ODMAZDA ZAPADA NA PUTINOV NUKLEARNI NAPAD: 6 mogućih odgovora SAD i NATO ako Kremlj pređe crvenu liniju, jedan znači APOKALIPSU!

Autor:

Svet

04.10.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kolektivni Zapad spremio je bar šest mogućih odgovora ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin ostvari pretnje i Ukrajinu napadne nuklearnim oružjem.

ODMAZDA ZAPADA NA PUTINOV NUKLEARNI NAPAD: 6 mogućih odgovora SAD i NATO ako Kremlj pređe crvenu liniju, jedan znači APOKALIPSU!

Foto: Shutterstok, Tanjug/AP

Mogućnost da Rusija upotrebi nuklearni arsenal ukoliko budu napadnute četiri oblasti na istoku Ukrajine koje su se na rederendumu pridružile Ruskoj federaciji jedna je od centralnih tema u Zapadnim medijima, iako je gotovo opšte prihvaćeno mišljenje da šef Kremlja neće otići toliko daleko i ostvariti pretnje iznete u govoru nakon što su proglašeni rezultati referenduma.

Ukoliko bi se, pak, mračni scenario ostvario, makar i u manjen obimu, odnosno korišćenju taktičkog nuklearnog naoružanja, kolektivni Zapad imao bi spreman odgovor - tačnije najmanje njih šest.

Kako navodi britanski tabloid San, široj javnosti poznat kao medij sa izrazito anti-ruskim i anti-putinovskim stavovima, bez obzira na to da li Putinova pretnja blef ili se iza izjava krije stvarna namera Kremlja, Zapad će biti spreman i znaće kako da odgovori.

Potpuna nuklearna odmazda

Po scenariju koji je najmanje verovatan ali ne i isključen, na ruski nuklearni napad na Ukrajinu, Zapad bi odgovorio lansiranjem sopstvenog nuklearnog naoružanja na teritoriju Rusije.

Republika

Foto: Shutterstock,

 

Američki stručnjak za nacionalnu bezbednost Džefri Edmonds ocenio je da bi upotreba nuklearnog oružja protiv Rusije kao odgovor na potencijalni ruski napad na Ukrajinu suštinski značila rat SAD i Rusije.

- Pogađanje mete u Rusiji nuklearnim oružjem, bez obzira na snagu, suštinski menja sukob. Upotreba nuklearnog oružja protiv Rusije odmah pretvara sukob u rat Rusije protiv Sjedinjenih Država i NATO-a koji je preskočio sve konvencionalne opcije za upravljanje eskalacijom. Malo je verovatno da će američki predsednik posmatrati udare nuklearnim oružjem na ciljeve unutar Rusije kao održivu opciju - naveo je on.

Potapanje Crnomorske flote

Da ova opcija nije nerealna kao prethodna, svedoče i događaji iz aprila meseca kada je projektilima Neptun potopljena krstarica Moskva, ponos ruske ratne mornarice.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Kako se navodi u analizi britanskog tabloida, uništenje Crnomorske flote u potpunosti bi promenilo karakter rata jer, osim što bi otežalo kretanje trupa i opreme po moru, značilo bi i uklanjanje potencijalna ruske avijacije.

Uništenje Putinove vojske

O odmazdi koja bi uključivala uništenje ruske vojske govorio je bivši šef CIA Dejdiv Petrus.

Samo da vam dam hipotetički odgovor, mi bismo odgovorili. Učinili bismo maksimalni napor i upotrebili svu konvencionalnu silu da vidimo, identifikujemo i uništimo rusku armiju na bojnom polju u Ukrajini, kao i na Krimu i svaki brod u Crnom moru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Obrazlažući svoje stavove Petreus je rekao da bi NATO morao da odgovori na nuklearni napad na Ukrajinu iako ta zemlja nije član Zapadne alijanse, jer je sasvim izvesno da bi radijacija od nuklearnog oblaka stigla i do NATO zemalja.

Pojačavanje sankcija

Prema rečima Meri Glanc sa Instituta za mir Sjedinjenih Država, jedna od opcija koja je na raspolaganju Zapadu je i pojačavanje sankcija koje su Rusiji uvedene neposredno posle početka agresije 24. februara.

Glanc nije precizirala u čemu bi dodatne sankcije mogle da se ogledaju, ali je naglasila da se takav odgovor ne bi dovoljno istakao razliku u posledicama po Rusiju u slučaju konvencionalnog i nuklearnog napada.

Takođe, ona nije prezicirala u čemu bi dodatne sankcije mogle da se sastoje u kojoj meri bi uticale na rusku ekonomiju.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

 

Ciljani udar

Sjedinjene Američke Države mogle bi da sprovedu ciljani udar na ruske jedinice na zadužene za pripremu i lansiranje nuklearnog oružja.

To bi pokazalo svetu da su SAD ozbiljne u odbrani država koje se odriču razvoja i upotrebe nuklearnog oružja - navela je Glanc. 

Ona smatra i da bi SAD mogle da odgovore taktičim nuklearnim udarom, s obzirom na to da je to oružje tako dizajnirano da ograničen uticaj na izabrane mete.

"Izlaz" za Putina

Gotovo nerealan, ali scenario koji se ipak uzima u obzir je i taj da se u potpunosti okonča bezbednosna saradnja SAD, NATO i Rusije i to tako što bi se priznalo rusko posedovanje Krima i Donbasa.

Kako objašnjava američki stručnjak za nacionalnu bezbednost Džefri Edmonds, taj scenario je malo verovatan naročito ako se imaju u vidu uspesi Kijeva na bojnom polju u poslednjih mesec dana, naročito povratak Limana pod ukrajinsku kontrolu.

- S obzirom na dosadašnji uspeh Ukrajine u odbrani svoje zemlje, ovo se ne čini politički izvodljivim ili poželjnim iz perspektive ukrajinskog rukovodstva - rekao je on.

Kadirov tražio nuklearno oružje

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Podsetimo, čečenski lider i jedan od najvernijih saveznika Vladimira Putina Ramzan Kadirov pozvao je na preduzimanje "drastičnijih mera".

- Prema mom mišljenju, trebalo bi preduzeti drastičnije mere, kao što su proglašenje vanrednog stanja u pograničnim oblastima i upotreba nuklearnog oružja male snage - rekao je Kadirov u poruci objavljenoj na Telegramu, nakon što je Kijev povratio Liman, o čemu je Republika već pisala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Nenad

04.10.2022 17:44

ma da kako da ne upotrebice zapad NUK qurac da sami sebi izbiju oci. Pa nije to 19 zemalja protiv nemocne Srbije. To je Sibirski medved sa perimetrom , ako znaju sta je to .

Miki

04.10.2022 17:46

Ovi na zapadu nikad nisu bili normalni ali sad su posve poludeli. Smešni su ko crtani film. Pričaju nebuloze, kao da će Rusi sedeti i čekati da ih zapadni fašisti unište a oni će na zapadu kao slobodno da se šetaju. Bićete svi unšteni, ne samo Rusija, turite to u te vaše šuplje glave.

taraba starija od amerike

04.10.2022 18:47

Rusija se zapada ne boji to oni dobro znaju

Јовица

07.10.2022 08:18

Ха,ха,ха...а Руси ће сједети скрштених руку. Ови аналитичари на Западу требају провјерити своје ментално здравље.