PUTIN I LUKAŠENKO RAZMENILI ČESTITKE: Rusiija i Belorusija obeležavaju veliki zajednički praznik

Autor:

Svet

02.04.2024

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije se svake godine obeležava 2. aprila.

PUTIN I LUKAŠENKO RAZMENILI ČESTITKE: Rusiija i Belorusija obeležavaju veliki zajednički praznik

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, i njegov beloruski kolega, Aleksandar Lukašenko, razmenili su čestitke povodom Dana jedinstva naroda dve zemlje.

Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije se svake godine obeležava 2. aprila. Upravo su na taj dan 1996. godine predsednici obe države potpisali Sporazum o formiranju Zajednice Rusije i Belorusije što je predstavljalo početak procesa integracije dve zemlje.

Putin je u svom obraćanju naveo da, bez obzira na složnu međunarodnu situaciju, Moskva i Minsk su uspeli da učine mnogo za razvoj veza i jačanje institucija savezne države.

- Dobri rezultati su proistekli iz koordinacije napora u oblastima spoljne politike, odbrane i bezbednosti. Uspešno sprovođenje dogovorenih programa za sindikate osiguralo je unificiranje zakonodavstva Rusije i Belorusije u najvažnijim oblastima, stvorilo osnovu za sprovođenje jedinstvene makroekonomske i monetarne politike, kao i za formiranje zajedničkog socijalno-ekonomskog prostranstva - navode se reči Putina na sajtu predsednika Belorusije.

Ruski lider je naveo da je novi kompleks mera za integracione procese u saveznoj državi u skladu je sa jačanjem stabilnosti u Evroaziji.

Lukašenko je istakao da je iskustvo koje su Moskva i Minsk stekli za četvrtinu veka omogućilo efikasno reagovanje na izazove i pretnje.

- Uveren sam da bogata bilateralna agenda otvara nove perspektive za dugoročnu uzajamnu saradnju, produbljujući belorusko-ruske kooperativne veze, koje su usmerene na povećanje blagostanja građana Belorusije i Rusije - dodao je beloruski predsednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading