(VIDEO) POSLEDNJI ROBINZON OTERAN SA SVOG RAJSKOG OSTRVA! Sam je živeo 32 godine, a sad mora u civilizaciju

Autor: Republika

Svet

26.04.2021

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mauro Morandi, koji se 1989. slučajno nastanio u vojnom bunkeru iz Drugog svetskog rata na rajskom ostrvu Budeli kod Sardinije, sada mora da se iseli odatle budući da nadzornici ostrva imaju druge planove za to mesto.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Mauro Morandi se povukao iz svog raja 

Italijan Mauro Morandi (81), koji je u medijima svoje zemlje poznat kao poslednji Robinzon Kruso, oteran je sa rajskog ostrva Budeli, gde je sam živeo 32 godine, i sada je prinuđen da se nastani u civilizaciji, to jest na ostrvu Madleni, najvećem ostrvu arhipelaga. 

Do drastične promene Maurove sudbine došlo je nakon što je propala privatna kompanija koja je posedovala ostrvo, kao i plan da ono ode u ruke jednom novozelandskom biznismenu, budući da su protiv toga ustali i građani i vlada Italije. Zato je 2016. odlučeno da se ono vrati u državne ruke, čime su i počeli problemi za Maura.

Robinzon je, međutim, godinama uspešno odolevao pritiscima da se iseli, pa čak pridobio i simpatije brojnih građana koji su pisali peticije da mu se omogući ostanak na ostrvu, ali ništa nije pomoglo.

- Odlučio sam odem posle pretnji zvaničnika nacionalnog parka La Madlena, koji upravlja ostrvom od 2016. - rekao je Mauro lokalnim medijima, koji su otkrili da La Madlena želi da ostrvo pretvori u prostor gde će zainteresovani učiti o očuvanju životne sredine.

- Odustao sam od borbe. Posle 32 godine tužan sam što moram da odem. Rekli su mi da moraju da mi srede kuću i čini mi se da su ovoga puta ozbiljni - istakao je on.

Inače, zvaničnici optužuju Morandija da je modifikovao bunker koji gleda na zaliv, a da prethodno nije zatražio dozvolu od vlasti. Naime, italijanski Robinzon se pre 32 godine nastanio u objektu iz Drugog svetskog rata, koji se smatra istorijskim dobrom, i dane je provodio tako što je čuvao ostrvo, čistio putiće i plaže.

Na Budeliju je slučajno završio 1989. kada mu se katamaran, kojim je plovio iz južnog Pacifika, pokvario. Igrom sudbine, tada je saznao da nastojnik ostrva odlazi u penziju i odlučio je da prekine svoje putovanje, proda brod i zauzme njegovo mesto. Sada će se preseliti u mali stan na obližnjoj Madleni, najvećem ostrvu arhipelaga, tako da će, kako sam kaže, nastaviti da gleda u more. 

 

 

Živeću u predgrađu, pa ću u grad ići samo u nabavku, a ostatak vremena ću biti sam. Život mi se neće mnogo promeniti. I dalje ću gledati u more - zaklučio je Mauro. 

Interesantno je da je turistima još od devedesetih godina zabranjeno da odlaze na čuvenu Budelijevu roze plažu jer je pesak besumučno iznošen sa ostrva. Tada je zabranjeno i kupanje, tako da turisti mogu samo da posete ostrvo na jedan dan i prošetaju se i to samo određenim stazama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading