"Srušiću sve rekorde, Rodžera šaljem u istoriju"

Autor:

Sport

04.02.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez okolišanja i trunke suzdržavanja Novak Đoković (32) posle osvajanja rekordnog osmog Australijan opena poslao je jasnu poruku Rodžeru Federeru - srušiću ti sve rekorde i postati najbolji teniser u istoriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šampion kakav se jednom rađa... Novak Đoković

Naš as je u svoju kolekciju stavio 78. pehar ukupno, a 17. sa grend slemova, čime je Rafaelu Nadalu prišao na svega dva, a Švajcarcu na tri najznačajnija trofeja zaostatka.

JASNI CILJEVI

Teoretski, Nole Federerov rekord može da izjednači već ove godine ukoliko postane prvi teniser sa kalendarskim grend slemom u open eri, odnosno pod uslovom da trijumfuje na Rolan Garosu, Vimbldonu i US openu. Još izglednije je da će Srbin najranije 5. oktobra, a gotovo sigurno do kraja 2020, započeti 311. sedmicu na vrhu ATP liste i preskočiti Rodžera, koji je trenutno na 310, a Novak na 276.

- Nije tajna da je stizanje Rodžerovog rekorda po broju nedelja na vrhu ATP liste jedan od moja dva najveća cilja. Drugi je osvajanje najviše grend slem titula. To su najvažniji turniri u ovom sportu. Zato moram da se dobro organizujem kada su grend slemovi u pitanju jer znam da nisam u svojim dvadesetim godinama - poručio je Đoković nakon što je tradicionalno prošetao šampionski pehar parkom u Melburnu.

ODBITI PRVI NAPAD

Da bi prestigao Federera po broju nedelja na vrhu ATP liste najranije 5. oktobra, Novaku je potrebno da odigra u proseku isto kao prošle godine. Ako, recimo, igranjem u Dubaiju odbije prvi Nadalov napad, koji možda namerno opet prijavi Akapulko u pokušaju da sakupi bodove, Đokoviću se smeši dugo ostajanje na teniskom tronu. Naime, on do kraja US opena brani 2.350 bodova manje od Španca. Tačnije, do početka oktobra Srbin uz bodove sa manjih turnira brani samo jedan grend slem (Vimbldon) i jedan masters (Madrid), dok Nadal mora da sačuva dva grend slema (Rolan Garos i US open), te dva mastersa (Rim i Rodžers kup).

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Zlato u Tokiju - san i usputna stanica

Dok vode bitku na ATP turu, teniseri će se u međuvremenu od 25. jula do 2. avgusta boriti i na Olimpijskim igrama u Tokiju. Novak ne krije da mu je zlato s Igara jedino što mu nedostaje i da mu je to uz pomenute rekorde glavni fokus u 2020. Ako kojim slučajem u ovoj godini osvoji sva četiri grend slema, postaće prvi teniser u open eri kojem je to pošlo za rukom. Ukoliko osvoji i zlato na OI, izjednačiće podvig Nemice Štefi Graf iz 1988. kada je upisala zlatni slem, odnosno bila najbolja na sva četiri grend slema i osvojila zlato na OI u Seulu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
miroljub

04.02.2020 15:48

Novaku želim sve najbolje, ali mislim da je u ovoj godini to teško dostići jer pored Rođera i Nadala tu su i neki novi klinci koji su svaki dan sve jači. Ako Novak osvoji još jedan G S i eventualno OI to bi bilo i te kako dobro. Želimo mu sreću i zdravlje.