ĐINPING NA KONGRESU KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE: Uspeh dugujemo marksizmu!

Autor:

Svet

17.10.2022

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Kine Si Đinping je na otvaranju 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (CPC) rekao da je marksizam osnovna ideologija na kojoj su utemeljene partija i Kina.

ĐINPING NA KONGRESU KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE: Uspeh dugujemo marksizmu!

Foto: Tanjug/AP

- Naše iskustvo nas je naučilo da, na fundamentalnom nivou, dugujemo uspeh naše Partije i socijalizma sa kineskim karakteristikama činjenici da marksizam funkcioniše, posebno kada je prilagođen kineskom kontekstu i potrebama našeg vremena - rekao je Si Đinping u izveštaju na otvaranju 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (KPK).

Lider Kine je rekao da napredak ove zemlje i Komunističke partije počiva na marksizmu.

- Marksizam je osnovna ideologija vodilja na kojoj su utemeljene i napreduju naša partija i naša zemlja - rekao je on.

Od 18. nacionalnog kongresa CPC, iz potpuno nove perspektive i uz inovacije, Komunistička partija Kine je produbila svoje razumevanje zakona koji se tiču upravljanja partijom, razvoja socijalizma i evolucije ljudskog društva, precizirao je prvi čovek Kine.

Foto: Tanjug/AP

Đinping na otvaranju Kongresa CPC

Đinping je naveo kako su postignute velike teorijske inovacije, koje su sadržane u vodećoj filozofiji stranke - Misao o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru.

- Glavni elementi ove teorije sažeti su u 10 afirmacija, 14 obaveza i 13 oblasti dostignuća koje su artikulisane na 19. nacionalnom kongresu CPC i na Šestoj plenarnoj sednici 19. Centralnog komiteta partije, a svega toga moramo da se pridržavamo dugoročno i da nastavimo da razvijamo - rekao je on. 

Đinping je objasnio da se marksizam mora integrisati sa specifičnom realnošću Kine.

- Partija mora da bazira sve što radi na stvarnim uslovima i da se fokusira na rešavanje stvarnih problema koji nastaju u reformama, otvaranju i socijalističkoj modernizaciji u novoj eri, kao i da nastavi da odgovara na pitanja koja postavljaju Kina, svet, ljudi i vreme; pri tome, Partija treba da pronađe prave odgovore koji odgovaraju stvarnosti Kine i današnjim potrebama, da donese zaključke koji su kompatibilni sa objektivnim zakonima i razvije nove teorije koje idu u korak sa vremenom, kako bi obezbedile bolje uputstvo za kinesku praksu - navodi se u izveštaju koji je podneo Si.

Samo hvatanjem korena na bogatom istorijskom i kulturnom tlu zemlje i nacije može ovde da cveta istina marksizma, pisalo je u izveštaju, kao i to da kineski narod mora da se pouzda u svoju istoriju i kulturu, da učini da prošlost služi sadašnjosti i da razvija novo od starog.

Republika

Foto: Tanjug/AP

20. Nacionalni kongres CPC

DUBOKI KORENI

Partija treba da nastavi da daje marksističku teoriju karakterističnim kineskim karakteristikama i da konsoliduje istorijsku osnovu i javnu podršku za prilagođavanje marksizma kineskom kontekstu i potrebama vremena.

U izveštaju se navodi da će se time osigurati da marksizam pusti duboke korene u Kini.

- Da bi nastavila da unapređuje teorijske inovacije na osnovu praktičnog iskustva, Partija mora, pre svega, da dobro vlada pogledom na svet i metodologijom Misao o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru i da se pridržava i dobro iskoristi svoje stavove, gledišta i metode - rekao je Si i dodao:

- Moramo staviti ljude na prvo mesto, održati samopouzdanje i stati na svoje noge, podržavati fundamentalne principe i otvarati nove terene, usvojiti pristup orijentisan na probleme, primeniti sistemsko razmišljanje i održati globalnu viziju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading