UDARNO! KINA DIŽE VOJSKU AKO SE AMERIKA ODLUČI NA RADIKALAN KORAK: Upućena direktna pretnja Vašingtonu - SAMO PROBAJTE!

Autor:

Svet

25.07.2022

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spor SAD i Kine oko Tajvana dostigao je tačku kulminacije s obzirom na to da su u Zapadnim medijima pojavljuju informacije o tome da bi Peking mogao da podigne vojsku ukoliko predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi poseti Tajpej.

UDARNO! KINA DIŽE VOJSKU AKO SE AMERIKA ODLUČI NA RADIKALAN KORAK: Upućena direktna pretnja Vašingtonu - SAMO PROBAJTE!

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Kina bi mogla vojno da interveniše kako bi sprečila posetu Nensi Pesoli Tajvanu, piše "Fajnenšal tajms" pozivajući se na izjave šest neimenovanih visokih zvaničnika američke administracije, a prensi ruska "Raša tudej".

Kako se navodi, najnovija upozorenja koje je Peking poslao Vašingtonu privatno su preneta članovima administracije predsednika Džoa Bajdena, pošto Peking smatra da bi poseta Pelosijeve Tajpeju bila kršenje principa "Jedne Kine".

- Poruke upućene Beloj kući bile su znatno oštrije od upozorenja koje su kineski zvaničnici davali u prošlosti - navodi se u izveštaju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Posetimo, Pelosi je trebalo da putuje na Tajvan sledeće meseca, a zvanični Peking u više navrata izrazio je žestoko protivljenje takvoj odluci.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian rekao je prošlog utorka da će Pelosijevo putovanje imati „ozbiljan uticaj" na SAD Kineske veze.

- Ako SAD budu insistirale da idu pogrešnim putem, Kina će preduzeti odlučne i snažne mere da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Sve posledice koje proizilaze snosiće američka strana - naveo je on.

Koliko je poseta Pelosijeve Tajvanu problematična za zvanični Peking jasno je i po tome što je sve morao da prokomentariše i Džo Bajden.

- Mislim da vojska misli da to trenutno nije dobra ideja, ali ne znam kakav je to status - rekao je on nedavno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Hercegov grad

25.07.2022 11:49

Samo ostro u brnjicu,jer samo to i razumeju!