AMERIČKI PLAN ZA ZAUSTAVLJANJE PUTINA! Obelodanjena tri ključna poteza

Autor:

Svet

07.03.2022

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki funkcioneri utvrdili su tri polja delovanja sa kojim pokušavaju da zaustave Rusiju u invaziji na Ukrajinu. A to su: zabrana uvoza nafte, utvrđivanje ratnih zločina protiv Rusije i pomoć u isporuci poljskih borbenih aviona Ukrajinu, javlja CNN.

AMERIČKI PLAN ZA ZAUSTAVLJANJE PUTINA! Obelodanjena tri ključna poteza

Foto: Profimedia

Reagujući na apele ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog zapadnim funkcionerima da pomognu Ukrajini obuzdati rusku agresiju, najviši američki bezbednosni funkcioneri ubrzano traže načine da oštrije kazne ruskog predsednika Vladimira Putina.

Američki šef diplomatije Entoni Blinken pozvao se na zadnje izveštaje o namernim napadima na civile koji mogu predstavljati ratni zločin. Kazao je da Vladimir Putin, nažalost, ima prednost u vojnicima i naoružanju u Ukrajini, a time i sposobnost za daljnja razaranja u agresiji protiv hrabrih Ukrajinaca', javlja CNN.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken

Američka potpredsednica Kamala Harris kazala je da je hrabrost ukrajinskog naroda u otporu ruskoj invaziji 'podsetnik da se sloboda i demokratija nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo' .

Zabrana uvoza ruske nafte

Zabrana uvoza ruske nafte razmatra se u Vašingtonu još od prošle nedelje

- Razgovaramo s evropskim partnerima i saveznicima o koordinisanoj zabrani uvoza ruske nafte, nastojeći obeznediti odgovarajuće snabdevanje iz drugih izvora na svetskom tržištu - rekao je Blinken.

Iako ruska nafta čini relativno malen udeo u ukupnom američkom uvozu nafte te bi Rusija nesumnjivo tu naftu mogla prodati drugim zemljama, poput Kine, zabrana uvoza bila bi značajan korak u promeni dugoročne energetske politike. SAD i Evropa dosad su uglavnom izbegavali kažnjavanje energetskog sektora u Rusiji iako je Vašington već ranije zabranio izvoz opreme za naftnu i gasnu industriju u Rusiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Naftna platforma

Zabranu uvoza ruske nafte sad složno podržavaju republikanci i demokrate pa se odgovarajući zakon već našao u kongresnoj proceduri. Bela kuća razmatra kako bi zabrana mogla uticati na cenu gasa za domaćinstva u SAD-u, koja je već vrtoglavo uzletela paralelno skokovima u ceni nafte. Jedini način da se SAD dugoročno zaštiti od potresa na svetskim tržištima jest postizanje energetske nezavisnosti, a predsednik Bajden fokusiran je na razvoj zelenih tehnologija.

SAD neće zabraniti uvoz ruske nafte bez eksplicitnog dogovora s Evropom, daleko zavisnijoj od ruskog gasa i nafte.

Mogući ratni zločini

Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama rekla je da SAD sarađuje s partnerima na prikupljanju informacija o potencijalnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

- Svaki napad na civile je ratni zločin - kazala je Thomas-Greenfield. Bajden još nije otišao toliko daleko da rusku agresiju u Ukrajini kvalifikuje kao ratni zločin iako je poručio kako je 'jasno' da Rusija gađa civile.

Ukrajina tvrdi da su ubijene hiljade civila iako su procene drugih - uključujući Ujedinjene nacije- manje od toga.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na međunarodnu istragu ratnih zločina, a slične optužbe iznio je i britanski premijer Boris Johnson. U međuvremenu, Međunarodni kazneni sud pokrenuo je istragu potencijalnih ratnih zločina.

Prošle nedelje američka ambasada u Kijevu tvitala je da je napad na nuklearnu elektranu ratni zločin, ali Stejt Department zatim je zaustavio službeno deljenje te objave.

- Videli smo veoma verodostojne izveštaje o namernim napadima na civile koji mogu predstavljati ratni zločin... A videli smo i veoma verodostojne izveštaje o korištenju određenih vrsta oružja... Trenutačno sve dokumentujemo, povezujemo i sagledavamo da bismo, dok pojedinci i organizacije i institucije istražuju jesu li počinjeni ratni zločini, mogli potkrepiti njihov posao - rekao je Blinken.

Poljski borbeni avioni

Razgovarajući s američkim pravnicima predsednik Zelenski apelovao je na SAD da uvede strože ekonomske sankcije pa je od Vašingtona i NATO-a zatražio da uvedu zabranu letova nad Ukrajinom. S obzirom na to da bi potonje dovelo do direktnog sukoba SAD-a i Rusije, stoga ne dolazi u obzir, Zelenski je zahtevao američku pomoć u transferu borbenih aviona iz istočne Evrope u Ukrajinu, čiji su piloti trenirani za let i mogli bi ih koristiti za kontrolu neba. Američki i poljski funkcioneri su razgovarali o potencijalnom snabdevanju Poljske američkim borbenim avionima F-16 u zamenu za isporuku poljskih letelica iz 'sovjetske ere' Ukrajini, prenosi tportal.hr

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (4)

Loading
Pera

07.03.2022 12:09

Neki će se gorko kajati... sve vreme vam Putin govori šta traži i očekuje, a vi mu ne verujete ! Izgleda vam je rat draži ?! Onda snosite posledice.

Odgovori 99 17
Srbenda

07.03.2022 14:47

Pa zar ovaj zlocinac sa divljeg zapada Blinken da objasnjava nekom da su rusi zlocinci.Da se malo saberu bilo bi im bolje

Odgovori 67 9
Šaban

07.03.2022 15:36

Kada rus ubije civila to je zločin. A kada NATO pobije pun voz civila onda je to kolateralna šteta...

Odgovori 86 6
Lav

07.03.2022 18:56

Snila baba sto joj milo bilo- e tako i Ameri!

Odgovori 44 2