GOREĆE CRNO MORE, AMERIKA SPREMA KLOPKU ZA PUTINA - UDARIĆE NA CRNOMORSKU FLOTU: Sledi dramatična eskalacija, CILJ BELE KUĆE JE SAMO JEDAN!

Autor:

Svet

20.05.2022

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sjedinjene Američke Države spremaju plan za uništenje ruske Crnomorske flote u Crnom moru kako bi oslobodile luke čija blokada od strane Moskve ugrožava svetske zalihe hrane.

GOREĆE CRNO MORE, AMERIKA SPREMA KLOPKU ZA PUTINA - UDARIĆE NA CRNOMORSKU FLOTU: Sledi dramatična eskalacija, CILJ BELE KUĆE JE SAMO JEDAN!

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Džo Bajden Vladimir Putin

Ove šokantne informacije obelodanio je savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

On je na Tviteru otkrio da Kijev sa Belom kućom razgovara i o isporuci moćnog protiv brodskog naoružanja - Harpun i Naval, čime bi se, kako je naveo, sprečila ideja Rusije da izazove opšti rat u svetu.

 

 

- Efikasan rad Ukrajinaca na ratnim brodovima ubedio je Ameriku da pripremi plan za deblokadu luka. Razgovara se o isporukama moćnog protivbrodskog naoružanja (Harpun i Naval Strike Missile dometa 250-300 km) - naveo je on.

Tanjug/AP

Vladimir Putin i Džo Bajden

Njegova poruka usledila je nakon izveštaja Rojtersa da Bela kuća radi na planu stavljanja protivbrodskih raketa u ruke ukrajinskih trupa kako bi porazila pomorsku blokadu.

Direktna pomoć

Američki zvaničnici i izvori u Kongresu rekli su da moćne protivbrodske rakete na koje je Geraščenko pomenuo mogu biti ili direktno isporučene Ukrajini, ili prebačene preko evropskog saveznika.

Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ukrajina je pozvala na veću američku vatrenu moć osim artiljerije, projektila Javelin i Stinger koje trenutno ima kako bi mogla da potopi oko 20 brodova ruske mornarice, uključujući podmornice, dalje od svojih crnomorskih luka.

U aprilu, vodeći brod Crnomorske flote Rusije, Moskva, potopljen je ukrajinskim projektilima.

Globalni odjek

- Osim što bi nudila taktičku prednost za pomoć ukrajinskim ratnim naporima, snabdevanje sa više oružja bi takođe imalo globalne posledice, jer bi utrlo put ka ponovnom pokretanju isporuka žita i drugih poljoprivrednih proizvoda - navodi Njuzvik. 

Sa druge strane, pojedini američki zvaničnici su zabrinuti šta bi se moglo dogoditi ako ruske snage zarobe oružje i doprinese eskalaciji, navodi Rojters.

 

Komentari (6)

Loading
Dragi zeka

20.05.2022 23:51

Ne treba zaboraviti da je sve počelo zbog Crnomorske flote. Rusija je godinama plaćala Ukrajini zakup vojne luke u Sevastopolju na Krimu. Onda je Ukrajina pokrenula pitanje otkazivanja tog dogovora. To je navelo Rusiju da anektira Krim, jer bi bez luke u Sevastopolju Crnomorska flota bila praktično beskorisna. I tako smo, malo po malo stigli do ovog žestokog sukoba. Bojim se da Rusija neće sedeti skrštenih ruku. Jedna od opcija bi bila mobilizacija i pokušaj potpunog odsecanja Ukrajine od Crnog mora, pa čak i zauzimanja praktično polovine Ukrajine, između Rusije i Dnjepra.

dacha

21.05.2022 00:03

I sad pola sveta cita u novinama za "klopku" a Rusi nemaju pojma o time Pola sveta cita u novinama kako se sprema" klopka" a rusi o tome nemaju pojma.Hahaha.Ccc

Per

21.05.2022 00:12

Ako Ukrajina s Nadobudnim zelenskim folirantom krenuo na crnomorsku flotu onada on da sedne na harpun i zakuca neki brod. Ako neće to Rusi će poravnati Kijev i sve do i preko Atlantika. Pa vi niste za ovu planetu prazni mozgovi. Ne znate da komunicirate. Ovnovi

Miki

21.05.2022 07:23

U tom slucaju psenica nikom vise nece trebati