PRELOMNI TRENUTAK, IZ PEKINGA JE STIGAO DRAMATIČAN ZAHTEV: Ako nemate šta da krijete, onda pustite stručnjake da sve ispitaju!

Autor:

Svet

14.03.2022

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države moraće da objasne svoje biološke aktivnosti u laboratorijama u inostranstvu, uključujući i Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova NR Kine.

PRELOMNI TRENUTAK, IZ PEKINGA JE STIGAO DRAMATIČAN ZAHTEV: Ako nemate šta da krijete, onda pustite stručnjake da sve ispitaju!

Foto: Tanjug/AP

Laboratorije će morati da budu otvorene za istraživanje nezavisnih stručnjaka, rekao je jutros portparol Ministrastva NR Kine Džao Luđijan.  

Prema njegovim rečima, dokazana činjenica sprovođenja bioloških ispitivanja na teritoriji Ukrajine uzbunila je čitavu svetsku zajednicu. Nedavno objavljena dokumentacija pokazala je da je laboratorije naručio Pentagon.

 

- Ako SAD žele da dokažu iskrenost svojih aktivnosti, zašto ne otvore ove biološke laboratorije za nezavisna istraživanja međunarodnih stručnjaka - rekao je diplomata.

Luđijan je naveo i da traže objašnjenje na šta je potrošeno 200 miliona dolara.

Sličnu tvrdnju izneo je i bivši pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Prozorov rekavši da je Pentagon stvorio biološke laboratorije širom Ukrajine po uzoru na američke istraživačke centre širom postsovjetskog prostora: Gruzije, Jermenije, Kirgistan, a da su svi naučnici koji su radili u objektima imali diplomatski imunitet.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 12. marta govorilo o formiranju mreže od više od 30 bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine koje rade po programu Pentagona.

One se mogu podeliti na istraživačke i sanitarno-epidemiološke. Naručilac posla je, prema navodima resora, Kancelarija za smanjenje vojne pretnje Ministarstva odbrane SAD.

Foto: Tanjug/AP

 

Istovremeno, zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova je napomenula da je Ministarstvo odbrane SAD prenelo Ukrajini milione dolara za razvoj biološkog oružja.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije govorilo o tome da je cilj biloških istraživanja u Rusiji koje finansiraju SAD stvaranje mehanizma za širenje smrtonosnih patogena putem ptica koje lete na relaciji Ukrajina-Rusija. 

Podsekretarka američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland je priznala da u Ukrajini postoje biološke laboratorije u kojima se sprovode istraživanja . Prema njenim rečima, Vašington pokušava da spreči prebacivanje objekata pod kontrolu ruske vojske.

Sledećeg dana Pentagon je izvestio da informacije o upotrebi američkih biolaboratorija na teritoriji Ukrajine za razvoj biološkog oružja nisu tačne i nazvao ovu izjavu smešnom. Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki takođe je uverila da Sjedinjene Države ne razvijaju hemijsko i biološko oružje i da ga nemaju ni u jednoj zemlji na svetu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading