EKSKLUZIVNO! BOAZ TOPOROVSKI, ŠEF POSLANIČKE GRUPE VLADAJUĆE PARTIJE JEŠ ATID: Srbija ima iskrenog prijatelja u Izraelu

Autor: Nemanja Vlačo - Kristina Ilić

Svet

26.09.2021

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Funkcioner stranke šefa diplomatije i budućeg premijera Jaira Lapida, čiji je otac Tomi Lapid rođen u Novom Sadu, za Srpski telegraf govori o vezama dve zemlje

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Boaz Toporovski oduševljen Srbijom

BEOGRAD - Ovde u Srbiji nijednog trenutka nisam iskusio antisemitizam koji sam osetio u EU, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Srpski telegraf i Republiku Boaz Toporovski, šef poslaničke grupe izraelske vladajuće stranke Ješ atid (Ima budućnosti).

Ovaj funkcioner centrističke stranke šefa diplomatije Jaira Lapida, čiji je otac Tomi Lapid rođen u Novom Sadu, obavlja i dužnost potpredsednika koalicije formirane s partijom Hajamin hehadaš (Nova desnica) premijera Naftalija Beneta i drugim manjim strankama, uključujući jednu arapsku. Lapid će prema sporazumu sa Benetom 2023. postati premijer, a sadašnji predsednik vlade postaće ministar spoljnih poslova. Ta koalicija je ove godine uspela da okonča vlast dugogodišnjeg predsednika vlade Benjamina Netanjahua.

Republika

Foto: Profimedia

Vodeći izraelski lanac privatnih bolnica "Asuta" mogao bi da dođe u Srbiju

Odakle potiče vaše interesovanje za Srbiju?

- Istog trenutka kada sam kročio u Srbiju, a ovo je već treći put da sam ovde, ja sam se zaljubio u Srbiju i to na mnoge načine - jer ste dragi ljudi, druželjubivi, imate lepu hranu, divnu atmosferu. Pre pandemije koronavirusa sam putovao mnogo i svuda u Evropi sam osetio antisemitizam, u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i drugde, ali ovde to nisam iskusio nijednog trenutka, naprotiv, osetio sam se voljenim i cenjenim. Što više učim o Srbiji, ekonomiji, istoriji, političkim prilikama, uviđam da zajedno možemo da dobijemo mnogo više. Na mnogo nivoa se dopunjujemo i mislim da bi moglo da se ostvari veliko savezništvo u dubokom smislu te reči, što znači da nikad ne uradimo nešto bez pristanka drugog.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je oduševio Boaza Toporovskog

Impresioniran sam onim što su vaše vlasti s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu postigle

Šta treba uraditi u odnosima naše dve zemlje?

- Prvenstveno moramo pojačati ekonomske veze, investicije iz Izraela moraju da dođu u Srbiju, te investicije bi bile u vezi s poljoprivredom, informacionim tehnologijama (IT), odbranom, zdravstvom... Moja inicijativa je da otvorim tržište i obezbedim sporazum o slobodnoj trgovini. Na primer, mi uvozimo mnogo malina iz Srbije, ali malo više iz Poljske zbog toga što Izrael ima sporazum o slobodnoj trgovini s EU, ali ne i sa Srbijom, zato srpske maline koštaju osam odsto više nego poljske. Želim da ostvarim sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Izraela kojim bi obe strane bile zadovoljne. Za ovu inicijativu imam podršku svih potrebnih ljudi.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Budući premijer Izraela Jair Lapid

Ministar Lapid voli srpski narod

Da li ministar Lapid zna za vašu posetu Srbiji i da li možemo i njega da očekujemo uskoro?

- Jair Lapid čuva lepo mesto u srcu za Srbiju, zbog porodičnog nasleđa on mnogo voli srpski narod i na mnoge načine. Njegov cilj je, kao i moj, da dodatno očvrsnemo već jaku vezu između Srbije i Izraela. On je tražio da ga izvestim kako teče moj boravak ovde i takođe se raduje formalnoj poseti Srbiji, sa željom da pozove vašeg predsednika u Izrael. Ja sam došao i s pismom Mikija Levija, predsedavajućeg Kneseta, upućenom predsedniku vašeg parlamenta Ivici Dačiću, kojim ga poziva da dođe u Izrael sa svojom delegacijom. Jedan od mojih ciljeva jeste da pokažem Srbiji da ima vernog prijatelja u Izraelu, da pokažem Srbiji da je volimo, ne samo da je poštujemo i cenimo, mi je volimo. Svaki Izraelac koji se upoznao sa Srbijom razume da je to iskreno prijateljstvo.

Kakva je reputacija Srbije u Izraelu?

- Impresioniran sam onim što su vaše vlasti s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu postigle, ne samo u Srbiji već i reputacijom stečenom van granica vaše zemlje, zahvaljujući dobro vođenoj politici vladajuće stranke. Vaš predsednik je veoma popularan u Izraelu i vidimo ga kao jakog lidera koji hrabro vodi svoju državu napred, divimo mu se i poštujemo što podržava razvoj dobrih odnosa naše dve zemlje. U Izraelu se o Beogradu govori kao o sve boljem mestu za posetu, a brojni Izraelci otišli su i van Beograda i otkrili koliko je cela Srbija zapravo divna. Gde god krenem po Srbiji vidim potencijal.

Srpske maline kod nas koštaju osam odsto više nego poljske, zato želim da ostvarim sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Izraela

Pomenuli ste sektor odbrane, imate li neke konkretne projekte na umu?

- Ima prostora za stratešku i odbrambenu saradnju između Izraela i Srbije. Sada samo moramo da učinimo da do toga dođe. Ugovaranje poseta ministara odbrane bio bi korak ka tome. Takođe imate problem s granicama, izbeglicama, imate veću verovatnoću preplavljenosti izbeglicama zbog situacije u Avganistanu i nekim drugim zemljama na Bliskom istoku i potrebna vam je dobra kontrola granice. Ne znam kakva je vaša kontrola, ali naša je jedna od najboljih na svetu, ako ne i najbolja, jer smo sa svih strana okruženi neprijateljima. Tako da Izrael može da pomogne s tim, kontrolom granice, policijom, vojskom. Imamo jednu od najnaprednijih vojski na svetu.

A kada je reč o zdravstvu?

- Izrael je jedna od vodećih nacija u toj oblasti u svetu, imamo razvijenu tehnologiju, dobar javni, ali i privatni sektor. Pričao sam s "Asutom", jednim od najvećih privatnih lanaca bolnica u Izraelu, i oni su veoma zainteresovani da dođu i da izgrade ovde bolnice.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Borba protiv korone, Ilustracija

Kada uklonite histeriju oko korone, vidite da možete da se nosite s njom

Izrael je vodeća zemlja po broju vakcinisanih, ali onda se desio porast obolelih od korone, imate li objašnjenje za to?

- Kad govorimo o onima koji su primili dve doze vakcine, kod nas je to fajzerom, otkrili smo da negde nakon šest meseca vakcina ne radi najbolje, ali iako smo imali sve više bolesnih, ipak smo imali sve manje ozbiljno bolesnih, tako da ono što smo videli i što se nadamo da će se desiti jeste da se nakon treće doze fajzera ljudi neće razboljevati. Vakcinisani s dve doze nemaju teže oblike bolesti, što dovodi do zaključka da se možemo nositi s KOVID-19, da možemo da živimo s njim. Važno u borbi s koronom jeste to da onog momenta, kada uklonite histeriju, vidite da možete da se nosite s tim.


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading