Ruski vojnici UMIRU po izlasku iz ČERNOBILJA! Raznosili radioktivne čestice, kopali rovove u CRVENOJ ŠUMI... Jedan čak izvor radijacije nosio golim rukama!

Autor:

Svet

10.04.2022

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan je vojnik čak nosio izvor radijacije u golim rukama.

Ruski vojnici UMIRU po izlasku iz ČERNOBILJA! Raznosili radioktivne čestice, kopali rovove u CRVENOJ ŠUMI... Jedan čak izvor radijacije nosio golim rukama!

Foto: Ilustracija: Tanjug/AP, Profimedia, Pixabay

Ruski vojnici koji su zauzeli Černobilj raširili su radioaktivni materijal po čitavom postrojenju, kazali su radnici bivše elektrane, a jedan je vojnik čak nosio izvor radijacije golim rukama.

Radnici Černobilja su opisali kako su ruski vojnici, koji su krajem februara zauzeli bivšu elektranu na mesec dana, verovatno bili izloženi potencijalno štetnim dozama radijacije, što značajno povećava rizik od razvoja raka, čak i desecenijama kasnije. Objavljeno je da je jedan vojnik od toga već i umro.

Snimke nastale dronom, a koje je u javnost pustila ukrajinska vojska, otkrivaju da su vojnici kopali rovove u blizini Crvene šume, koja je do današnjeg dana jedno od najradioaktivnijih mesta na zemlji i mesto jedne od najvećih nuklearnih katastrofa u istoriji.

Novinari su otkrili omote od hrane, vojnu opremu i zagorele posude za kuvanje, što sugeriše da su ruske trupe u tim rovovima provele neko duže vreme.

Jedna porcija vojnog obroka pronađena na tom mestu pokazivala je nivo radijacije 50 puta veće od normalne, javio je CNN.

Takođe postoje i dokazi nedavne vatre na tom području, što znači da su vojnici bili izloženi i radioaktivnom dimu, kao i prašini koja se digla sa tla.

Zaposleni u nuklearnoj elektrani su kazali kako su ruski vojnici kontaminirali bivšu elektranu radioaktivnim materijalom koji su doneli na svojim čizmama po povratku iz Crvene šume.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Černobilj, Ilustracija

 

Rezultat toga su povećani nivoi radijacije u čitavoj bivšoj elektrani.

- To je doista ludo. Stvarno nemam pojma šta su tamo radili. Ali, vidimo da su išli tamo, a kad su se vratili, nivo radijacije se povećao - kazao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Radnici bivše elektrane kažu kako su nivoi radijacije, prema Svetskom nuklearnom udruženju, tek nešto više od nivoa koje se prirodno pojavljuju. Ipak, dok jednokratno izlaganje ne mora biti štetno, kontinuirana izloženost predstavlja veliki rizik po zdravlje.

- U jednom posebno opasnom i nepromišljenom incidentu, ruski vojnik je golim rukama prenosio izvor kobalta-60 u spremištu za radioaktivni otpad - rekao je Valerij Simionov, glavni inženjer za sigurnost u elektrani.

Taj vojnik je u nekoliko sekundi sebe izložio toliko visokom nivou radijacije koja se nije mogao izmjeriti ni Gajgerovim meračem, kazao je Simionov. Nije poznato šta se kasnije dogodilo sa vojnikom.

Iako elektrana u Černobilu više nije u pogonu, njeni radnici održavaju postrojenje još od katastrofe 1986. kako bi sprečili dalje curenje radijacije.

Ruske snage su opkolile elektranu krajem februara, uzevši za taoce ukrajinske vojnike koji su čuvali elektranu.

Rusi su elektranu držali mesec dana, ali postrojenje je sada ponovno pod kontrolom Ukrajinaca.

Pristup elektrani ponovno je omogućen ove nedelje, ali je izašlo na videlo kako su malo ruski vojnici marili za nuklearnu sigurnost. CNN piše da su Ukrajinci nakon povlačenja Rusa u Černobilju zatekli "lude" prizore.

Tokom svoje posete Černobilju u petak, bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je rekao kako je Putinova invazija tog područja pokazala kako je ruski predsednik stvarna opasnost za ostatak Evrope, prenosi Blic.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milojko

10.04.2022 17:47

Jest bona ja video kako ujutru u votku dodaju uranijum da bude jaca i vise pali,,a uvecer umesto vijagre popiju po kasiku kobalta,,,i jure k'o konji,,,,