OVO SU TRI MOGUĆA SCENARIJA NAKON IZBORA U SAD: Jedan je skoro pa nemoguć

Autor:

Svet

08.11.2022

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori u SAD su u toku, a situacija za demokrate ne izgleda obećavajuće.

OVO SU TRI MOGUĆA SCENARIJA NAKON IZBORA U SAD: Jedan je skoro pa nemoguć

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Džozef Bajden, izbori u SAD

 U nastavku su tri scenarija u kojima bi se stvari mogle odigrati nakon izbora i šta to znači na američkom i međunarodnom nivou. U kojoj meri je Donald Tramp budućnost, a ne samo prošlost, pokazaće sati pred nama.

Trampov MAGA pokret evoluirao je od marginalne frakcije Republikanske stranke do dominantne sile. Ono što je najvažnije, Trampovi kandidati uglavnom negiraju rezultate izbora 2020. i tvrde da Džo Bajden nije pošteno pobedio.

 

Prvi scenario (velika verovatnoća)


Demokrate drže Senat, ali republikanci drže Predstavnički dom. U ovom slučaju moglo bi doći do niza istraga koje vodi Predstavnički dom – od povlačenja iz Avganistana do meksičke granice i koronavirusa.

Bajdenov sin Hanter mogao bi se suočiti sa istragom zbog navodne poreske prevare. Postoji vanjska šansa da bi republikanci mogli pokušati opozvati predsjednika Bajdena. Na klimatskom frontu, Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca učiniće zelenu agendu daleko komplikovanijom.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Drugi scenario (umerena/visoka verovatnoća)


Republikanci drže i Predstavnički dom i Senat. Bajdenova politika mogla bi biti blokirana i ispitana na svakom koraku. Ključno pitanje za praćenje bila bi kontinuirana podrška SAD Ukrajini. Što se tiče klimatskih promena, Amerika se u suštini može odustati od bilo koje progresivne zelene agende koja bi u velikoj meri uticala na globalne klimatske ciljeve.

Foto: Shutterstock, Tanjug-AP

 

 

Treći scenario (mala verovatnoća)


Demokrate drže i Predstavnički dom i Senat. Ovaj scenario bi mogao da oživi ključne politike klimatskih promena. Takođe, pravo na abortus i istopolne brakove moglo bi biti kodifikovano zakonom. Pored napretka u pogledu klimatskih promena, nastavila bi se opšta podrška Ukrajini u ratu sa Rusijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading