RUSI USRED RATA NAŠLI 82 MILIONA TONA NAFTE: Otkriće državne kompanije Rosnjeft na Severnom polu menja sve: POTVRĐENE OGROMNE ZALIHE CRNOG ZLATA!

Autor:

Svet

05.07.2022

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istražnim radovima u vodama Pečorskog mora, koje je deo Arktičkog okeana, dokazano postojanje ogromnih zaliha "crnog zlata".

RUSI USRED RATA NAŠLI 82 MILIONA TONA NAFTE: Otkriće državne kompanije Rosnjeft na Severnom polu menja sve: POTVRĐENE OGROMNE ZALIHE CRNOG ZLATA!

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

Ruski državni energetski gigant "Rosnjeft" objavio je da je u Pečorskom moru na severozapadu zemlje, koje je deo Arktičkog okeana, pronašao ogromno nalazište nafte, u kojem se, prema procenama ove kompanije, nalazi 82 miliona tona "crnog zlata".

Ovo je jedno od najvećih nalazišta nafte ikada otkrivenih u ruskom priobalju, a svakako je najveće od početka agresije trupa po komandom predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februara.

Ono bi moglo dodatno da ojača pozicije Rusije u energetskom sektoru, a otkriveno je zahvaljujući kampanji bušenja koju je "Rosnjeft" izveo u Medinsko-Varandejskoj oblasti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Trlja ruke: Vladimir Putin

- Tokom testiranja ostvaren je slobodan protok nafte s maksimalnim protokom od 220 kubnih metara dnevno - navedeno je u saopštenju kompanije, uz napomenu da je "nafta laka (slobodno teče na niskoj temperaturi), s niskim sadržajem sumpora i niske viskoznosti".

"Rosnjeft" je naveo i da je istražnim radovima u vodama Pečorskog mora dokazano postojanje značajnog naftnog potencijala Timano-Pečorske pokrajine i da je ovim radovima postavljena osnova za nastavak proučavanja u tom regionu, kao i njegov razvoj.

Kako je preneo RT, ova kompanija kontroliše ukupno 28 ofšor licenci na Arktiku, od kojih osam ima u Pečorskom moru.

Posle ulaska Finske NATO na korak do tog regiona

Najveći problem za Putina posle ulaska susedne Finske u NATO biće zaštita Koljskog poluostrva, koje je, kao i Pečorsko more, u arktičkom krugu i nalazi se zapadno od novootkrivenih ruskih nalazišta nafte.

Ovo poluostrvo je i samo prebogato prirodnim resursima i još važnije prepuno je ruskog nuklearnog oružja, za čiju odbranu će, s obzirom na to da je granica s Finskom duga oko 1.340 kilometara, Putinu biti potrebno mnogo više trupa od sadašnjih 50.000 vojnika na tom području.

Republika

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Ulazak Finske u NATO pretnja za Rusiju na Artiku

 

Ukoliko bi izbio rat s Alijansom, jedini put i jedinu železnicu, koji u dužini od 700 kilometara povezuju Koljsko poluostrvo s ostatkom Rusije, Moskva zasad može relativno lako da odbrani jer bi vojnici NATO mogli da napadnu samo sa severa iz Norveške, iz ulazne tačke široke svega 30 kilometara, ali će se sve to promeniti s ulaskom Finske u Severnoatlantski savez.

Putin nije čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti

Kremlj je juče saopštio da je Putin odlučio da ove godine ne čestita Amerikancima i njihovom predsedniku Džou Bajdenu praznik Dan nezavisnosti 4. jul.

Kao razlog je navedeno to što je u ovoj godini zabeležen vrhunac neprijateljske politike SAD prema Rusiji, pa se slanje čestitke u takvim uslovima teško može nazvati prikladnim.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Njegovi ljudi traže primirje: Volodimir Zelenski

Kabinet Zelenskog traži trenutni prekid vatre

Mihail Podoljak, savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izneo je spisak zahteva za nastavak pregovora s Rusijom nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Kijev, da bi sklopio mir, morati da prihvati ruske zahteve, uključujući i priznanje Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske oblasti.

Prema Podoljaku, uslovi za mirovne pregovore su trenutni prekid vatre, povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, povratak kidnapovanih građana, ekstradicija ratnih zločinaca, mehanizam reparacije i priznavanje suverenih prava Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading