(VIDEO/FOTO) ŽESTOKE BORBE U DONBASU! Rusija zabranila izvoz žitarica, Zelenski ima samo jedan zahtev, a KADIROV upozorio Ilona Maska da se ne šali!

Autor:

Svet

14.03.2022

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je 19. dan ruske invazije na Ukrajinu.

(VIDEO/FOTO) ŽESTOKE BORBE U DONBASU! Rusija zabranila izvoz žitarica, Zelenski ima samo jedan zahtev, a KADIROV upozorio Ilona Maska da se ne šali!

Foto: Tanjug/AP

23:00 - Kadirovo upozorenje Masku

Više o tome čitajte ovde.

 

22:34 - Žestoke borbe u Donbasu

U Donbasu se vode žestoke borbe.


Ukrajinske snage ubile su 100 ruskih vojnika i uništile šest vozila, piše Kijev Indipendent, pozivajući se na vojne izvore. Kako se navodi, ruske snage su pokušale proboj kroz ukrajinsku odbranu, ali su zasutavljene.



22:00 - Zelenski podneo zahtev

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

 

Volodimir Zelenski je podneo predlog zakona o produženju režima vanrednog stanja. Odnosno, od 24. marta, kada ističe mesec dana od početka rata i vanrednog stanja, biće produženo za još 30 dana, do 23. aprila.

21:30 - Rusija zabranila izvoz žitarica u Evroazijsku ekonomsku uniju

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je dekret kojim se zabranjuje izvoz žitarica u Evroazijsku ekonomsku uniju do 30. juna i izvoz šećera van te unije to 31. avgusta.

 

21:08 - Uklonjena zastava Ukrajine sa trga u Melitopolju

 

Velika ukrajinska zastava na Trgu pobede u Melitopolju je sklonjena. Upravo to mesto je bilo centar velikih protesta u prethodnim danima. Rusi su zauzeli kontrolu nad Melitopoljem 26. februara, naoružani vojnici su zarobili gradonačelnika Ivana Fedorova, a kasnije su ga tužioci separatističkog Luganskog regiona optužili za terorizam.

Od tada je novopostavljena gradonačelnica Galina Danilčenko naredila da se emituju ruski kanali i pokušala je da razreši gradsko veće. generalni tužilac Ukrajine protiv nje je otvorio istragu zbog izdaje, javlja CNN.

20:40 - Putin razgovarao sa Benetom

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

 

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom, saopštio je Kremlj, dodajući da je razgovor obavljen na inicijativu Izraela.

Kremlj je saopštio da je Benet Putina informisao o njegovim nedavnim razgovorima sa liderima više zemalja u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Putin i Benet su se saglasili da nastave sa dijalogom, navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters.

Sputnjik prenosi da je iz Kremlja saopšteno da je tokom razgovora sa Benetom "Vladimir Putin skrenuo pažnju na novu varvarsku akciju ukrajinskih vojnika - današnji raketni napad na centralne kvartove Donjecka uz primenu kasetne municije, što je dovelo do velikog broja žrtava medu civilima''.

 

20:07- Moskva: Prvo hapšenje za veleizdaju

 

U Moskvi je prvi put od početka specijalne vojne intervencije u Ukrajini uhapšena osoba pod optužbom za veleizdaju, rekao je danas za TAS S izvor iz jedne od ruskih agencija za sprovođenje zakona.

- Okružni sud Lefortovo u Moskvi naložio je hapšenje Jurija Abramova pod optužbom za veleizdaju, odnosno, po članu 275 ruskog krivičnog zakona - otkrio je izvor.
 

19:59 - Amerika upozorila: Kina je spremna

SAD upozoravaju saveznike da je Kina "spremna da pruži vojnu pomoć Ruskoj Federaciji u pozadini rata protiv Ukrajine - prenosi Fajnenšel tajms.

19:45 - Molba Španije Kini

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Abares izjavio je danas da je zamolio kineskog kolegu Vanga Jija da Peking iskoristi uticaj na Moskvu kako bi se okončao rat u Ukrajini.

- U istorijskom smo trenutku koji traži od nas odgovornost i viziju svih svetskih lidera - kazao je Albares Vangu tokom telefonskog razgovora, saopštilo je špansko ministarstvo spoljnih poslova, preneo je AP.

Navodi se da je Albares osudio "rusku agresiju na Ukrajinu" rekavši Vangu da je Rusija uzdrmala temelje mira i stabilnosti u Evropi, kao i da je pretnja međunarodnoj zajednici.

19:35 - Dodatnih 200 miliona evra pomoći Ukrajini

Svetska banka će Ukrajini dati dodatnih 200 miliona dolara, izjavio šef Svetske banke Dejvid Malpas.

19:26 - Zahtev Estonije

Estonija zahteva od parlamenata zemalja članica EU i NATO da zatvore nebo nad Ukrajinom

 

18.23 - Američka vojska: Rusko napredovanje u Ukrajini je zaustavljeno

Visoki američki bezbednosni zvaničnik kaže da je ruski napredak u Ukrajini zaustavljen, piše CNN.

- Gotovo celokupno rusko napredovanje i dalje je u zastoju - rekao je neimenovani zvaničnik.

17.53 - Devetoro mrtvih u napadu na televizijski toranj

Najmanje devet osoba je poginulo, a devet je ranjeno u vazdušnom napadu na televizijski toranj na severu Ukrajine, rekao je guverner Rivne Vitalij Koval.

- Ispod ruševina ima još ljudi - rekao je on a preneo Rojters.

17.44 - Rusi kontrolišu Melitopolj i Herson

Ukrajinski gradovi Melitopolj i Herson nalaze se pod punom kontrolom Oružanih snaga Rusije, saopštio je danas načelnik Nacionalnog centra za odbranu Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- Navedeni gradovi se nalaze pod našom punom kontrolom, njihovo stanovništvo nastavlja da živi normalno i Rusija ih snabdeva svim neophodnim stvarima - rekao je Mizincev i odbacio navode ukrajinske strane da ona šalje humanitarnu pomoć u ova dva grada.

17:10 - Ukrajina ne isključuje mogućnost razmene zatvorenika

Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je da ne isključuje mogućnost razmene zatvorenika sa Rusijom

17:05 - Slovačka proterala troje ruskih diplomata

Slovačka je donela odluku da protera troje ruskih diplomata, a Rusija sprema odgovor na taj potez, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

16:53 - Vanredni sastanak ministara odbrane NATO-a

U Briselu će u sredu biti održan vanredni sastanak ministara odbrane NATO-a o Ukrajini, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

16.31 - Bajden dolazi u Evropu!

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden planira posetu Evropi.

Bela kuća razmatra mogućnost da Bajden ode u Evropu u narednim nedeljama kako bi razgovarao o ukrajinskim pitanjima, prenose zapadni mediji.

16.12 - Nemačka neće iznositi detalje o isporuci oružja u Ukrajini

Nemačka vlada saopštila je da neće iznositi dodatne detalje o isporuci oružja Ukrajini.

Portparol vlade Volfgang Bihner rekao je novinarima da Nemačka, "da bi izbegla bezbednosne rizike", neće otkriti više informacija o tome koje se oružje isporučuje Ukrajini ili kako.

Portparol Ministarstva odbrane Nemačke Arne Kolac dodao je da je "cilj ruskih agresora da preseku rute snabdevanja" ukrajinskih snaga i da Kijevu "otežaju odbranu", a da Berlin "ne želi da im to olakšava".

15.54 - General: Melitopolj i Herson pod ruskom kontrolom

Melitopolj i Herson se nalaze punom kontrolom Oružanih snaga Rusije, stanovništvu je pružena sva neophodna pomoć, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za odbranu Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

 

15.49 - Pauza u pregovorima

Predstavnik ukrajinske delegacije Mihail Podoljak izjavio je da je uzeta tehnička pauza do četvrtka, „radi dodatnog rada u radnim podgrupama“.

15.32 - Nemački ministar: Sankcije neće imati efekta


- Ograničavanje uvoza energenata iz Rusije neće imati željeni efekat na Moskvu, a može biti na štetu sopstvene stabilnosti - izjavio je novinarima ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner.

15.28 - Ruskim brodovima ukinuta međunarodna sertifikacija

Najveće svetsko udruženje za sertifikaciju brodova suspendovalo je članstvo Ruskog pomorskog registra brodova (RS) u okviru paketa zapadnih sankcija Moskvi nakon izbijanja sukoba u Ukrajini čime je nanet novi udarac ruskoj privredi.

Klasifikaciona udruženja za brodove pružaju usluge sertifikacije i provere tehničke ispravnosti za plovidbu, a sertifikat je dokument od suštinskog značaja bez kojeg je nemoguće osiguranje brodova i uplovljavanje u svetske luke, prenosi Rojters.

Borelj: Cena sankcije, cena slobode Evrope

 Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, upozorio je na znacajne efekte sankcija prema Rusiji na samu EU, ali i poručio da je to cena koju EU ”treba da plati kao cenu slobode”.

- Vidimo značajne efekte ovih sankcija u Evropi, sa rastućim cenama energije i drugih proizvoda, što će se verovatno i nastaviti. Mi, unutar EU, moramo da prihvatimo da platimo i cenu za zaustavljanje ovog nečuvenog i ničim izazvanog rata. Od toga zavisi budućenost i naših demokratija - kaže Borelj.
 

15.15 - UDARNO! Nove sankcije

EU će uvesti sankcije Rosnjeftu, Transnjeftu, Gasprom njeftu, blokirati ulaganja u proizvodnju goriva i istraživačke projekte, prenose zapadne agencije.

15.08 - Rast društvene mreže VKontakte

Ruska društvena mreža VKontakte izveštava da je njena dnevna publika u Rusiji porasla za 8,7 odsto tokom meseca, premašivši 50 miliona ljudi, a broj registracija na platformi porastao je četiri puta tokom meseca.

15.03 - UDARNO! Zelenski će govoriti u Kongresu

- Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski će govoriti putem video snimka pred oba doma američkog Kongresa u sredu - rekli su lideri demokratske većine.

UDARNO! Prijavljena bomba na letu Beograd-Moskva

Na letu Beograd-Moskva prijavljena je eksplozivna naprava.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

14.59 - Gasimo i Jutjub

Roskomnadzor zahteva od Gugla da odmah vrati pristup Jutjub kanalima „Sovjetska televizija" i Gosteleradiofond“.

Ako zahtevi Roskomnadzora ne budu ispunjeni, Jutjub bi mogao da bude  blokiran u bliskoj budućnosti - smatra Anton Gorelkin, zamenik šefa komiteta Državne dume za informacionu politiku.

14.54 - PRETI NAM EKONOMSKA PANDEMIJA!

Herbet Dajs, glavni izvršni direktor nemačkog proizvođača automobila Volksvagen, upozorio je da bi dugotrajni rat u Ukrajini mogao biti katastrofalan za evropsku privredu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

14.46 - Mađarska neće pružiti vojnu pomoć Ukrajini

Šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova je napomenuo da jučerašnji napad na poligon Javorovski u Lavovskoj oblasti još jednom potvrđuje da je „opasno“ isporučivati Kijev oružjem.

- Vlada je donela jasne odluke: nećemo slati vojnike ili oružje i nećemo dozvoliti da se smrtonosno oružje unese u Ukrajinu preko nas - rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. 

Sajber bezbednost

Moskva želi da nastavi dijalog sa Vašingtonom o pitanjima sajber bezbednosti i nada se da će SAD nastaviti saradnju, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Oleg Siromolotov.

Upitan da li se razgovori o sajber bezbednosti mogu smatrati zamrznutim, Siromolotov je u intervjuu za TAS S rekao da se nada da će prevladati "duh Ženeve" koji se pojavio nakon što su se predsednici dveju zemalja sastali u Švajcarskoj prošle godine i da bi se dijalog mogao nastaviti, preneo je Rojters.

14.35 - UDARNO! Zauzimanje gradova

Kremlj: Moguće preuzimanje pune kontrole nad velikim naseljima u Ukrajini

- Ruske oružane snage ne isključuju mogućnost preuzimanja pune kontrole nad velikim naseljima u Ukrajini, kako bi se osigurala maksimalna bezbednost civila - izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije u cilju maksimalne zaštite civila, ne isključuje mogućnost preuzimanja kontrole nad velikim naseljima u Ukrajini koja su trenutno opkoljena, osim zona, koje se koriste za humanitarnu evakuaciju - istakao je Peskov.

14.30 - Zelenski: Pregovori su teški, večeras ćemo objaviti sve

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oglasio se tokom trajanja pregovora ukrajinske i ruske delegacije.

Kako je istakao, pregovori su teški, ali će večeras izaći u javnost sa više informacija.

- Borimo se za mir koji zaslužujemo. Iskreni mir, sa bezbednosnim garancijama za našu državu, za naš narod. Da stavimo to na papir tokom ovih teških pregovora - rekao je Zelenski.

4,43 dolara po galonu

Cene gasa u Americi nastavile su sa istorijskim rastom ovog vikenda, dostižući rekordnih 4,43 dolara po galonu u proseku u subotu usred ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Asošiejted pres

Cena po galonu benzina redovnog kvaliteta porasla je za 79 centi u poslednje dve nedelje, čineći sadašnje cene gasa u proseku za 1,54 dolara više nego u ovo vreme prošle godine. Ranije je rekordna cena gasa bila 4,11 dolara po galonu u julu 2008, primećuje AP.

14.22 - Još jedan "zalutali" dron

Dron, najverovatnije ruskog, porekla pronađen je na livadi u opštini Dumitra, nešto više od 100 kilometara južno od ukrajinske granice, javljaju rumunski mediji.

Lokalna policija u opštini Dumitru pokrenula je istragu nakon što je jedan od meštana prijavio da mu je na livadu pored kuće sletela nepoznata letelica.

14.07 - Rusija: Granatiranje Donjecka - ratni zločin

Granatiranje Donjecka kasetnim bombama govori o tome da je zadatak Oružanih snaga Ukrajine bio da ubiju što više civila, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Opremljenost bojeve glave taktičke rakete "Točka-U" kasetnom municijom dokazuje da je cilj napada nacionalista na grad bio da se ubije što veći broj civila - ocenio je Konašenkov.

Konašenkov je naglasio da odluku o upotrebi ovog tipa raketnog naoružanja, u najmanju ruku, donosi komanda ukrajinske grupe trupa nakon odobrenja rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine u Kijevu.

- Sve ovo još jednom potvrđuje nacističku i antiljudsku suštinu aktuelnog vladajućeg režima u Ukrajini - dodao je Konašenkov.

Rusiji suspendovano članstvo u Parlamentarnoj skupstini SE

Rusiji je danas suspendovano članstvo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE), pošto je Moskva prošle sedmice najavila da će prestati da učestvuje u radu Saveta Evrope.

- PS SE obavestila je delegaciju Ruske Federacije o suspenziji njenog članstva u skupštini, odmah pošto je odluku doneo Komitet ministara Saveta Evrope - rekao je za Ria Novosti član ruske delegacije u PS SE Vladimir Krugli.

Kako podseća agencija Rojters, rusko ministarstvo spoljnih poslova je prošle nedelje saopštilo da će Moskva prestati da učestvuje u radu Saveta Evrope.

13.28 - Jugoslavija pomenuta u Kremlju

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov pomenuo je bivšu Jugoslaviju odgovarajući na pitanje o ratu u Ukrajini.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

13.09 - "Ruska operacija po planu"

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini nastavlja se u skladu sa originalnim planom i biće završena na vreme i sprovedena u potpunosti, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Rusija ima dovoljno potencijala za izvođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini. Operacija se odvija u skladu sa prvobitnim planom i biće završena na vreme i u potpunosti - naglasio je Peskov, a prenosi TAS.

Peskov je takođe rekao da Rusija nije tražila pomoć Kine u izvođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

13.05 - Odgovor Kremlja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je izjavu ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe u vezi sa smenom predsednika Rusije.

- Naravno, takva izjava prilično podriva zvanični autoritet i izaziva sumnju u profesionalnu podobnost - rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na molbu novinara da prokomentariše Kulebinu izjavu u vezi sa predsednikom Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

12.59 - Maskov izazov

Multimilijarder Ilon Mask pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da se biju 1 na 1, a ulog je Ukrajina.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.
 

12.56 - Kuleba: Smeniti Putina

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba založio se za smenu Putina kao način za rešavanje pogoršane situacije na ukrajinskoj teritoriji, a poslanik Vrhovne rade Ilja Kiva nazvao je ovu inicijativu pravim ciljem ukrajinske vlade koju kontroliše Zapad.

13.36 - "Roskomnadzor“ ograničio „Instagram“ u Rusiji

Ruska državna agencija za nadzor komunikacija „Roskomnadzor“ uvrstila je „Instagram“ u registar resursa s ograničenim pristupom na teritoriji Rusije, saopšteno je iz te agencije.

Kao povod za ovu odluku „Roskomnadzora“ poslužila je odluka Ruskog državnog tužilaštva od 11. marta kojom se traži da se kompanija „Meta“, u okviru koje posluju društvene mreže „Fejsbuk“ i „Instagram“, proglasi za ekstremističku i ujedno zabrani njena aktivnost u Rusiji.

Zelenski je drogiran?

Ruski psihoterapeut Vasilij Šurov ocenio je stanje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog sa medicinske tačke gledišta.

Opširnije možete čitati u posebnoj vesti.

 

12.32 - Kina demantovala da je Rusija tražila vojnu pomoć

- Izveštaji da je Rusija navodno tražila vojnu pomoć od Kine za sprovođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini predstavljaju dezinformacije - izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

12.29 - Izbacivanje dolara

Rusija i Indija proučavaju mogućnost prelaska na trgovinska plaćanja ne u dolarima ili u evrima, već u rubljama ili rupijima, piše izdanje „Mint“, pozivajući se na zvaničnike upoznate sa situacijom.

12.01 - HITNO! Putin potpisao novi zakon

Predsednik Rusije Vladimir Putin je pojednostavio raspodelu dodatnih budžetskih prihoda od nafte i gasa za prioritetne ciljeve, saopštio je upravo Kremlj.

Putin je potpisao zakon kojim se pojednostavljuje usmeravanje dodatnih prihoda budžeta za naftu i gas u 2022. za prioritetne svrhe, precizira se.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Upad u vilu Putinove ćerke?

Francuski aktivista Pjer Afner provalio je u vilu u Bijaricu, koja navodno pripada ćerki Vladimira Putina Katerini Tihonovoj.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.54 - Kijev obustavio regrutaciju plaćenika nakon udara ruskih trupa

- Ukrajina je obustavila regrutaciju dobrovoljaca u „Internacionalnu legiju za teritorijalnu odbranu" nakon udara ruskih trupa - prenosi list „Izvestija".

Prema informacijama lista, ova odluka doneta je nakon što su ruske trupe likvidirale oko 180 stranih plaćenika.

Informacije o obustavljanju regrutacije, posebno francuskih ratnika, potvrdio je jedan od glavnih organizatora njihovog slanja Hugo Pelegrini, naglasivši da je ova inicijativa potekla od Kijeva.

11.52 - Prva fotografija 4. runde

 

 

11.48 - UDARNO! Izrael uvodi sankcije Rusiji

Izrael prvi put javno najavljuje da će poštovati međunarodne sankcije Rusiji.

Izrael se neće koristiti kao sredstvo za zaobilaženje sankcija Rusiji - Ministar Lapid.

11.45 - Milanović traži hitno jačanje PVO

Hrvatski predsednik Zoran Milanović poručio je danas da su građani sigurni nakon pada letilice prošle sedmice u Zagrebu i zatražio hitno obezbeđivanje sredstava za jačanje sistema protivvazdušne odbrane, jer, kako je naveo, Hrvatska je članica NATO-a, ali o vlastitoj bezbednosti mora da brine sama.

On je pozvao sve koji imaju informacije iz istrage o padu letilice u Zagrebu prošle sedmice da o tome ćute.
 

11.34 - Opet se pominje Treći svetski rat

Ulazak NATO-a u sukob oko Ukrajine bi mogao da izazove Treći svetski rat, upozorio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Činimo sve da ne zaoštravamo sukob. Rusija je nuklearna sila, a mi smo vrlo svesni da, ako se ovaj sukob pretvori u sukob NATO-a protiv Rusije, onda ćemo dobiti Treći svetski rat - izjavio je Mišel u intervjuu za španski list “Pais”.

On dodaje da je u stalnom kontaktu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji je, kako kaže Mišel, imao dodatne zaheve prema EU.

- Tačno je da je želeo više. Ali proširenje EU je osetljivo pitanje oko kojeg sve evropske zemlje ne dele isto mišljenje - izjavio je Mišel.
 

Ispovest Srbina iz Ukrajine

Mihajlo Tomić, srpski preduzetnik koji je radio u Ukrajini ispričao je za TV Pink kako je izgledala zemlja pre nego što je izbili revolucija 2014. godine.

Njegovo viđenje možete čitati u posebnoj vesti.

11.23 - HITNO! Dan žalosti u DNR

- U DNR će biti proglašena žalost nakon raketnog napada Točka-U na grad - rekao je Denis Pušilin.

11.22 - Rus ne može da prežali odlazak Mekdonaldsa

Nakon što je lanac brze hrane Mekdonalds najavio zatvaranje 850 svojih restorana u Rusiji, mnogi ljubitelji pohitali su u restorane, napravili zalihe, ali jedan je ipak otišao malo dalje.

O čemu se radi, čitajte u posebnoj vesti.

11.03 - Objavljeni uznemirujući snimci

Ukrajinska raketa Točka-U oborena je u blizini zgrade Vlade u centru Donjecka. Na društvenim mrežama objavljeni su uznemirujući snimci.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

 

10.49 - Ukrajina: Ubijeno 90 dece

Ukrajinsko državno tužilaštvo saopštilo je danas da je 90 dece ubijeno, a više od 100 ranjeno u Ukrajini od početka ruskog napada pre 19 dana.

Kako se navodi u saopštenju, "najviše žrtava je u Kijevskoj, Harkovskoj, Donjeckoj, Černigovskoj, Sumskoj, Hersonskoj, Nikolajevskoj i Žitomirskoj oblasti", prenosi agencija Rojters.

10.41 - 20 mrtvih

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin izjavio je da je ukrajinska raketa „Točka U“ oborena u blizini zgrade vlade u centru grada, kao i da ima povređenih.

Preliminarnim podacima, kao rezultat pada fragmenata rakete „Točka U“ poginulo je 20 ljudi, ranjeno je 9.

 

 

 

 

10.34 - Kijev objavio snimak

Ukrajinski zvaničnici objavili su snimak iz vazduha uništenog Mariupolja. 

 

 

10.32 - HITNO! Počelo je!

Počela je četvrta runda pregovora Rusije i Ukrajine, prenosi ukrajinska agencija Unian.

10.18 - UDARNO! Poruka Pekinga

- Sjedinjene Američke Države moraju da objasne svoje biološke aktivnosti u inostranstvu, uključujući Ukrajinu - saopštio je Džao Liđijan, portparol Ministarstva spoljnih poslova NR Kine.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Udar na ruske tenisere

Branilac titule u Dejvis kupu, reprezentacija Rusije, izbačena je sa takmičenja, a umesto nje učešće na nezvaničnom prvenstvu sveta uzeće selekcija Srbije, predvođena Novakom Đokovićem.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.15 - London: Malo verovatno da ruske rakete padnu na teritoriju NATO

- Šansa da ruske rakete padnu na teritoriju NATO-a nije nemoguća, ali je to malo verovatno - izjavio je danas britanski ministar zdravlja Sajid DŽavid.

On je, međutim, dodao da će Alijansa odgovoriti ako se to ipak dogodi, prenosi agencija Rojters.

10.10 - Džonson namerava da ubedi Rijad da poveća proizvodnju nafte

Britanski premijer Boris Džonson pokušaće da ubedi Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte, izjavio je danas britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid, povodom pisanja Tajmsa da će Džonson ove nedelje otputovati u Rijad, koji je lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Upitan da li je ispravno tražiti podršku Saudijske Arabije, samo nekoliko dana nakon što je u toj zemlji izvršeno pogubljenje 81 muškarca, Džavid je odgovorio da Britanija ima iskren odnos sa Rijadom, te da je takođe „važno priznati, sviđalo nam se to ili ne, da je Saudijska Arabija jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte", prenosi Rojters.

10.05 - Preminule porodilja i beba posle granatiranja Mariupolja

Trudnca sa fotografija iz porušenog porodilišta u Marijupolju i njena beba nažalost nisu preživele bombardovanje.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.01 - Pale cene gasa

Cena gasa u Evropi pala je danas na otvaranju trgovanja ispod 1.250 dolara za 1.000 kubnih metara, objavljeno je na londonskoj ICE berzi.

Na TTF berzi u Holandiji, aprilske isporuke gasa ugovarane su po ceni od 1.245 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 110,25 evra za MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, prenosi Tas s.

Hrvatska: Ishitren zahtev Vašingtona

Predsednik Odbora za odbranu u hrvatskom Saboru Franko Vidović smatra da je malo ishitrena najava zahteva američkoj vojsci da u Hrvatskoj privremeno razmesti svoj protivvazdušni sistem Patriot.

- Mislim da je to malo ishitrena reakcija. Onaj ko zna kako radi NATO i kako funkcioniše protivvazdušna zaštita razume da je posredi bezbednosni propust Alijanse - rekao je Vidović povodom pada bespilotne letilice u Zagrebu, koja je na svom putu preletela dve članice NATO saveza - Rumuniju i Mađarsku.

Cena gasa je u odnosu na zatvaranje berze u petak pala za više od 15,5 posto.

U Evropi je ovaj energent zabeležio rekordnu cenu 7. marta, kada je skočio za 79 odsto na gotovo 3.900 dolara.

9.59 - Uskoro počinje nova runda pregovora

Četvrta runda pregovora ukrajinske i ruske delegacije počeće za nekoliko minuta i biće održana putem video linka, napisao je na Tviteru jedan od ukrajinskih pregovarača i savetnik predsednika Zelenskog - Mihail Podoljak.

 

 

9.46 - Poljska: Napad Rusije je poruka NATO

- Jučerašnji ruski raketni napad na ukrajinsku vojnu bazu u blizini granice sa Poljskom je bio pokušaj da se zapreti NATO - izjavio je danas zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marčin Pržidač za BBC.

Najmanje 35 ljudi poginulo je u napadu na bazu za obuku Javoriv, na oko 20 kilometara od granice sa Poljskom, članicom NATO-a.

Granatiran rudnik u Donbasu

U rudniku „Zasjadko" u Donjeckoj Narodnoj Republici rudarsko okno ostalo je bez struje zbog granatiranja koje su izvele ukrajinske snage.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Pržidač je za BBC rekao da je ovakav potez Rusije bio “veoma provokativan“ i da je Rusija “sigurno znala da se ova vojna baza nalazi veoma blizu granice sa Poljskom”.

- Naravno da su Rusi znali šta gađaju i hteli su da zaprete NATO. Hteli su da pošalju poruku preteći NATO - izjavio je on.

Pržidač kaže da se plaši da su njegova zemlja “i nekoliko drugih zemalja u opasnosti jer Putin pokušava da uništi svet u kome živimo”.

9.43 - LNR: Ukrajina gađa raketama "Grad"

Ukrajinske snage su u roku od sat vremena gađale tri naselja u Luganskoj Narodnoj Republici, ispaljujući 20 granata iz sistema „Grad“, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

9.41 - HITNO! Zelenski: Ovo su teme za četvrtu rundu pregovora

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Kijev planira da razgovara o bezbednosnim garancijama kao i povlačenju ruske vojske sa teritorije te zemlje tokom četvrte runde pregovora.

 

 

9.38 - UDARNO! Vreme gladi

Rat u Ukrajini je tragedija koja mora da se zaustavi ili će doći do globalne krize hrane.

To je izjavio ruski kralj uglja i đubriva Andrej Meljničenko.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

9.10 - Ruski ministar: Plaćamo u rubljama

Rusko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je odobrilo privremenu proceduru za otplatu duga po obveznicama denominavanim u stranoj valuti, ali je upozorilo da će plaćanja biti izvršena u rubljama ako sankcije spreče banke da isplate obave u valuti u kojoj su te hartije emitovane.

- Tvrdnje da Rusija ne može da ispuni svoje obaveze po osnovu suverenog duga su neistinite. Imamo potrebna sredstva da servisiramo svoje obaveze - naveo je ministar finansija Anton Siluanov u saopštenju, prenosi Rojters.

Rusiji dospeva na naplatu 117 miliona dolara u sredu po osnovu dve serije obveznica denominovanih u dolarima.

9.10 - UNHCR: Skoro 2,7 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine

Gotovo 2,7 miliona ljudi je pobeglo iz Ukrajine, a skoro 1,7 miliona je završilo u Poljskoj, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

- Broj ljudi u pokretu ukazuje na najbrže rastuću izbegličku krizu u Evropi od Drugog svetskog rata - izjavio je juče komesar UNHCR Filipo Grandi, a prenosi CNN.

9.00 - Kijev optužio Berlin

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kritikovao je Nemačku zbog njene dugogodišnje politike prema Rusiji.

- Žao mi je što moram reći. Nemačka je doprinela sto je Rusija uspela da izgradi trenutnu moć - naglasio je Kuleba za ARD.

On je izrazio nadu da će sada Nemačka dati odgovarajući veliki doprinos da se zaustavi ruska ratna mašinerija.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.
 

SZO: Rat pogoršava pandemiju

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila da bi rat u Ukrajini mogao da pogorša pandemiju kovida-19.

Novi broj slučajeva u tom regionu je manji u odnosu na prethodnu nedelju, ali postoji značajan rizik od pojave teških oblika bolesti i većeg broja smrtnih ishoda zbog niske stope vakcinacije u Ukrajini, kao i među više od dva miliona ljudi koji su pobegli iz te zemlje u okolna područja, odnosno u regione sa takođe niskom stopom vakcinacije, poručuje SZO, a prenosi CNN.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

8.57 - Zaharova o opljačkanoj ruskoj crkvi u Oksfordu

- Rusofobna i dezinformaciona kampanja, koju je lično pokrenula šefica britanske diplomatije Liz Tras, daje „svoje đavolske plodove“ u Oksfordu - izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom napada na crkvu Svetog Nikolaja Čudotvorca u Oksfordu.

Prema rečima Zaharove, razbojnici su u zoru upali u crkvu Svetog Nikolaja Čudotvorca u Oksfordu.

- Ukradene su dragocenosti od velike važnosti za parohijane i lokalnu crkvenu zajednicu. Razbojnici su uzeli i novac koji je sakupljan za izbeglice iz Ukrajine. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras može da bude zadovoljna. Kampanja rusofobije i lažnih informacija koju je lično pokrenula daje svoje đavolske plodove na mestu gde joj je izdata diploma o obrazovanju - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

8.56 - Snimak Antonova koji gori

Na snimku koje je objavila medijska kuća Nexta TV navodno se vidi kako gori fabrika avio industrije Antonov nedaleko od Kijeva.

Na snimku se u daljini mogu videti gusti oblaci dima.

 

 

8.53 - Podaci Moskve

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je nove podatke.

 

 

8.52 - Granatiran aerodrom Antonov u Kijevu

Kijevske vlasti saopštile su danas da su ruske snage granatirale aerodrom Antonov u severnom delu Kijeva.

Antonov, poznat i kao Hostomel, najvažniji je ukrajinski aerodrom za međunarodni teretni transport, kao i ključna vojna vazdušna baza,

8.50 - UN u Ukrajini? Rusija: Ne vidimo razlog

Rusija ne vidi razlog za slanje mirovne misije Ujedinjenih nacija u Ukrajinu, rekao je direktor odeljenja za međunarodne organizacije pri MSP Rusije Petar Iličev.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- To pitanje nije na agendi Saveta bezbednosti UN, niti na agendi nekog drugog foruma - rekao je on za agenciju RIA Novosti.

7.07 - Krim i Donbas povezani kopnenim koridorom

U okviru specijalne vojne operacije ruske vojske Krim i Donbas su povezani kopnenim koridorom, saopštio je stalni predstavnik Krima pri predsedniku Rusije i vicepremijer krimske vlade Georgij Muradov.

- Krim i Donbas sada povezuje kopneni koridor na teritoriji Ukrajine. Pod kontrolu je stavljena magistrala od Krima do Marijupolja - rekao je on, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, već sada treba razmišljati o saradnji prilikom transporta tereta preko ključnih luka na Krimu i Azovskom moru - Marijupolja i Berđanska.

"U tome je zalog razvoja čitavog regiona", naglasio je Muradov.

7.02 - Kina o tome da je Rusija tražila pomoć: Nismo čuli za to

Portparol kineske ambasade u SAD Liu Pengju izjavio je da nikada nije čuo za to da je Moskva tražila vojnu pomoć od Pekinga nakon što je započela invaziju na Ukrajinu.

On je naglasio da je prioritet Kine da spreči da napeta situacija u Ukrajini izmakne kontroli, prenosi Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Na pitanje da prokomentariše pisanje američkih medija da je Rusija tražila vojnu pomoć od Kine, portparol kineske ambasade rekao je: "Nikada nisam čuo za to".

- Trenutna situacija u Ukrajini je zaista zabrinjavajuća. Sada je prioritet sprečiti da napeta situacija eskalira ili izmakne kontroli - naveo je portparol ambasade.

Američki mediji Fajnenšal tajms i Vašington post objavili su prethodno, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu nakon što je 24. februara započela "invaziju na Ukrajinu.

Vašington post navodi da neimenovani američki zvaničnici nisu precizirali koju je vrstu oružja tražila Rusija niti kako je Kina odgovorila na to, prenosi Rojters.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće odbio je da prokomentariše te navode.

 

6.50 - Američki mediji: Rusija tražila vojnu opremu od Kine

Rusija je od Kine zatražila vojnu opremu nakon što je 24. februara započela "invaziju na Ukrajinu", tvrde američki mediji "Fajnenšal tajms" i "Vašington post", koji se pozivaju na neimenovane američke zvaničnike.

"Vašington post" navodi da neimenovani američki zvaničnici nisu precizirali koju je vrstu oružja tražila Rusija niti kako je Kina odgovorila na to, prenosi Rojters.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće odbio je da prokomentariše ove navode.

6.30 - Zelenski: Čekam na sastanak sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio danas da će nastaviti pregovore sa Rusijom i da čeka sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Zelenski je tokom noćnog obraćanja naciji rekao da njegova delegacija ima “jasan zadatak” da učini sve što može da obezbedi sastanak dvojice predsednika, prenosi agencija AP.

- Moraju razumeti da je to komplikovana priča, kao i težak, ali izuzetno neophodan put - poručio je Zelenski, a prenosi ruska agencija TAS S.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

On je naveo da se razgovori između dve zemlje održavaju svakodnevno putem video konferencije, i da su razgovori neophodni da bi se uspostavio prekid vatre i više humanitarnih koridora.

Prema njegovim rečima, postojeći koridori su tokom šest dana spasili više od 130.000 ljudi.

“Predstavnici ukrajinske i ruske delegacije moraju da se dogovore o sastanku između predsednika dve zemlje tokom njihovih predstojećih pregovora”, izjavio je Zelenski.

- Naš cilj je da u toku ove borbe i ovog teškog pregovaračkog procesa, Ukrajina dobije neophodan rezultat, koji je neophodan za sve nas, za mir i bezbednost, i da imamo normalne i efikasne garancije - poručio je Zelenski.

David Arahamija, član ukrajinske delegacije, izjavio je ranije da će jutros otpočeti nova runda pregovora između dve delegacije, i da će ona biti u onlajn formatu počev od 10:30 časova po lokalnom vremenu.

 

 

6.01 - Blinken osudio napad na bazu u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je sinoć napad Rusije na veliku ukrajinsku bazu, u blizini granice sa Poljskom, zemljom članicom NATO.

Blinken je na Tviteru poručio da "brutalnost mora da prestane".

"Osuđujemo raketni napad Ruske Federacije na Međunarodni centar za mir i bezbednost u Javorivu, u blizini ukrajinske granice sa Poljske", naveo je Blinken.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
nele

14.03.2022 16:00

dekica ce otici u gvatemalu, sobzirom na demenciju, blago gvatemalcima, kad izadje iz aviona i rikne , dragi Ukrajici ja dosoooooo, ili otiso , pitanje je sad,

Natenaku

14.03.2022 20:34

Kubknk Issikv