TRI SCENARIJA ZA KRAJ RATA U UKRAJINI! Američki general izneo šokantna predivđanja - U DVA OD TRI SLUČAJA DOBIJAJU RUSI! Zapad mora hitno da reaguje!

Autor:

Svet

06.05.2022

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da bi Ukrajina mogla da pobedi Rusiju na bojnom polju, neophodno je da saveznici izgrade strateške snage od 40.000 vojnika, smatra bivši američki general-major Majk Ripas.

TRI SCENARIJA ZA KRAJ RATA U UKRAJINI! Američki general izneo šokantna predivđanja - U DVA OD TRI SLUČAJA DOBIJAJU RUSI! Zapad mora hitno da reaguje!

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Ripas, koji je nedavno posetio Poljsku i Ukrajinu, ocenio je da je neophodno da se Zapad ujedini kako bi pomogao Kijevu da istera Ruse sa svoje teritorije.

- Kako bi Ukrajina imala uspešan ishod ovog rata, neohodno je da SAD i njeni saveznici izgrade ukrajinske strateške snage od pet brigada do 40.000 vojnika sposobnih za ofanzivne operacije kako bi isterali Ruse iz svoje zemlje - istakao je onza CNN.

Prema Ripasovim rečima, strahovanja da bi ruska invazija mogla da se proširi i van granica Ukrajine i odvede svet u sunovrat su - opravdana.

Putin se neće zaustaviti na Ukrajini

Putinovi zvaničnici su rekli da Baltik nema istorijsku osnovu i da su nelegitimne države. Isto što su govorili o Ukrajini pre rata. Tri baltičke države i Poljska čvrsto veruju da su posle Ukrajine sledeće na listi ruskih hitova. Oni Rusiju vide kao egzistencijalnu pretnju. I nema dokaza da je Putin spreman da se zaustavi na Ukrajini - predviđa on.

Kad je reč o ishodu konfikta u koji su već gotovo dva ipo meseca uprte oči svetske javnosti, Ripasovim ističe da su moguća tri scenarija, od kojih u dva Rusija pobeđuje.

- Može da pobedi Rusija. Može da pobedi Ukrajina. I može da bude status kvo. U dva od tri ishoda Rusija pobeđuje. U pat poziciji, Rusija bi jednostavno proglasila pobedu na osnovu činjenica na terenu i nastavila svoju okupaciju u neodređenu budućnost - tvrdi Ripas i dodaje da bi ovo Rusiji donelo manju od ukupne pobede nad Ukrajinom, ali pobedu sa značajno proširenim terenom pod ruskom kontrolom.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

Kako zaključuje, Zapad kolektivno radi da osigura da se dve od ove tri mogućnosti ne dese. 

Svi trenutno razmišljaju o hitnoj borbi. Problem je u tome što su ukrajinskoj vojsci potrebne dodatne sposobnosti da bi mogla da istera Rusiju iz Ukrajine - navodi Ripas. 

Ukrajini je potrebna velika pomoć 

Kada je na licu mesta video kakva je situacija u razrušenoj Ukrajini, Ripas je naglasio da je njoj neophodna velika pomoć. Dodatno, NATO se kreće presporo, što dodatno utiče na ishod ruske invazije.

Foto: Youtube/ Fox News

Penzionisani američki general Majk Ripas

-  Izuzetno je loše što nemamo uvid u to šta se dešava sa vojnom opremom kada uđe u Ukrajinu - istakao je on. 

Kvantitet ima svoj kvalitet 

Ripas tvrdi da Ukrajinci nemaju dovoljno borbene moći da pruže otpor, odnosno dovoljno opreme, vatrene moći i obučenih vojnika.

- Rusija će uvek imati više snaga, ne nužno boljih, ali više njih. Kao što je Staljin jednom rekao, „kvantitet ima svoj kvalitet“. Većina ljudi shvata da će ovo biti bitka na iscrpljivanje i da će u nekom trenutku početi da se okreće u korist Rusije ukoliko se ne generišu dodatne ukrajinske snage - ističe on. 

Foto: Tanjug/AP

NATO snage

Udružene snage mogu stati na put Rusiji, ističe Ripas i dodaje da postoji sve veća spoznaja među zemljama NATO-a i međunarodnom zajednicom da će morati da urade nešto osim resursa za trenutnu borbu Ukrajine.

Šta Zapad treba da uradi? 

Glavno pitanje koje je na stolu odnosi se na ključne stvari koje SAD i njeni saveznici moraju da urade da bi pomogli Ukrajini.

- Prvo, treba da oslabimo Rusiju jačanjem ukrajinskih sposobnosti. Drugo, potrebno je da dodatno odvratimo Rusiju povećanjem sopstvenih i NATO sposobnosti. Treće, degradiranje ruske oružane snage i sposobnosti. Konačno, treba da obezbedimo poraz Rusije u Ukrajini, a to se postiže izgradnjom strateških i operativnih rezervnih snaga za Ukrajinu koje mogu da izvrše ofanzivne operacije da izbace Ruse iz Ukrajine i obezbede njene granice - zaključio je bivši američki general. 

Zašto se Rusi vode lošom taktikom? 


Mada Rusija vodi rat na način koji im ne donosi rezultate, Ripas je istakao da oni ratuju drugačije od Zapada, te da je njihova vojska bazirana na vatrenoj moći i da se nikad ne zna šta je njihov sledeći korak. 

Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska

- Ono što su pokušali da urade na početku rata u Ukrajini bio je državni udar, brzim udarom oboreći Kijev. To nije uspelo. Ruske trupe su im predale guz**e. Dakle, svu svoju vatrenu moć su prebacili na istok i jug koristeći masivnu artiljerijsku vatru na cilj ili duž svojih prilaza. Kada unište skoro sve pred sobom, onda metodično napreduju svoje trupe. Dakle, to nije manevarski rat. To je ratovanje vatrom - zaključuje Ripas i dodaje da je vojska Zapada zasnovana na manevarima.

Da li Rusi pobeđuju? 

Tokom ocenjivanja ratnog stanja na istoku i jugu, Ripas je rekao da je današnje stanje da Rusija metodički napreduje i na severu i na jugu. 

- Pokušava da fiksira snage koje se brane na istoku i da obuhvati ukrajinske branioce, a zatim ih porazi na jugu. Rusi takođe žele da opkole Mikolajv, smanje odbranu i unište defanzivce, a zatim imaju slobodan trk kod Odese. Oni ne mogu da stignu do Odese dok ili ne zavoje ili unište snage oko Mikoljeva - zaključio je on. 

Kako je istakao, Odesa je nagrada za Rusiju, jer je time završeno odsecanje Ukrajine od Crnog mora, koji je kapija za Pridnjestrovlje i Moldaviju. 

Kako ističe, jasno je da su Rusi bacili oko na Moldaviju. 

Foto: Tanjug/AP

Moldavija

- Ja to shvatam kao ozbiljnu pretnju. Ukoliko uspešno izvrše sve vojne operacije, dolaze na prag Moldaviji, koja neće moći efikasno da se brani od ruske invazije - veruje Ripas. 

Podsetimo, Evropska Unija je preuzela neophodne korake u sprečavanju širenja Ruske invazije, kada je donela odluku o odobravanju Moldavije kao države kandidata za pristupanje EU, o čemu je naš portal pisao

Mogući ishod

- Ovo će biti težak, mučan rat ako potraje više od godinu dana, a mislim da će trajati najmanje dve godine. Ali ne smemo dozvoliti da dođe u ćorsokak. Ako dođe do ćorsokaka, Putin će tvrditi da je uspeh praćen brutalnom okupacijom ukrajinske teritorije koju kontroliše - za kraj je istakao Ripas. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Kiro

06.05.2022 15:24

Sto ukrajina ne osustane od Nato. Sta Nato trazi na granicama Rusije? Gomilate trupe..oruzje..sve nevinasca sto ruse rezime i drzave..i stvaraju svet kontrolisanog haosa u kome mogu da rade sta im volja. .

Odgovori 17 3
SPIRO

06.05.2022 16:28

@Kiro - A ko Ima prava da utice na UKRAINU dali ce u NATO ili ne. Osvajaci .

Odgovori 0 11