoplovstvo je tokom cele noći zasipalo bombama zgrade u kojima su se utvrdile ukrajinska 42. i predsednička brigada, ali niko ne očekuje da će Rusi brzo preći tih 500 metara do kanala.

Zato je istovremeno južno, iz nedavno zauzetog Ivanskog, susedna ruska jedinica izvela uspešan napad do samog kanala da bi obezbedila levi bok snaga koje napreduju direktno na Časov Jar. Ovaj uspeh bio je neočekivan pošto se iza kanala nalaze dva velika ukrajinska utvrđena rejona.

Rojevi dronova napali tri aerodroma u Rusiji

Ukrajinci su tokom noći rojevima od po nekoliko desetina dronova napali ruske aerodrome "Jejsk" i "Morozovsk", kod Rostova na Donu, i "Engels" kod Saratova. Ukrajinska komanda tvrdi da je na pisti "Morozovska" uništila šest jurišnih bombardera su-24 i su-25. Međutim, piloti s ovog aerodroma to su demantovali i obećali Ukrajincima da će istog dana videti da su svi avioni u stroju. Prema njihovim rečima, oborena su 44 drona, dok nekoliko nije stiglo do aerodroma. Guverner oblasti saopštio je da je povređeno osmoro građana, a da su dronovi zakačili dalekovod, te da je zbog toga nekoliko sela ostalo bez struje.


Očajničke borbe za ključni položaj

Južno od Časovog Jara, kod Avdejevke, ruske snage nastavile su da lome ukrajinsku odbranu, koja se oslanja na tri sela na rečici Durna. Na dva mesta su je prešli i uhvatili u potkovice ostatke ukrajinskih jedinica u selima Semjonovka i Berdiči i prišli do Umanjskog. Uprkos tome, Ukrajinci uporno brane ovu liniju jer su svesni da će se naredne borbe voditi za Očeretino, koje se nalazi na najvišoj tački u krugu od oko 30 kilometara, čime otvara put na glavnu prugu, preko koje se snabdeva cela ukrajinska vojska na Donbasu.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading