RUSKI NAREDNIK MOLI ZA OPROŠTAJ, SVETSKA JAVNOST BRUJI O PRVOJ OPTUŽNICI ZA RATNE ZLOČINE! Oglasila se i udovica žrtve, PRISTALA BI NA NAGODBU!

Autor:

Svet

19.05.2022

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski vojnik Vadim Šišimarin (21), protiv koga je Kijev podigao prvu optužnicu od početka rata u Ukrajini, svedočio je da je pucao u civila po naređenju dvojice komandanta. Od udovice žrtve zatražio je oproštaj.

RUSKI NAREDNIK MOLI ZA OPROŠTAJ, SVETSKA JAVNOST BRUJI O PRVOJ OPTUŽNICI ZA RATNE ZLOČINE! Oglasila se i udovica žrtve, PRISTALA BI NA NAGODBU!

Foto: Tanjug/AP

Vadim Šišimarin je rekao na sudu da je njegov komandant insistirao na tome da Ukrajinac, koji je razgovarao preko mobilnog telefona, može ukrajinskim snagama da odredi lokaciju ruske vojske, i da ga treba likvidirati.

Ovaj 21-godišni narednik mogao bi da bude osuđen na doživotnu robiju ukoliko se dokaže da je počinio zločin u Sumi, 28. februara, četiri dana nakon početak ruske invazije.

Kako prenosi BBC, Šišimarin je rekao da se u početku oglušio o naređenje svog neposrednog komandanta da puca u nenaoružanog civila, ali nije imao drugog izbora nego da sledi naređenje kada ga je nasilno upozorio drugi komandant.

Šišimarin se izjasnio krivim za optužbe tokom saslušanja u sredu.

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnik

On je u četvrtak zamolio udovicu žrtve, koja se takođe pojavila na suđenju, da mu oprosti ono što je uradio.

- Shvatam da mi ne možete oprostiti, ali molim vas za oproštaj - rekao je Šišimarin.

Žena, Katerina Šelipova, rekla je da je njen 62-godišnji suprug Oleksandr Šelipov izašao da proveri šta se dešava kada je pucnjava odjeknula ispred njihove kuće.

Kada je pucnjava ubrzo prestala, izašla je i pronašla svog muža ubijenog neposredno ispred njihove kuće.

- On je bio sve za mene. On je bio moj čuvar - rekla je ona.

Šelipova je rekla sudu da Šišimarin zaslužuje doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva njenog muža, ali je dodala da ne bi imala ništa protiv da on bude razmenjen u okviru moguće razmene zarobljenika sa Rusijom za predate ukrajinske branioce čeličane Azovstal u Mariupolju.

Tužilac je zatražio doživotnu kaznu zatvora za Šišimarina i suđenje je odloženo za petak.

Šišimarin, zarobljeni pripadnik ruske tenkovske jedinice, krivično je gonjen prema delu ukrajinskog krivičnog zakona koji se bavi zakonima i običajima ratovanja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnik

Ukrajinski generalni tužilac Irina Venediktova ranije je rekla da njena kancelarija priprema predmete za ratne zločine protiv 41 ruskog vojnika za krivična dela koja uključuju bombardovanje civilne infrastrukture, ubijanje civila, silovanje i pljačku.

Nije odmah bilo jasno koliko je osumnjičenih u ukrajinskim rukama i koliko će biti suđeno u odsustvu.

Kao inauguralni slučaj ratnih zločina u Ukrajini, Šišimarinovo krivično gonjenje je pažljivo praćeno. Istražitelji su prikupljali dokaze o mogućim ratnim zločinima kako bi ih izneli pred Međunarodni krivični sud u Hagu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Nemanja

19.05.2022 21:23

Ovo nazovi suđenje za ratne zločine koje su"navodno"počinili pripadnici vojske ruske federacije,je tako loše isplanirana predstava za narod da je to smešno i ako se mogu usuditi reći da je ovo "suđenje"izrežirano još jadnije i smešnije (mislim tužno) od Haškog tribunala u Hagu gde su sudili srpskim oficirima i političarima,koji nisu bili krivi,tj. bili su krivi samo zato što su branili svoju zemlju od terorista domaćih i stranih ,za sada toliko !!! P.S. "Z" i "V"

da li si ti normalan

22.05.2022 04:36

@Nemanja - majmuncino rusofilska, ovaj lik priznaje krivicu da je pocinio zlocin. on sam koji je to uradio a ti bolesniku opravdavas. sram te bilo bitango rusofilska.

Noname

31.05.2022 05:08

@da li si ti normalan - Vi verujete ovim sranjima od tekstova.... Naivnog sveta svuda ima!

Мишко Алексић

20.05.2022 05:02

Они ће судити руском војнику, али и руси ће судити хиљадама украјинских заробљеника који су ухваћени или су се сами предали. Шта ће тек бити са нацистима из маријопуља који су заробљени?