PROCENJENA VREDNOST VIŠE OD MILIJARDE: Evo šta sve poseduju SANKCIONISANI RUSKI bogataši

Autor:

Svet

06.03.2022

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi oni su u opasnosti od oduzimanja imovine.

PROCENJENA VREDNOST VIŠE OD MILIJARDE: Evo šta sve poseduju SANKCIONISANI RUSKI bogataši

Foto: Tanjug/AP

SAD i Evropa sve više stežu obruč oko ruskih milijardera i nameravaju da gone sve bliske saradnike Vladimira Putina, naročito ruske oligarhe od kojih se mnogi već nalaze na listi sankcija zemalja širom sveta.

Američki portal “Forbs” je otkrio najmanje 36 nekretnina - ukupne vrednosti 1,2 milijarde dolara - koje drži 10 ciljanih ruskih oligarha, u rasponu od otmene gradske kuće na Menhetnu do velike italijanske vile. Svi oni su u opasnosti od oduzimanja imovine.

U četvrtak su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pojačale pritisak na ruske milijardere, navodno bliske Vladimiru Putinu, kada su istovremeno najavili zamrzavanje imovine i zabranu putovanja investitoru Ališeru Usmanovu, prenosi Objektiv.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

68-godišnjeg metalskog magnata već je tri dana ranije sankcionisala Evropska unija, što ga čini jednim od 16 ruskih milijardera koje su sankcionisale EU, SAD, Velika Britanija, Švajcarska ili Kanada od ruske aneksije Krima 2014. godine; pet je pogođeno prvi put u poslednjih mesec dana otkako su ruske trupe napale Ukrajinu.

Dve od najcenjenijih stvari Usmanova - imanje Saton Plejs iz 16. veka u Sariju i vila Beechvood House u Londonu - nalaze se u Engleskoj.

Kako se navodi u saopštenju britanske vlade u kojoj je najavljeno uvođenje sankcija, obe nekretnine su sada zamrznute i nijedan „britanski građanin ili kompanija“ ne može da ima posla sa Usmanovim. U praksi, to znači da Usmanov ne može da prodaje, iznajmljuje ili prima bilo kakvu ekonomsku korist. Predstavnik Usmanova nije odmah odgovorio kada je upitan za komentar. On nije jedini sankcionisani ruski milijarder sa značajnim vlasništvom nad nekretninama van Rusije. Niti je on jedini koji ima domove u zapadnim prestonicama. Američki portal “Forbs” je otkrio najmanje 36 nekretnina u vlasništvu 10 sankcionisanih ruskih oligarha, koji se protežu od Konektikata do Sardinije. Prema Forbsovoj proceni, ove nekretnine u ruskom vlasništvu zajedno vrede više od 1,1 milijarde dolara.

Iako zamrzavanje imovine i zabrane putovanja mogu da blokiraju ove oligarhe da posete njihove udaljene domove, to ne znači da odmah gube kontrolu nad njima. To je delom zato što nije uvek lako pripisati vlasništvo nad njima.

SAD su prvi put sankcionisale Putinovog saveznika Olega Deripasku 2018. godine, a FBI je izvršio raciju na dve njegove imovine - jednu u Vašingtonu i drugu u Njujorku, u oktobru 2021. Ali njihovo vlasništvo se još uvek nije promenilo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Uobičajen način da se zaobiđu sankcije, prema Aleksi Felmanu, analitičaru za Evroaziju i Rusiju, jeste prenos imovine na rođaka ili bliskog saradnika.

Iako postoji pritisak da se zapleni imovina, to će biti komplikovano - kaže Fehlman. Pravno oni nisu nužno vlasnici imovine. Ipak, SAD i njihovi saveznici u Evropi nedavno su nagovestili da će pojačati primenu sankcija i zapleniti svu imovinu koju drže pojedinci.

Na spisku su i sledeći ruski milijarderi koji su sankcionisani, a “Forbs” je izvršio procenu njihove imovine i napravio spisak šta sve poseduju.

Pjotr Aven ima nekretnine u UK i Sardiniji i ukupna procenjena vrednost iznosi 160 miliona dolara. Aven poseduje Ingliston House, vilu sa 18 soba, teretanu i bazen sa slanom vodom, na 8,5 hektara, u blizini ima golf teren. Aven poseduje imovinu na Kipru pod imenom Servilia Properties Limited, takođe poseduje vilu na Sardiniji u Italiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Ruski milijarder, i osnivač UC RUSAL, Oleg Deripaska poseduje imovinu čija se vrednost procenjuje na 100 miliona dolara. Deripaskina imovina u SAD uključuje petospratnicu na njujorškom Upper East Side-u u ulici 11 East 64th St, kupljenu za 42,5 miliona dolara 2008. godine; trospratna gradska kuća u Vest Vilidžu na Menhetnu u ulici Gej 12, kupljena za 4,5 miliona dolara 2006. godine,  vila od skoro 12.000 kvadratnih stopa sa 7 spavaćih soba i 11 kupatila u blizini Embassi Rov u Vašingtonu,  kupljena za 15 miliona dolara 2006. godine. Sva tri imanja su i dalje u vlasništvu isti entiteti, uprkos činjenici da je američko Ministarstvo finansija zamrznulo imovinu metalnog mogula 2018. On takođe poseduje Hamstone House u ekskluzivnoj zatvorenoj zajednici na St. luster od venecijanskog stakla od 8 stopa, kao i teretana, spa centar, sauna, teniski teren i grejani bazen. Deripaska je vlasnik vile  a imovina je nedavno bila na tržištu za 17,5 miliona dolara. Na drugom mestu u Engleskoj, Deripaska poseduje rezidenciju sa 7 spavaćih soba, kućni bioskop, teretanu i tursko parno kupatilo na 5 Belgrejv skveru u šik londonskom kvartu Belgravija.

Mikhail Fridman, ruski oligarh rođen u Ukrajini, poseduje imovinu čija je vrednost procenjena na 100 miliona dolara.  Njegova kuća je gotičko imanje iz viktorijanskog doba u bogatom londonskom naselju Hajgejt. Vila je bila u zapuštenom stanju sve dok je Fridman nije kupio 2016. za otprilike 90 miliona dolara i obnovio, dodajući podzemni bazen, sobu za jogu i opservatoriju.

Mihail Gutseriev poseduje imovinu čija je vrednost procenjena na 120 miliona dolara. Poseduje kuću u bogatom delu Mejfera u Londonu.

Sulejman Kerimov je takođe ruski milijarder i vrednost njegove imovine procenjena je na 270 miliona dolara.

Boris Rotenberg - ukupna procenjena vrednost njegove imovine je 40 miliona dolara.

Genadij Timčenko - ukupna procenjena vrednost njegove imovine je 20 miliona dolara. Timčenko poseduje vilu na Ženevskom jezeru u Švajcarskoj. Prema francuskoj korporativnoj evidenciji, Timčenkova supruga, Elena, poseduje 61,9% udela u Sogecko, francuskoj firmi koja poseduje Le Club de Cavaliere, hotel sa 5 zvezdica i spa sa sopstvenom privatnom plažom u Le Lavandu na francuskoj rivijeri.

Viktor Vekselberg - ukupna procenjena vrednost imovine je 70 miliona dolara. Preko svoje supruge Marine Dobrinjine, Vekselberg poseduje dve nekretnine u SAD, uključujući kuću sa 4 spavaće sobe i bazenom na 5 hektara zemlje u Vestonu, kupljenu 2001. za 5 dolara miliona i luksuzni stan od 2.700 kvadratnih kvadrata u Njujorku, kupljen 2002. za 3 miliona dolara. Vekselberga je 2018. sankcionisalo Ministarstvo finansija SAD, ali su obe nekretnine i dalje u vlasništvu njegove supruge Marine, prema imovinskim podacima. Izvan SAD, Vekselberg poseduje nekretnine u Italiji, Letoniji i u Cugu u Švajcarskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading