RUSKI PREDSTAVNIK U UN UPOZORAVA: Rizik od upotrebe biološkog oružja u Ukrajini je realan

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.03.2022

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrdi da je bilo slučajeva gde su ukrajinski vojnici oboleli od svinjskog gripa i od svinjske kuge, kao i da je bilo smrtnih slučajeva među njima.

RUSKI PREDSTAVNIK U UN UPOZORAVA: Rizik od upotrebe biološkog oružja u Ukrajini je realan

Foto: Tanjug/AP

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na danasnjoj sednici Saveta bezbednosti UN ponovio je tvrdnje Moskve da su se u Ukrajini održavali biološki eksperimenti sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, dizenterije i još nekih smrtonosnih virusa i ukazao da je rizik od upotrebe biološkog oružja realan.

Ruski predstavnik je izjavio da su laboratorije za vakcine protiv kovida korišćene za pravljenje biološkog oružja, kao i da je to bio izgovor za korišćenje biolaboratorija u opasne svrhe.

- Rizik je realan, s ozbirom na interese radikalnih nacionalističkih grupa u Ukrajini koji znaju za rad sa opasnim patogenima. Pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland potvrdila je da su postojale opasne studije u laboratorijama u Ukrajini, i rekla da istraživanja ne smeju da padnu u ruke ruskih snaga - rekao je ruski diplomata.

On je naveo da su Ukrajinci radili sve u saradnji sa američkim ministarstvom odbrane, ali da su navodno ukrajinske snage očistile tragove.

Nebenzja ističe da su Ukrajinci bili spremni da koriste ptice, slepe miševe kako bi širili bolesti.

Nebenzja tvrdi da je bilo slučajeva gde su ukrajinski vojnici oboleli od svinjskog gripa i od svinjske kuge, kao i da je bilo smrtnih slučajeva među njima.

Napomenuo je, između ostalog, da se radi o laboratorijama u gradovima kao što su Lavov, Harkov i Poltava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading