TRESE SE EVROPA OD 30.000 PUTINOVIH VOJNIKA! Digla se nikad moćnija sila, Zapad u panici, ovaj snimak uteruje strah u kosti! (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

10.02.2022

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i Belorusija nisu želele da otkrivaju koliko tačno vojnika učestvuje u manevrima tik uz ukrajinsku granicu, ali je Zapad ubeđen da je reč o više od 30.000 ljudi iz obe zemlje.

TRESE SE EVROPA OD 30.000 PUTINOVIH VOJNIKA! Digla se nikad moćnija sila, Zapad u panici, ovaj snimak uteruje strah u kosti! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Lukašenko i Putin dali znak za početak najvećih vojnih vežbi u deceniji

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko dali su znak za početak najmasovnijih zajedničkih vežbi vojske dve sile, najvećih u poslednjoj deceniji, a prema procenama zapadnih medija, koji su ocenili da su manevri opasna provokacija u trenutku zategnutih odnosa Moskve i Zapada zbog Ukrajine, podugnuto je čak 30.000 vojnika Ruske Federacije. 

S druge strane, ni Putin ni Lukašenko nisu želeli da govore o brojkama, pa se tako iz proruskih medija zna samo da će vežbe trajati punih 10 dana.  

- Cilj vežbi je pripremiti zaustavljanje i odbacivanje spoljne agresije u okviru odbrambene akcije - objavilo je rusko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Po tom dokumentu, manevri se odvijaju na pet vojnih poligona, u četiri vazduhoplovne baze i na još nekoliko "različitih mesta" u Belorusiji, posebno u regiji Brest koja se graniči s Ukrajinom.

 

 

Vežbe se percipiraju u Kijevu i na Zapadu kao način pritiska Moskve, koja od novembra, kako SAD i NATO optužuju Kremlj, gomila svoje trupe uz samu Ukrajinu.

Rusija je optužena da želi da izvede novu vojnu operaciju protiv Kijeva, što Kremlj odbacuje i tvrdi da samo želi bezbednosne garancije pred neprijateljskim ponašanjem Ukrajine i NATO. Te tenzije su, podsetimo, dovele ove zime do bogatih diplomatskih aktivnosti između Moskve i zapadnih prestonica kako bi se ublažila kriza.

 

 

Za danas je najavljeno i da će britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras razgovarati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim o rusko-ukrajinskoj krizi, a nemački kancelar Olaf Šolc na istu temu s čelnicima Litvanije, Letonije i Estonije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Hercegov grad

10.02.2022 09:00

Oni pokusavaju na sve nacine da Rusiju uvuku u rat.