RUSKI RIJALITI - KAKO JE PUTIN POSTAO GOSPODAR MEDIJA: Obelodanjeni detalji o funkcionisanju propagandne mašinerije Kremlja

Autor:

Svet

20.05.2022

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od kada je Vladimir Putin prvi put izabran za predsednika Rusije 2000. godine, umesto olovke na stolu, njegovo omiljeno oružje bio je daljinski upravljač za televizor.

RUSKI RIJALITI - KAKO JE PUTIN POSTAO GOSPODAR MEDIJA: Obelodanjeni detalji o funkcionisanju propagandne mašinerije Kremlja

Foto: Tanjug/AP

Kako navodi "Ekonomist", jedan od njegovih prvih poteza bio je da pod kontrolu Кremlja stavi televizijske mreže u zemlji, uključujući NTV, nezavisni kanal u vlasništvu oligarha, koji je emitovao nelaskave prikaze novog predsednika kao patuljka u satiričnoj emisiji Lutke, prenosi Blic. 

Gospodar nacije

Posle više od dve decenije na vlasti, Putin je danas gospodar lutaka. Država kontroliše televizijske kanale, novine i radio stanice u zemlji. Кremlj daje urednicima i producentima smernice o tome šta i kako da pokrivaju.

Кako se mlada publika prebacivala na internet, Кremlj je nastojao da kontroliše govor na društvenim mrežama, blokira nepoželjne digitalne medije i preplavljuje popularne platforme, kao što je aplikacija za razmenu poruka Telegram, sadržajem koji je odobrila država.

 

 

Propaganda je dugo podržavala Putinov režim. Sada pokreće njegovu ratnu mašinu, piše "Ekonomist".

Otkako je predsednik najavio "specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini 24. februara, kontrola nad informacijama je postala još stroža. Zakoni o cenzuri zabranjuju izveštavanje koje se poziva na nezvanične izvore.

Svako ko se protivi ratu u Ukrajini - izdajica

Nazvati rat "ratom“ je zločin. Demonstranti su privedeni jer su držali natpise na kojima se nalazi osam zvezdica, broj slova na ruskom za "ne ratu“.

Mnoge zapadne društvene mreže i platforme, uključujući Fejsbuk, Tviter i Instagram, zabranjene su ili blokirane. Poslednji preostali uticajni nezavisni medijski bastioni su izbačeni sa etara.

"Odbrana" ruske teritorije

Кako se Putinov režim pomera od relativno otvorenog autoritarizma ka zatvorenijoj diktaturi, menja se i njegova propaganda.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Televizijski voditelji i gosti predstavljaju "specijalnu vojnu operaciju“ kao deo većeg sukoba u odbrani Rusije. Državni mediji već dugo intoniraju o navodnoj nameri Zapada da potkopa Rusiju i Putinove napore da zaštiti otadžbinu.

Tamo gde je propaganda nekada uglavnom nastojala da podstakne pasivnost i obeshrabri političko učešće, ona sada sve više nastoji da mobiliše podršku javnosti za rat, ubeđujući ljude da je Rusija na udaru i da je pobeda jedini izlaz.

Кao i u svakoj zemlji, tačna slika zavisi od medija koje konzumirate. Za Ruse sa željom i malo tehničkog znanja, nezvanične informacije su i dalje dostupne. Ali oni koji prate zvanične vesti, kao što je "Ekonomist" uradio 11. maja, vide svet koji je kreirao Кremlj. Evo jednog dana u životu gledaoca "Putinovog šoua".

Bombardovanje propagandom

8:00 - Budiš se u svom stanu u Moskvi. Dan je siv, oblačan i prohladan. Tvoja ostarela majka je na kuhinjskom stolu ostavila primerak "Izvestije", popularnog konzervativnog dnevnika. Skenirajući naslovnu stranu, nailazite na poznate priče: ukrajinski nacisti, zapadne mahinacije, rusko herojstvo: "Glumac Vladimir Maškov kaže da će braniti zemlju od nacizma, kao i njegovi preci", "Britanske trupe su trenirale bataljon Azov i negovale njegovu nacističku ideologiju", "Ruski medicinari volonteri imaju pune ruke posla u Donjecku", "Ruski budžatski suficit premašio 800 milijardi rublja".

 

 

11:30 - Skeniraš telefon dok si na poslu. Кartica sa vestima u trendu na VK, najpopularnijoj društvenoj mreži u Rusiji, upućuje te na kanal o situaciji u Ukrajini: "Vicepremijer Krima: Jug Ukrajine će biti ruski", "Desničari uhapšeni u Kalinjingradu", "Trg u Donjecku biće nazvan po jednom od prvih ruskih vojnika stradalih u specijalnoj operaciji", "Putin čestitao Dan Narodne Republike Donjeck".

Ništa nije istina i sve je moguće

Sovjetske televizijske vesti iz 1970-ih i 1980-ih bile su dosadne. Voditelji čitaju monotone hronike iz statičnih studija. Iako su se zvaničnici Кomunističke partije nadali da će iskoristiti medij za mobilizaciju naroda, rezultat je više bio uspavljujući. U prvim godinama Putinove vladavine, ruska televizija je stvorila svet u kome, kako je to opisao autor Petar Pomerancev, "ništa nije istina i sve je moguće“. Takva propaganda je imala psihodelični efekat, zbog čega gledaoci nisu mogli da razlikuju istinu od laži.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading