Telefonski razgovor Bajdena i Đinpinga obilovao PRETNJAMA i UPOZORENJIMA! Izginuli kad se pokrenula ova tema!

Autor:

Svet

29.07.2022

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vođe SAD i Kine uputili su jedan drugom upozorenje u vezi sa Tajvanom tokom jučeračnjeg telefonskog razgovora koji je trajao više od dva sata.

Telefonski razgovor Bajdena i Đinpinga obilovao PRETNJAMA i UPOZORENJIMA! Izginuli kad se pokrenula ova tema!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je svom kineskom kolegi Si Đinpingu da se SAD snažno protive jednostranim potezima za promenu statusa tog autonomnog ostrva sa demokratskom vladom, ali je naglasio da američka politika prema Tajvanu nije promenjena, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Kineska vlada saopštila je da je Si rekao Bajdenu da se drži principa jedne Kine, kojim se Tajvan smatra delom kopnene Kine, uz upozorenje "ko god se igra s vatrom, opeći će se".

Tenzije oko tog pitanja porasle su posle glasina da predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi planira da poseti Tajvan.

Stejt department je naveo da Pelosi nije najavila putovanje, ali Kina je upozorila na ozbiljne posledice ako ona obavi takvu posetu.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

 

Pelosi bi bila najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan otkako je republikanac Njut Gingrič posetio to ostrvo 1997.

Tokom telefonskog razgovora Bajden i Si takođe su razgovarali o organizovanju mogućeg ličnog susreta, rekao je visoki američki zvaničnik i opisao telefonski razgovor kao "direktan" i "pošten".

Kina vidi Tajvan kao svoju otcepljenu provinciju, koja mora da postane deo zemlje i nije isključila mogućnost upotrebe sile da se to postigne.

Prema politici jedne Kine, Vašington ne priznaje Tajpej diplomatski, ali SAD prodaju oružje tom autonomnom ostrvu, tako da može da se brani.

Bela kuća je navela da su pored Tajvana dvojica vodja razgovarala o nizu pitanja uključujući i ona o klimatskim promenama i zdravstvenoj bezbednosti.

Analitičari veruju da i Bajden i Si žele da izbegnu otvoreni sukob, ali ni jedan nije napravio pokušaj da promeni suprotstavljeni diskurs, što je ponovo ilustrovano razlikama u saopštenjima o pozivu.

Foto: Tanjug/AP

Si Đingping

 

Bela kuća je navela da je to bio deo napora da se odgovorno upravlja razlikama i da se radi zajedno tamo gde se interesi poklapaju.

Peking je u mnogo dužem saopštenju naveo da se mnogi njihovi interesi podudaraju, ali je okrivio SAD za pogoršanje odnosa, kritikovao Bajdenovu adminsitraciju zato što gleda na Kinu kao "glavnog rivala" i "najozbiljniji dugoročni izazov" SAD.

Prema kineskom saopštenju Si je takođe upozorio protiv deljenja dve najveće svetske privrede.

Poslovni ljudi i ekonomisti upozoravaju da bi takva promena izazvana kineskom industrijsko politikom i američkim ograničenjima na izvoz tehnologije mogli da naškode globalnoj privredi usporavanjem inovacija i povećanjem troškova.

U kineskom saopštenju ne navodi se da li su Bajden i Si razgovarali o planovima posete Nensi Pelosi Tajvanu ali se kaže da je Si odbacio mešanje spoljnih sila koje bi mogle da ohrabre Tajvan da pokuša da pretvori svoj decinijama star de fakto nezavisni status u nešto trajno.

Bonus video:

https://www.youtube.com/c/RepublikaRS/search?query=vladimir%20putin

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading