PUTIN POSEDUJE OPASNO BIOLOŠKO ORUŽJE: Rusi već počeli da prave vakcine protiv praistorijskih smrtonosnih virusa

Autor:

Svet

07.03.2022

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dan danas postoji objekat iz sovjetskog doba u Sibiru gde se nalazi arsenal biološkog oružja Vladimira Putina.

PUTIN POSEDUJE OPASNO BIOLOŠKO ORUŽJE: Rusi već počeli da prave vakcine protiv praistorijskih smrtonosnih virusa

Foto: Tanjug/AP

Državni centar za istraživanje virusologije i biotehnologije u Novosibirskoj oblasti poseduje razorne viruse kao što su velike boginje i antraks, kao i novije patogene ubice poput ebole.

Otvoren u jeku Hladnog rata 1974. kao centar za istraživanje bioterorizma, i dalje je jedno od najstrože čuvanih lokacija u Rusiji, ograđeno bodljikavom žicom sa naoružanim vojnicima koji su stalno stacionirani na njegovim kapijama, piše Dejli mejl.

Centar od 70.000 kvadratnih metara je otprilike iste veličine kao fudbalsko igralište i jedna je od 100 istraživačkih i administrativnih zgrada u objektu, poznatoj u Rusiji kao „Vektor“. To je jedna od 59 biolaboratorija sa maksimalnm ya[titom u svetu, status koji deli sa Institutom za virusologiju Vuhan - mestom u centru porekla pandemije kovida.

Vektor ima dozvolu da se nosi sa najsmrtonosnijim patogenima na svetu, a radnici odgovorni za proučavanje virusa nose vojna zelena zaštitna odela za celo telo. Tajnoviti objekat četvrtog nivoa smešten je u podnožju jugozapadnog Sibira na granici sa Kazahstanom, jednom od najsurovijih i najizolovanijih mesta na zemlji, gde temperature zimi mogu da padnu i do -35C.

Rusija tvrdi da je laboratorija, jedna od desetak uključenih u proizvodnju biološkog oružja u SSSR-u, prekinula istraživanje tog oružja 1992. nakon pada Sovjetskog Saveza.

Zvanično, laboratorija se sada fokusira na razvoj vakcina za smrtonosne viruse. Prošle godine je pokrenuo istraživanje praistorijskih virusa pronađenih u paleolitskim konjima oporavljenim od otopljenog permafrosta u Sibiru. Ali prošlogodišnji izveštaj američkog Stejt departmenta tvrdi da Rusija „održava ofanzivni program biološkog oružja“ uprkos tome što je zemlja insistirala da je obustavila takva istraživanja.

To dolazi nakon što je američki ambasador u Ujedinjenim nacijama tvrdio da bi Putin mogao da upotrebi biološko oružje da zbaci ukrajinsku vladu, upozoravajući da su ruskom predsedniku sve opcije na stolu.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Corba

07.03.2022 12:40

Pa ako to Ameri tvrde, sigurno je istina. Istina je za njih svetinja.

Odgovori 7 17
Kiki

07.03.2022 17:34

@Corba - Znam da je ironija ali ipak minus zbog onih koji ne razumeju.

Odgovori 11 1
Zoran

07.03.2022 15:01

Sad kad je "procurilo" da su Ameri u Ukrajini instalirali više bio-laboratorija (kao i u Kini i ko zna gdegod još po svetu) sad se "opsetili" da naspinuju kako i Rusija ima "najveću" bio-laboratoriju na svetu!!?? Prvo su zakonom zabranili bio-aktivnosti u SAD a onda to tajno izneli po zemljama vascelog sveta.

Odgovori 20 0