ISPRAVKA: Ruska vojska nije u Ukrajini otkrila biolaboratorije za proizvodnju biološkog oružja!

Autor:

Svet

10.03.2022

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika.rs objavljen je tekst u kojem je navedeno da su otkrivene američke biolaboratorije u Ukrajini, što se ispostavilo kao netačno.

ISPRAVKA: Ruska vojska nije u Ukrajini otkrila biolaboratorije za proizvodnju biološkog oružja!

Foto: Tanjug/AP

Po domumentu, čiji su potpisnici Ministarstvo odbrane SAD i Ministarstvo zdravlja Ukrajine, SAD su finansirale razvoj u oblasti biološkog oružja, ali se ispotavilo da to nije istina.

U originalnom tekstu, koji je sada promenjen, govorilo se o aktivnostima američkih biolaboratorija u Ukrajini, i ukazivalo se da su se SAD spremale za biološki rat.

Međutim, prema analizi portala Raskrinkavanje.ba, reč je o propagandi ruske strane, koja je uperena protiv Ukrajine. 

Snopes u svojoj analizi od 24.2.2022. godine objašnjava da ovakvi navodi potiču od iskrivljene interpretacije činjenice da su Ministarstvo zdravlja Ukrajine i Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država 2005. godine sklopili sporazum o saradnji u oblasti prevencije proliferacije tehnologija, patogena i ekspertize koja bi se mogla koristiti u razvoju biološkog oružja. Snopes, pozivajući se na Chicago Tribune, navodi da je sporazum sklopljen da bi se "zaustavila pretnja od bioterorizma postavljanjem zaštitnih mehanizama na smrtonosne patogene koji datiraju iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere".

"I dok je Program za smanjenje biološke pretnje Ministarstva odbrane SAD-a obezbedio određena sredstva za nadogradnju biolaboratorija u Ukrajini, ovim objektima upravlja ukrajinska vlada u skladu sa smernicama utvrđenim ukrajinskim zakonom. Nema dokaza koji bi ukazivali da je ove laboratorije "instalirala" američka vojska niti da njima upravljaju američke snage.", navodi se u tvrdnjama "Snopes".

Brojni zvanični izvori iz SAD i Ukrajine negirali su u više navrata tvrdnju da u Ukrajini postoje američke biolaboratorije, te objasnili šta ove laboratorije zapravo rade.

Tako je na YouTube kanalu ambasade SAD u Ukrajini, US Embassy Kyiv, 14.1.2022. godine objavljen videosnimak naslovljen "Program za smanjenje biološke pretnje: Ukrajina, Kavkaz i Centralna Azija", u kom se objašnjava kako pomenuti program funkcioniše.

Ukrajinska sigurnosna služba je 8. maja 2022. godine pozvala političare/ke da prestanu širiti netačne tvrdnje vezane za navodno postojanje biolaboratorija kojima upravljaju strane vojske. Zvaničnici Agencije za smanjenje odbrambenog rizika SAD-a (Defense Threat Reduction Agency), takođe u videosnimku koji je 11.1.2022. godine objavljen na zvaničnom YouTube kanalu ove agencije, objašnjavaju suštinsku prirodu projekta, te ukazuju na netačnost pomenutih tvrdnji. 

Ovaj tekst je nastao kao posledica analize portala Raskrinkavanje.ba, koji je naš prvobitni tekst označio kao Manipulisanje činjenicama i Prenošenje lažnih vesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pavle Pikaso

11.03.2022 19:38

Misliš da ti Darko veruje, pa i onaj drugi Darko, čist srnin.