TRAMPOVA LABUDOVA PESMA! Republikanci dižu glas posle fijaska na izborima: VREME JE DA NASTAVIMO DALJE!

Autor:

Svet

14.11.2022

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki predsednik Donald Tramp, čiji je uspeh na izborima 2016. godine bio iznenađenje za kako za laike, tako i za stručnjake, nalazi se pred političkim ponorom nakon što njegova republikanska partija nije uspela da osvoji Senat na izborima na sredini mandata predsednika Džo Bajdena.

TRAMPOVA LABUDOVA PESMA! Republikanci dižu glas posle fijaska na izborima: VREME JE DA NASTAVIMO DALJE!

Foto: Tanjug/AP

Poraz američkih republikanaca na novembarskim izborima moglo bi da znači političku penziju za njihovog lidera i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Da sve bude gore po nekadašnjeg šefa Bele kuće, njegove uzdanice u trci za guvernere uvlavnom su poražene od demokratskih rivala.

Teret za Republikance

Poslednja kockica u mračnom mozaiku za Trampa je i ubedljiva pobeda Ron Desantisa, njegovog stranačkog kolege na Floridi, koji je trijumfalno reizabran na čelo jedne od najvažnijih država SAD, i koji je već viđen za budućeg šefa republikanaca i potencijalnog predsedničkog kandidata 2024. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Da je Tramp postao teret za samu partuju, viđeni republikanci sve češće bez uvijanja poručuju u obraćanjima javnosti.

Tako je, primera radi, Dejvid Urban, dugogodišnji Trampov saveznik, rekao je za Vašington post da je jasno da je "centar gravitacije Republikanske stranke u državi Florida".

- Ali ne mislim na Mar-a-Lago - rekao je on aludirajući na poznato Trampovo imanje na Floridi.

Slično misli i zamenik guvernera Virdžinije, Vinsome Sirs, koja je ocenila da su glasači poručili da žele drugog lidera.

- I pravi lider razume kada je postao teret. Pravi lider razume da je vreme da siđe sa scene. Vreme je da krenemo dalje - navela je ona.

Da je Tramp na kraju svoje političke karijere ocenjuju i mnogi komentatori i mediji, među kojima su i oni koji su naklonjeni Republikanskoj partije.

Tako je Njujork post ocenio da je "Tramp najveći gubitnik izbora", a Foks njuz je objavio kolumnu u kojoj se konstatuje da je Ron DeSantis je novi lider republikanske stranke, kao i da su "Republikanci su spremni da krenu dalje bez Donalda Trampa".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Sa druge strane, ubedljiva pobeda DeSantisa na Floridi od 20 procenata razlike, uz to pobeda i u okruzima u kojima živi većinsko latino stanovništvo, preporučili su DeSantisa ka predsedničkog kandidata za koga se veruje da bi istu formulu mogao da primeni i u državama kao što su Arizona, Nevada i Teksas.

Promena generacija

- Ponovo smo napisali političku mapu - rekao je on pristalicama nakon što su saopšteni rezultati na Floridi.

Kako piše Gardijan, potencijalna izborna kampanja DeSantisa na predsedničkim izborima za dve godine mogla bi da se zasniva i na tezi o promeni generacija, s obzirom na to da guverner Floride ima 44. godine.

Bivši mornarički advokat i kongresmen bio bi po godinama sličan Džonu Kenediju, Bilu Klintonu i Baraku Obami kada su se kandidovali za Belu kuću, što je oštar kontrast od 76-godišnjeg Trampa ili Džoa Bajdena, koji puni 80 godina ovog meseca - navodi britanski medij.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading